Tour de France - 13.etapa

Austrálčan Robbie McEwen sa stal prvým cyklistom na 92. ročníku cyklistických pretekov Tour de France, ktorý zaznamenal tri etapové víťazstvá. Tridsaťtriročný rodák z Brisbane sa tretíkrát presadil v záverečnom hromadnom šprinte 13. etapy, ktorá viedla z Miramasu do Montpellieru a merala 173,5 km. McEwen zaznamenal celkovo svoje ôsme etapové prvenstvo na Tour. V záverečnom šprinte zdolal svojho krajana Stuarta O´Gradyho, ktorý sa po etape sťažoval, že ho McEwen svojim pohybom trochu zastavil a žiadal jeho diskvalifikáciu. Jury však napokon ponechala víťazstvo jazdcovi Davitamon-Lotto.

Tretí v etape skončil Američan Fred Rodriguez. Od roku 1999 od začiatku Armstrongovej víťaznej éry sa ešte ani raz nestalo, aby v etape, ktorá viedla medzi Alpami a Pyrenejami alebo opačným smerom, šprintoval celý pelotón pokope. V posledných rokoch úniky cyklistom v medzihorských etapách vždy vyšli. Žlté tričko lídra pretekov si bez problémov aj naďalej v piatok udržal Američan Lance Armstrong, ktorý má pred víkendovými náročnými skúškami v Pyrenejách pred Dánom Mickaelom Rasmussenom náskok 38 sekúnd. Tretia priečka zatiaľ patrí so stratou 2:38 min Francúzovi Christophovi Moreauovi. Bodkované tričko pre najlepšieho vrchára je stále vo vlastníctve Rasmussena, zelené pre najaktívnejšieho jazdca vlastní Nór Thor Hushovd a biele pre najlepšieho v hodnotení do 25 rokov Ukrajinec Jaroslav Popovič, ktorý sa na čelo tejto klasifikácie dostal po odstúpení Alejandra Valverdeho.

Na štart etapy v Miramase sa postavilo 162 cyklistov. Po pokojnom úvode ušla na 17. km skupina piatich cyklistov, v ktorej boli Španiel Juan Antonio Flecha, Američan Chris Horner a Francúzi Carlos Da Cruz, Ludovic Turpin a Thomas Voeckler. Skupina spolupracovala a na 50. km si vypracovala maximálny náskok 9:20 min. Najlepším vo výsledkovej listine z tohto kvinteta bol Horner, ktorý na 29. mieste strácal na Armstronga 15:22 min. Etapa sa išla vzhľadom na svoj rovinatý profil v dosť rýchlom tempe, jazdci dosiahli rýchlostný priemer 46,632 km/h. V polovici etapy odstúpil pre problémy s kolenom doterajší líder súťaže mladých jazdcov do 25 rokov Alejandro Valverde, ktorý prešpurtoval v záverečnom stúpaní 10. etapy do Courchevelu Lanca Armstronga. Pelotón stratu na jazdcov v úniku začal s blížiacim sa cieľom znižovať, na jeho čele pracovali predovšetkým tímy, ktoré majú vo svojom strede dobrých špurtérov. Necelých 10 km pred cieľom napokon pelotón skupinu dostihol, Horner a Chavannel však ešte dokázali odskočiť a jazdili s takmer polminútovým náskokom pred balíkom. V záverečných desiatkach metroch ich však pelotón pohltil a o víťazovi sa rozhodovalo v záverečnom šprinte. V dramatickom závere pripravili jazdci Davitamon-Lotto výbornú pozíciu pre Robbieho McEwena, ktorý zaznamenal tretie etapové prvenstvo na tohtoročnej Tour. "Dnes sme mali aj šťastie. Šprint prišiel v poslednej možnej chvíli. Som rád, že sa mi podarilo vyhrať ešte pred Pyrenejami, kde nás čaká veľká kalvária. Musím poďakovať svojim kolegom z tímu, odviedli skvelú prácu. Pelotón nás nechal poriadne zabojovať, museli sme pracovať naplno, ak sme chceli stratu na päticu v úniku zlikvidovať. Najbližšie dni budem musieť prežiť a potom na rovine sa pokúsim o ďalšie víťazstvá," povedal v cieli McEwen.

