Akčná kamera VIRB Elite (2. a 3. časť)

V tejto, druhej časti pokračovania článku o Virb-e, sa zameriam najmä na moje pocity a postrehy spojené s jeho veľkosťou, váhou, dizajnom a ovládaním. Keďže som bol vlastíkom Drift-u, tak zákonite budem porovnávať novučičký Virb-Elite práve s ním. Odhliadnem zatiaľ od faktu že Virb zvláda veci, ktoré zatiaľ žiadna iná kamera nedokáže.

V predošlom pokračovaní si môžete prečítať technické parametre. Samozrejme to sú ale iba čísla, ktoré nepovedia ako sa napríklad drží/cíti v ruke, či ovláda a tak Vám teraz ponúknem trošku faktov, či skôr mojich subjektívnych pocitov a skúseností z reálneho používania.

Kamera
Virb nieje veľký avšak medzi POV kamerami patrí skôr k tým väčším a ťažším čo je nepríjemné zistenie. Keď ho prvýkrát (aj druhý) chytíte do ruky tak budete pravdepodobne prekvapený aká ťažká môže taká malá vecička byť. Je hneď niekoľko dosť pochopiteľných dôvodov pre túto skutočnosť. Pri rozmere iba o málo väčšom ako u Driftu sa vo Virbe naviac skrýva GPS čip, akcelerometer, výškomer, ANT+ čip a Wi-Fi. Toto všetko samozrejme potrebuje „šťavu“ a tak aj batéria je hodne väčšia a tým pádom aj ťažšia. Batéria by podľa popisu výrobcu mala vydržať niekde medzi 2.5 až 3 hodiny, čo je pomerne blízko ku realite podľa mojej skúsenosti. Tu snáď spomeniem že toto je pravda keď zapneme nahrávanie videa a kamera sa sama vypne keď má baterku nadoraz. Pri opakovanom zapínaní a vypínaní a krátkych záberoch pomedzi bude nahrávací čas samozrejme kratší a to môže byť aj veľmi výrazné. Pre porovnanie batéria Driftu má kapacitu 1110 mAh (versus Virb – 2000 mAh) pri porovateľnej výdrži. Na záver tohto odseku spomeniem snáď len skutočnosť že Virb má IPX7 vodovzdornosť (podobne ako Drift) čo znamená ponorenie do hĺbky maximálne jedného metra po dobu 30 minút by kamere nemalo ublížiť.

Batéria
Telo kamery je vyrobené zo šedo zelenkavého (avšak majú aj bielu verziu) na dotyk tvrdého plastu z ktorého vystupuje samostatný hlavný (nazval by som ho okamihový) vypínač. Úlohou tohto vypínača je zapnutie kamery do operačnej pohotovosti a okamžité spustenie snímania videa v prednastavenom rozlíšení. Vypínač je veľký a posuvný takže neexistuje (na omak ani na pohľad) žiadna pochybnosť o tom či je kamera vôbec zapnutá a či nahráva video. Toto je dôležitejšie ako by sa mohlo zdať. Môj problém s Driftom bol že mal štyri presne rovnaké tlačítka, ťažko odlíšiteľné dotykom a v stave zapnutia či vypnutia bola poloha tlačítka stále rovnaká. To znamená že spustenie nahrávania potrebovalo zakaždým minimálne niekoľko sekúnd (20-30) plus presvedčiť sa o tom či prebieha nahrávanie sa dalo dozvedieť iba zo stavovej LED-ky (červená a zelená farba) a z displaya.

Display
Pri jasnom slnečnom svite čítať miniatúrny display je veľmi blízko k nemožnému, LED dióda ale bola dosť čitateľná avšak bolo treba rozoznať farbu čo pri jasnom slnečnom svite tiež nieje až také jednoduché. Problém nastal tiež keď ste mali kameru napríklad upevnenú na hlave a potrebovali sa presvedčiť či beží.
Okrem tohto okamihového vypínača má VIRB štyri ďalšie tlačítka na nastavovanie režimov a vlastností kamery, Jeden štart/stop (on/off) je zapustený, zvyšné tri mierne vystupujú z tela. Tieto vypínače sú pod plášťom kamery ako sa dá vidieť na obrázkoch. Kamera má tvar či orientáciu rakety, čo znamená že šošovka je na najužšej strane a je teda na rozdiel napríklad od GoPro Hero HD aero či hydrodynamická. Napokon pravda je taká že v súčasnosti už väčšina POV kamier má takýto design, len v GoPro sa ešte stále nezobudili... Na jednej z dvoch najväčších stien kamery je prístup ku batérii, na opačnej stene je logicky umiestnený display. Opäť z obrázkov sa dá vidieť že z plochy ktorá je tu k dispozícii, samotné okienko displaya je sotva polovička. Priznávam že to celkom nechápem, lebo logicky sa mi zdá že by mala byť snaha aby bol display čo najväčší.

