Tour de France - 9.etapa

Dán Michael Rasmussen sa stal víťazom 9. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Gérardmeru do Mulhouse a merala 171 km. Jazdec tímu Rabobank prišiel do cieľa sám, keď záverečných 90 km etapy absolvoval v samostatnom úniku. Rasmussen je desiatym Dánom, ktorý vyhral etapu na najprestížnejšom cyklistickom podujatí. Na druhom mieste so stratou 3:04 min skončil Francúz Christophe Moreau nasledovaný Nemcom Jensom Voigtom. Hlavní favoriti potom prišli do cieľa so stratou ďalších troch minút. Voigt v 9. etape zlikvidoval stratu na doteraz vedúceho Američana Lanca Armstronga a v najbližšej etape si oblečie žltý dres. Nemecký cyklista vedie priebežné poradie Tour s náskokom 1:50 min pred Moreauom, na tretej pozície je Armstrong so stratou 2:18 min. Na štvrtú priečku sa posunul Rasmussen. V pondelok je na TdF deň voľna.

Nedeľňajšia etapa, v ktorej jazdcov čakalo až šesť kopcov, vrátane jedného (Ballon d´Alsace) prvej kategórie, priniesla veľmi zaujímavý priebeh. Štyri kilometre po štarte sa od pelotónu odpútal Rasmussen, ktorý sa stal hlavnou hviezdou dňa. K nemu sa zakrátko pridal Talian Dario Cioni a hneď prvé kopce rozkúskovali aj pelotón. Hneď v úvode asi na 11 kilometri padol jeden z hlavných favoritov podujatia Nemec Jan Ulrich, ktorému potom museli pomáhať dosiahnuť pelotón jeho kolegovia z tímu T-Mobile. Rasmussena s Cionim začala čoskoro prenasledovať skupina šiestich jazdcov Jens Voigt (CSC), Alexandre Moos (Phonak), Christophe Moreau (Crédit Agricole), Xabier Zandio (Illes Balears), Inigo Landaluze (Euskaltel), Angel Vicioso (Liberty). Hoci ani jeden z nich nie je považovaný za adepta na celkové víťazstvo Tour de France, najmä Voigt a Moreau predstavovali veľkú hrozbu pre Armstronga a spol..

Christophe Moreau je dosť skúseným jazdcom a v roku 2000 skončil v konečnom poradí TdF na 4. mieste. Na čele sa po sobotňajšom výpadku snažili pracovať najmä jazdci tímu Discovery Channel, no aj napriek tomu si Rasmussen na stom kilometri vypracoval takmer desaťminútový náskok. V tom čase už jazdil sám, Cioni začal evidentne strácať dych. Približne tri minúty za Rasmussenom jazdila skupina, v ktorej boli aj Voigt s Moreauom. Jazdci Discovery Channel naďalej diktovali tempo na čele hlavného pelotónu, Armstrong sa však nepokúsil využiť problémy veľkého rivala Ulricha a spolupracoval s tímom. V záverečných kilometroch už bolo badať únavu aj na tvári Rasmussena, no tridsaťjedenročný rodák z Kodane napriek tomu doviedol svoju sólovú jazdu do víťazného konca a zaknihoval si najvýznamnejšie etapové víťazstvo v kariére. Voigt s Moreauom sa 56 kilometrov pred cieľom odpútali od svojich súputnikov, na ich tempo nestačil ani Cioni a tak si Nemec s Francúzom spoločne došli pre pódiové umiestnenia. V závere už nefinišovali a Voigt nechal prejsť cieľovú pásku skôr svojho francúzskeho partnera.

Výsledky - 9. etapa (Gérardmer - Mulhouse,171 km):
1. Michael Rasmussen (Dán.) Rabobank 4:08:20 h,
2. Christophe Moreau (Fra.) Credit Agricole,
3. Jens Voigt (Nem.) Team CSC - obaja + 3:04,
4. Stuart O"Grady (Austr.) Cofidis, Le Credit Par Telephone,
5. Philippe Gilbert (Bel.) Francaise Des Jeux,
6. Anthony Geslin (Fra.) Bouygues Telecom,
7. Sebastian Lang (Nem.) Gerolsteiner,
8. Laurent Brochard (Fra.) Bouygues Telecom,
9. Jérôme Pineau (Fra.) Bouygues Telecom,
10. Gerrit Glomser (Rak.) Lampre-Caffita -
všetci +6:04

Aktuálne poradie:
1. Jens Voigt (Nem.) Team CSC 32:18:23,
2. Christophe Moreau (Fra.) Credit Agricole +1:50,
3. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel +2:18,
4. Michael Rasmussen (Dán.) Rabobank +2:43,
5. Alexandre Vinokurov (Kaz.) T-Mobile + 3:20,
6. Bobby Julich (USA) Team CSC +3:25,
7. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +3:44,
8. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile +3:54,
9. Carlos Sastre (Šp.) Team CSC,
10. George Hincapie (USA) Discovery Channel - obaja +4:05,
11. Andreas Klöden (Nem.) T-Mobile +4:08