Výsledky - 92. ročník Tour de France: 13. etapa (Miramas - Montpellier, 173,5 km):
1. Robbie McEwen (Austr.) Davitamon-Lotto 3:43:14,
2. Stuart O"Grady (Austr.) Cofidis,
3. Fred Rodriguez (USA) Davitamon-Lotto,
4. Guido Trenti (USA) Quick.Step,
5. Thor Hushovd (Nór.) Credit Agricole,
6. Anthony Geslin (Fr.) Bouygues Telecom,
7. Robert Förster (Nem.) Gerolsteiner,
8. Magnus Backstedt (Švéd.) Liquigas-Bianchi,
9. Gianluca Bortolami (Tal.) Lampre-Caffita,
10. Chris Horner (USA) Saunier Duval-Prodir,
...
25. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team,
33. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel všetci čas ako víťaz

Aktuálne poradie po 13. etape:
1. Lance Armstrong (USA) Discovery Channel 46:30:36 h,
2. Michael Rasmussen (Dán.) Rabobank +38 s,
3. 3. Christophe Moreau (Fr.) Credit Agricole +2:34 min,
4. Ivan Basso (Tal.) Team CSC +2:40,
5. Santiago Botero (Kol.) Phonak Hearing Systems +3:48,
6. Levi Leipheimer (USA) Gerolsteiner +3:58,
7. Francisco Mancebo (Šp.) Illes Balears-Caisse d"Epargne +4:00,
8. Jan Ullrich (Nem.) T-Mobile Team +4:02,
9. Andreas Klöden (Nem.) T-Mobile Team +4:16,
10. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +4:16



Odstúpila ďalšia hviezda - Valverde
Pre Valverdeho sa Tour de France skončila v 13. etape

Pelotón cyklistickej Tour de France opustil ďalší z favoritov na víťazstvo v súťaži minimálne o jedno z tričiek. Počas piatkovej 13. etapy do Montpellieru sa preteky skončili pre doterajšieho držiteľa bieleho trička pre najlepšieho jazdca do 25 rokov Španiela Alejandra Valverdeho. Víťaz 10. etapy do Courchevelu, kde v záverečných metroch predstihol Lanca Armstronga, zišiel z bicykla v polovici 173,5 km púte z Miramasu do Montpellieru. Valverde mal v posledných dňoch zdravotné problémy, príčinou odstúpenia však bolo zranenie kolena. "Chorobu som už prekonal, ale trápilo ma moje koleno. Rozhodol som sa, že najlepšie bude, ak preteky skončím. Na víťazstvo v Courcheveli mi ostanú len najlepšie spomienky," povedal Valverde, ktorý bol na svojej prvej Tour. Vo výsledkovej listine mu pred 13. etapou patrilo 5. miesto, na Armstronga strácal 3:16 min. Teraz si chce oddýchnuť, doliečiť koleno a pokúsiť sa pripraviť na Vueltu. Novým lídrom súťaže mladých jazdcov do 25 rokov sa stal Ukrajinec Jaroslav Popovič z Discovery Channel, ktorý si biele tričko oblečie v sobotu na tohtoročnej Tour po piaty raz. Predtým ho mal v 4., 5., 6. a 7. etape.