Display
Už by sme mali takmer všetky prvky popísané ostáva iba spomenúť že kamera má aj veľmi veľkú stavovú diódu. Súvislá zelená farba LEDky znamená pohotovosť, červená (…a blikajúca !!!) znamená nahrávanie. Prístup ku portom (USB 2.0 & micro HDMI) je na opačnom konci ako je šošovka pod pryžovou príklopkou. Kamera má tiež zabudovaný mikrofón, nemá však na rozdiel od Driftu reproduktor, ale je schopná pískať (signalizovať) zapnutie nahrávania alebo výber z menu a podobne. Zaujímavosťou je, že kamera disponuje „chroma-displayom“ (250 x 148 pixelov), ktorý sa vyznačuje minimálnou spotrebou energie a preto ostáva celý čas kým je kamera „ON“ v zapnutom stave. Minimálnu spotrebu batérie má preto že vlastne nepoužíva žiadne podsvetlenie na rozdiel od rozšírených LCD a LED panelov, alebo obrazoviek. To so sebou ale prináša výhody aj nevýhody. Výhodami je napríklad spomínaná malá spotreba, alebo to že ich čitateľnosť sa s pribúdajúcim okolitým svetlom (na rozdiel od LCD a LED) nezhoršuje, nevýhodou je že (vzhľadom na neexistujúce podsvietenie) večer kdesi pri ohníku, alebo v stane v horách si najskôr nebudete môcť pozrieť čo ste cez deň povystrájali a natočili za psie kusy... Snáď ešte drobný dodatok ku displayu, vzhľadom na jeho rozlíšenie, veľkosť a použitú technológiu má iba orientačný/informatívny význam. Pozeranie natočeného videa nerobí moc zmysel hoci samozrejme sa to dá.

Kryt na baterku
Na záver tejto časti ešte spomeniem pár drobností. Uzamknutie krytu batérie je podobné bajonetovému uzáveru. Treba podvihúť oceľové pozdĺžne uško a otočiť o 90 stupňov. Mám obavu že sa môže tento kúštik drôtika zachytiť do nejakej šnúrky v ruksaku, alebo čosi, keď budem mať naponáhlo. Veko to asi neotvorí, lebo na to treba silu a určitý smer otočenia, ale aj tak. Kamera samotná nemá žiadny štandardný úchyt, na tele sú v prednej a zadnej časti výbery do ktorých sa zahryznú zúbky „cradle“ dodávaného s kamerou. Bez tohto kúska plastiku kameru neuchytíte nikam. Problém je že tento kúsok plastiku je pomerne veľký a ťažký a tak ak sa rozhodnete pripevniť si kameru na hlavu bude to problematické a bude sa to cítiť. Myslím tá váha...
S kamerou prichádza (ako už býva dobrým zvykom) zopár kúskov plastiku ako základné upevnenia, bohužiaľ je to iba žalostné minimum a nakoľko sa jedná o neštandardný systém budete mať spočiatku ťažkosti upevniť kameru podľa svojich predstáv. Okrem toho medzi „cradle” a finálnym úchytom je séria plastikových očiek a šroubikov aby ste mohli kameru otočiť a nakloniť ako treba aby ste získali správne otočený a vyrovnaný video záznam. Moja zatiaľ krátka praktická skúsenosť hovorí že to je to najhoršie čo som zatiaľ videl a skúsil. Drift mal priamo na svojom tele štandardný foto závit takže sa dal pripevniť poľahky aj na každý obyčajný statív, okrem toho sa dal otáčať objektív a tak keď ste ho uchytili hoci hore hlavou otočením objektívu ste získali perfektne vyrovnaný horizont a žiadanú orientáciu obrazu... Tu ale treba spomenúť že Virb aspoň disponuje možnosťou otočenia obrazu o 180 stupňov, čo znamená že ho môžete upevniť dole hlavou keď sa inak nedá a prostredníctvom menu mu povedať že obraz treba otáčať aby ste to nemuseli robiť doma na počítači vo video editore.
Na úplný záver tejto mechanicko-konštrukčnej časti ešte spomeniem pár drobností. Šošovka vzhľadom na svoje zakrivenie vystupuje z tela ako u každej POV kamery a je teda náchylná na poškrabanie, naštastie je vymeniteľná užívateľom v prípade potreby po zakúpení kitu. Jednu dobrú vlastnosť musím vyzdvihnúť u Virb-u, ale toto je „virtuálne“ pravda pre takmer všetky Garmin zariadenia, a síce že display je spravidla aspoň minimálne vnorený do tela a aj keď položíme kameru na display (na rovnom povrchu napríklad stola) nebude sa display škriabať drobnými prachovými čiastočkami.
Nuž tak a to by bolo všetko pre dnešné pokračovanie článku. Nabudúce sa vrhneme do spleti “menu” a nastavení kamery a skúsime sa trošku ponoriť do logiky ovládajúcej jej vnútro…