Armstrong neberie Voigta ako hrozbu
Lance Armstrong po piatich dňoch odovzdal žlté tričko Nemcovi Jensovi Voigtovi

Cyklistická Tour de France má po nedeli nového vedúceho pretekára. Američan Lance Amrstrong útočiaci na siedmy triumf na Tour za sebou po piatich dňoch v žltom odovzdal dres pre lídra aktuálneho poradia Nemcovi Jensovi Voigtovi. Predpokladá sa však, že Voigt nebude mať dres na sebe dlho, pretože po jednodňovom voľne (pondelok) čaká pretekárov v utorok prvá etapa v Alpách. Skúsený Nemec nie je práve jazdec do kopcov, s čím súhlasil aj Amstrong. "Jens nie je v tíme CSC špecialistom na stúpania," povedal 33-ročný Texasan, ktorý obsadil v nedeľňajšej 9. etape 28. miesto a na vedúceho Voigta stráca v priebežnom poradí 2:18 min. Svoje sily v horách pozná aj sám Nemec: "Dnes to bola pre mňa asi posledná šanca, kedy som sa mohol prebojovať na čelo".

Dôležitejšie pre Armstronga bolo, že udržal krok i časové odstupy pred najväčšími rivalmi, keď Jan Ullrich skončil na 29. mieste, Kazach Alexandre Vinokurov bol 35. a Španiel Ivan Basso obsadil 39. miesto. "Teraz žltý dres nepotrebujeme, rovnako nám je zbytočný aj v Alpách. Hlavné je, aby sme ho mali na konci," povedal ešte pred 9. etapou ´Tourminator´ a v cieli po pretekoch pokračoval: "Cítil som, že dnes môžem prísť o žlté tričko. Napokon sa tak stalo, ale nie som sklamaný. Po sobotňajšom výpadku zabral celý tím a to je pred náročnými alpskými stúpaniami veľmi dôležité". Hviezdou nedeľňajšej etapy bol Dán Michael Rasmussen, ktorý bol prvý na vrchole v každom zo šiestich stúpaní a po najdlhšom sólovom úniku na tohtoročnej Tour prišiel do cieľa ako prekvapujúci víťaz. Ako sám v cieli priznal, pomohol mu fakt, že ako bývalý horský cyklista (ex-majster sveta v juniorskej i seniorskej kategórii) trať v okolí Mulhouse poznal. "Vedel som, čo bude nasledovať, určite to bola výhoda. Od začiatku kariéry som sníval o takomto víťazstve a dnes sa mi to splnilo," rozplýval sa víťazný Dán, ktorý je od nedele novým majiteľom bodkovaného trička pre najlepšieho vrchára.



Američan Zabriskie skončil na Tour de France
Americký jazdec tímu CSC a prvý držiteľ žltého trička na tohtoročnej Tour de France David Zabriskie odstúpil z 92. ročníka najprestížnejšieho cyklistického podujatia

Americký jazdec tímu CSC a prvý držiteľ žltého trička na tohtoročnej Tour de France David Zabriskie odstúpil z 92. ročníka najprestížnejšieho cyklistického podujatia. Dvadsaťšesťročný jazdec dánskeho profitímu skončil krátko po štarte nedeľňajšej etapy z Gerardmeru do Mulhouse. Zabriskie získal žlté tričko vedúceho pretekára Tour, keď si počínal najlepšie v úvodnej 19 km dlhej časovke. O tento cenný dres prišiel po tímovej časovke, keď mal nepríjemný pád a na vedúcu priečku sa dostal jeho krajan - šesťnásobný víťaz TdF Lance Armstrong. V sobotňajšej etape Zabriskie opäť spadol a do cieľa prišiel s veľkou stratou, na prvého Armstronga strácal v celkovom hodnotení už niečo viac ako hodinu. Ďalším cyklistom, ktorý tohtoročnú Tour nedokončí je Španiel Igor Gonzales de Galdeano z Liberty Seguros, ktorý po páde v nedeľnej etape tiež odstúpil.



Estónec Kirsipuu odstúpil z Tour de France
V najprestížnejšej cyklistickej súťaži nepokračuje ďalší skúsený pretekár

Estónsky cyklista Jaan Kirsipuu odstúpil z tohtoročnej Tour de France počas nedeľňajšej etapy z Gerardmeru do Mulhouse. Skúsený 35-ročný šprintér si na Tour de France v roku 1999 ako jediný popri Lance Armstrongovi obliekol žlté tričko vedúceho cyklistu a v minulom ročníku vyhral poslednú etapu. Kirsipuu figuroval pred svojím odstúpením na 177. mieste priebežného poradia so stratou 53:16 min na vedúceho Armstronga.


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Reportáž: UCI Gran Fondo Tre Valli Varesine 2023 - hranica medzi úspechom a neúspechom

Podarí sa mi splniť môj cieľ a kvalifikovať sa na majstrovstvá sveta 2024 v kategórii Masters?
keyboard_arrow_up