Armstrong prišiel o Beltrana, ten si nič nepamätá
Pre Manuela Beltrana sa Tour de France skončila

Američan Lance Armstrong prišiel vo štvrtkovej 12. etape 92. ročníka Tour de France o jedného z nosičov vody v tíme Discovery Channel. V úvodnom stúpaní na Cote des Demoiselles Coiffees totiž spadol na hlavu Manuel Beltran a hoci sa po ošetrení ešte snažil pokračovať v pretekoch, napokon odstúpil. Táto udalosť nepotešila hlavne Lancea Armstronga, ktorému mal Beltran pomáhať v náročných horských etapách. "V nasledujúcich dňoch to bude veľmi kritické. Čakajú nás dva náročné dni v Pyrenejách a nechceli sme stratiť jedného z našich najlepších vrchárov. Čo sa stalo, to sa stalo. Stále máme dobrých vrchárov Joseho Azeveda a Chechu Rubieru, navyše veľmi dobrú prácu v kopcoch dokážu odviesť aj George Hincapie, Popo (Jaroslav Popovič) a Paolo Savoldelli," povedal Armstrong. Beltran sa ešte vo štvrtok podrobil vyšetreniam zranenej hlavy a lekári si ho v nemocnici v Gape nechali 24 hodín na pozorovaní. Podľa tímového manažéra Johana Bruyneela si Beltran vôbec nepamätá, čo sa na Cote des Demoiselles Coiffees stalo. "Pomohli sme mu na bicykel. Povedal mi iba, že ho nechtiac zvalil jeden z cyklistov. Bol to veľmi tvrdý pád na hlavu. Išiel ešte 10 km, ale skutočne nemal ani poňatia, kde sa nachádza. Nemal silu a potom si už ani nepamätal, že spadol. Je to veľká strata, ale dôležité je, že nemá žiadne vážnejšie zranenie," povedal Bruyneel.



TdF sa odohráva v dvoch rôznych leveloch, tvrdí lekár
Tour de France sa odohráva v dvoch rôznych leveloch, vyhlásil lekár tímu Francaise des Jeux Gerarda Guillauma

MIRAMAS 15. júla (SITA, AFP) - Tour de France sa odohráva v dvoch rôznych leveloch. Vyhlásil to lekár tímu Francaise des Jeux Gerarda Guillauma, ktorý pochybuje, že niektorí cyklisti neberú podporné prostriedky. Podľa Guillauma jeho zverenci jednoducho nestačia na pelotón, ktorého rýchlosť v prvých 12 etapách udivila každého. Mnoho dobrých vrchárov odpadlo z pelotónu v horských etapách. "Na pretekoch Dauphine Libere som nemal problém nasledovať ani tých najlepších vrchárov. Na Tour im jednoducho nestačím," povedal Francúz David Moncoutie, ktorý vyhral 12., stredne ťažkú etapu. Podľa Guillauma existuje jediné vysvetlenie. "Momentálne sa jazdia dve Tour. My nie sme v tej istej lige s jazdcami na čele pelotónu, o tom niet pochýb. Náš najlepší pretekár Sandy Casar stráca na žlté tričko 15 minút." V cyklistike sa robia po škandále z roku 1998 s hormónom EPO časté dopingové testy, ale Guillaume tvrdí, že sa v súčasnosti dajú obísť. "Kedysi sa dala dávka EPO v tele zistiť aj po piatich šiestich dňoch, teraz sa to pomocou rôznych metód znížilo na 24 hodín." Z tohtoročnej Tour vyradil pre zvýšenú hladinu červených krviniek Rusa Jevgenija Petrova z Lampre, v utorok ho nasledoval Dario Frigo z Fassa Bortolo po tom, ako v aute jeho manželky objavili nedovolené podporné prostriedky. Bývalý pretekár Didier Rous pripustil, že v čase jeho aktívnej kariéry bol doping na Tour bežný a viditeľný. "Jeden čas sme boli schopní robiť zázraky, a potom zrazu nič. Neviem ale ako to bolo v iných tímoch. Nemám dôkazy," povedal Rous, ktorý bol v roku 1998 súčasťou tímu Festina, ktorý po dopingovom škandále vyradili z Tour.


report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
keyboard_arrow_up