Akčná kamera VIRB Elite (3.časť)

Tretia časť pokračovania článku o Virb-e preberá jeho vnútornú logiku a ovládanie plus zosumarizovanie jeho praktických schopností.
Nuž a konečne sme sa dostali ku elektronickej, čipovej a softwareovej časti Virbu. V prípade že sa chcete pohrať s jeho nastavením stlačíte (zapustené) On/Off tlačítko. Nabehnutie kamery trvá pomerne dlhý čas na moje gusto. Meranie hovorí že zhruba 13-14 sekúnd treba kým sa zobrazí na displaji obraz z objektívu. Toto je pravda aj pre použitie takzvaného „okamihového“ vypínača. Neradno teda vrhnúť sa po hlave do dobrodružstva a potom za behu zapínať kameru keď zaujímavá pasáž je už-už nadohľad. Dobre ale je že sa to dá poľahky a stačí sa ubezpečiť dotykom keď už je kamera upevnená kde treba.
Skôr než sa pustím do popisu menu spomeniem to čo robí z Virb-Elite kategóriu samu o sebe. Už som to veľmi krátko naznačil v prvej časti tohto pokračovania. Virb-Elite dokáže logovať s nahrávaným video súborom údaje z vnútorných a vonkajších senzorov (od Garminu) podobne ako napríklad hodinky triedy Forerunner 305 a vyššie, alebo hodinky Tactix či Fenix.

Rýchlosť
V praxi to znamená že napríklad pri zjazde na bajku sa nahrajú s videom aj GPS súradnice, nadmorská výška, okamžitá rýchlosť, zrýchlenie (G-force), tep, vonkajšia teplota, kadencia, vzdialenosť a podobne. Pri nahrávaní videa do počítača sa uloží aj logový súbor s údajmi zo senzorov. Tieto údaje sa dajú ďalej importovať priamo z kamery do „garmin.connect” portálu ktorý je vlastne free online úložiskom vašich aktivít ak používate niektoré z Garmin zariadení. Zaujímavé je že údaje zo senzorov sa dajú neskôr, pri editovaní videa vkladať do obrazu vo forme číselných, alebo grafických polí/ukazovateľov, ktoré sa menia s prebiehajúcou akciou na obrazovke. Takže môžete napríklad vidieť kde na trase momentálne ste, akou idete rýchlosťou v tom-ktorom úseku zjazdu ako sa mení vaša nadmorská výška a tak ďalej, a tak podobne...
V prípade záujmu si stiahnite pre ilustráciu video súbor (cca 30 MB) - http://ulozto.cz/x3KBiSP3/virb-gauges-wmv

Samotné menu kamery má štyri jasné kategórie:
    1 – hľadáčik / viewfinder
    2 – prehrávač / playback
    3 – prístrojový panel / dashboard (a napokon)
    4 – nastavovací panel / tools

1 – Hľadáčik zobrazuje „live“ pohľad z objektívu čo je aj jeho hlavnou úlohou. Ako som spomínal display je celý čas v stave „On“ a teda v prípade že napríklad kamera filmuje vidíte v hľadáčiku snímanú živú akciu. Okrem toho nájdete na displaji odhadovaný zostávajúci čas dostupný na memory karte pre nahrávanie videa v danom rozlíšení v tvare napríklad: „3hod 23min”; rozlíšenie či momentálne nastavená kvalita video záznamu (napríklad – 1080p) a obligátna ikonka baterky signalizujúca zhruba nakoľko zo svojej totálnej kapacity je batéria nabitá. Čas životnosti aj zvyšná kapacita sú on-line údaje a teda sa dynamicky menia počas použitia v zmysle že aj kapacita baterky nepozná iba tri hodnoty: prázdna, poloprázdna a plná ako tomu býva u väčšiny fotoaparátov napríklad. Tak či tak by sa mi páčilo keby bolo kdesi v menu dostupné vyvolanie obrazovky ktoré by povedzme ukazovalo odhad zostávajúceho času nahrávania na baterke, alebo minimálne na koľko percent je batéria nabitá. Môj Edge 510 to má a je to nesmierne užitočné. Hľadáčik má aj ďalšie dve obrazovky. Jedna zobrazuje momentálnu dĺžku práve nahrávaneho videa, kvalitu ako aj nastavenú kvalitu fotografie plus počet videí a fotografií už uložených. Okrem toho v spodnej časti displaya sa dá vidieť ktoré z externých senzorov sú momentálne aktívne. Virb samotný obsahuje (interne) GPS, barometrický výškomer a akcelerometer, externe sa dá ešte pripojiť HR monitor, powermeter, snímač kadencie a/alebo teplomer. V princípe neexistuje obmedzenie na typ pripojiteľného senzora, treba iba aby komunikoval ANT+ kompatibilným rozhraním.

2 – Prehrávač umožňuje prehrávať, alebo prezerať nahraté videá a fotografie. S videom sa zobrazuje dĺžka videa v hodinách minútach a sekundách a dátum kedy bolo natočené. S fotografiou dátum a čas urobenia snímku. Prezerané video sa dá pretáčať aj so zrýchlením alebo sa dá zmazať. Jeho strih priamo v kamere nieje podporovaný. Obrázok na hľadáčiku budí pocit že je v grayscale, hoci je farebný. Farbu ale vidíte napríklad v položkách menu celkom zreteľne.

Pripojenie
3 – Prístrojový panel zobrazuje najmä údaje zo senzorov. Na to je potrebné aby boli senzory pripojené či nájdené Virbom a povolené v menu. Toto je jednoduchý a spravidla bezproblémový proces. Je takisto vhodné zapnúť GPS čip kamery, nakoľko mnohé ukazovatele prístrojového panelu sú „feedované“ priamo z GPS ako napríklad rýchlosť či súradnice. Prístrojových obrazoviek je k dispozícii 7 alebo aj viac a to záleží od dostupných senzorov. Napríklad obrazovka s „heart rate“ sa vidí len keď je HR senzor spárovaný s kamerou a je on-line. Je to niečo veľmi podobné ukazovateľom na prístrojovej doske novšieho auta. Kde sa dá vidieť povedme okamžitá spotreba, alebo otáčky motora, alebo prepĺňanie turba a podobné veci. Podobné zaujímavosti Vám Virb-Elite ponúka a preto je veľmi jedinečný a momentálne bezkonkurenčný, nakoľko žiadna kamera na trhu toto (aspoň zatiaľ) nedokáže. Bolo by zaujímavé sledovať hodnoty a prepínať obrazovky počas akcie, to by ale znamenalo že nepriamo ohrozíte svoj život alebo zdravie. V prípade ale že máte spolujazdca alebo sám ste spolujazdec ktorý sa nemusí sústrediť na riadenie napríklad v aute alebo v lietadle vrelo Vám odporúčam preklikať obrazovky a potešiť sa údajmi zo senzorov. Napríklad odmerať rychlosť pádu a pozrieť sa čo vám pritom robí heart-beat.

4 – Nastavovací panel /menu slúži (ako sa dá ľahko uhádnuť) na nastavovanie režimov kamery, rozlíšenie/kvalita snímaného videa či fotografie a podobné drobnosti. Myslím že nemá význam aby som popisoval položky menu a ich význam. Z fotografií priložených ku článku si spravíte sami dosť dobrý obraz. Ja tu len spomeniem moje pocity z ergonómie ovládania a veci ktoré mi prídu dôležité. Položky menu sú dobre čitateľné vybratá položka sa výberom zväčší a stane ľahko čitateľná. Okrem bežných vecí by som spomenul že kamera sa dá ovládať z mnohých iných Garmin zariadení diaľkovo. Ja mám napríklad cyclocomputer Edge 510 ktorý má v menu priamo položku na ovládanie VIRB-u. Odtiaľto je možné aktivovaný, teda zapnutý VIRB uviesť do „Recording“ módu, teda spustiť (aj zastaviť) nahrávanie videa, alebo spraviť statický snímok/fotografiu. Spomenul by som jednu veľmi dôležitú drobnosť a to, že diaľkové ovládanie má spätnú väzbu. Teda v mojom prípade Edge mi povie či sa spustilo a beží nahrávanie videa, prípadne či sa urobila fotografia. Zároveň ukazuje dĺžku práve nahrávaného filmu. Týmto môj starý Drift nedisponoval a tak sa mi mnohokrát stalo že som nenahral film, ktorý som sa pokúšal aktivovať cez diaľkové ovládanie. Mal by som snáď jednu poznámku, že nie všetky Garmin zariadenia disponujú touto vlastnosťou, takže napríklad môj Forerunner 910XT kameru nevie aktivovať ani s posledným software update hoci disponuje potrebným rozhraním. Ešte snáď dosah diaľkového ovládania sa mi pri opakovaných pokusoch ukazuje byť spoľahlivý do minimálne 10 metrov, čo je veľmi slušná hodnota. Môžete teda VIRB-a pripevniť na koniec krídla lietadla a aktivovať z kabíny, pokiaľ teda nesedíte v Airbuse, alebo niečom podobnom.
Nastavovací panel taktiež umožňuje zapnúť, alebo vypnúť vstavaný GPS čip, čím sa dá predĺžiť životnosť batérie, ale samozrejme sa pripravíte tým o dáta poskytované cez GPS, napríklad rýchlosť, či vzdialenosť.

GPS
Dá sa tu aj deaktivovať „recording light“ aby sa nevidelo že kamera nahráva. V úvode v špecifikácii ste si tiež mohli všimnúť že VIRB disponuje Wi-Fi. Priznávam ale že nevidím dôvod používať Wi-Fi na prenos videí a obrázkov z kamery. Tým ale nechcem povedať že Wi-Fi je zbytočné. Tiež veľmi pozitívne hodnotím, že VIRB ponúka možnosť korekcie zakrivenia šošovky ktorý funguje (a to pomerne veľmi úspešne) pri fotografovaní aj pri snímaní filmu.

Zakrivenie
Nuž a napokon asi posledná vec VIRB dokonca disponuje stabilizáciou obrazu. To ale dokáže odfiltrovať iba malé výchylky a tak pri zjazde na bajku a kamere upevnenej na riadítkach sa tie otrasy budú stále vidieť a cítiť.
Z linku môžete stiahnuť video s originálnym záberom z VIRB-u pre predstavu ako vyzerá kvalita:
http://ulozto.cz/x6VV5UeW/virb-sneh-m2ts
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

Test: Garmin Instinct 2X Solar – väčšie, lepšie

V modelovom rade Instinct sa Garmin vyhral s dizajnom, dôraz je kladený na odolnosť a prívlastok X neznamená len väčší rozmer oproti štandardnej dvojke, ale pribudli aj nové prémiové funkcie.
Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Garmin si na tento rok pripravil naozaj mnoho noviniek a jednou z nich je aj dlhoočakávané uvedenie modelov Edge 540 a 840.
Test: Garmin Forerunner 255 – všetko na všetko

Test: Garmin Forerunner 255 – všetko na všetko

Baví vás šport a radi sledujete všetky metriky okolo? Čo tak mať jedny inteligentné hodinky na všetko, ktoré sa hodia aj do mesta?
keyboard_arrow_up