Zdroj: jurrasic

Ako je to s cenami prepravy bicyklov na krátke vzdialenosti, predovšetkým pri dochádzaní do práce, do školy a pre cykloturistov hlavne cez víkend do blízkeho okolia? Po dvoch stretnutiach s kompetentnými sa nám podarilo ukázať, že cyklisti existujú, sú to zákazníci a je dôležité brať na nich ohľad.

Železničná spoločnosť Slovensko (ďalej len ZSSK) na margo zvyšujúceho sa dopytu a tlaku cyklistickej verejnosti rozšírila ponuku služieb na prepravu bicyklov ako aj doplnila desiatky vlakov o vagóny s rošírenými možnosťami prepravy bicyklov (od konca júna 2014).

Sumár aktuálne platných služieb a cien

Jednosmerný lístok na bicykel – 1,5 EUR
Denný lístok na bicykel – 2,5 EUR
Týždenný lístok na bicykel – 6 EUR
Miestenka/rezervácia na bicykel – 1 EUR
Týždenný traťový lístok na bicykel – 4 EUR (od 15.6.2014)
Mesačný traťový lístok na bicykel – 8 EUR (od 15.6.2014)
Skladacie bicykle sa považujú za príručnú batožinu a je ich možné prepravovať bezplatne (od 15.6.2014)
Bratislavský celodenný lístok na bicykel – 1 EUR (platný od 1.7. do 31.8.2014 len medzi železničnými stanicami v rámci Bratislavy ako pilotný projekt – treba si zakúpiť jednosmerný lístok na batožinu)
Letný bratislavský lístok za euro pomôže predovšetkým Vajnorčanom a Račanom dostať sa do Devínskej Novej Vsi na Most Chucka… ehm Most slobody, Schlosshof či Moravskú cyklistickú cestu a opačne, obyvateľom Lamača, Nového Mesta či centra do Rače (Malé Karpaty) či Vajnor (cyklotrasa JuRaVa – aktuálne vo výstavbe). To je dnes pre väčšinu obyvateľov nemožné na bicykli (pre neexistenciu cyklotrás v mest) alebo zdĺhavé v MHD (hodina cesty autobusmi a električkami). Viac info na stránke BID.

Bohužiaľ, nepodarilo sa nám presadiť ani v spolupráci s Ministerstvom dopravy, Magistrátom hl. mesta a inými inštitúciami, aby zľavnený lístok mohli používať všetci do určitej vzdialenosti, nielen v Bratislave. ZSSK ale berie na vedomie naše pripomienky ohľadom cenovej politiky a prislúbila, že zváži zmeny v rámci nového cenníku (v zime), čiže cestovanie na krátke vzdialenosti by mohlo zlacnieť a naopak cestovenie krížom cez republiku zdražieť.

Preprava bicykla vo vlaku na linke S50

Väčšie skupiny cyklistov

Pokiaľ cestujete vlakom ako väčšia skupina cyklistov (organizované výlety) a viete dopredu (aspoň 2 dni) kedy presne idete, rezervujte si miesta. ZSSK je schopná zväčšíť kapacitu na prepravu bicyklov pripojeným ďalších vozňov. Ak si plánujete cestu vlakom a vo Vami vybranom vlaku je už kapacita pre bicykle obsadená (a je aspoň 2 dni pred cestou), ZSSK je dosť felxibilná a schopná za max. 40 EUR + cenu za lístok na prepravu bicykla zaradiť vagón s dodatočnou kapacitou (príp. odmietnúť prepravu, ak neni technicky možné zabezpečiť extra vozeň). Opakujeme, že to je možné len v prípade, že si cyklisti plánujú svoj výlet a kupujú lístky na vlak dopredu.

Ak ste jeden z tých, čo sa do vlaku s bicyklom nedostali, lebo už bolo obsadené, treba sa nabudúce zamyslieť, či nie je možné riešiť rezerváciu už dopredu, zároveň ale treba vyvynúť tlak na ZSSK na všeobecné zvýšenie kapacity vagónov – píšte na info@slovakrail.sk.

Ďalšie informácie o preprave bicyklov na stránkach ZSSK.

Čo budúcnosť?

Veríme, že pilotný projekt ukáže, že ZSSK nemusí mať obavu otvoriť sa viac cyklistom, že sa nemusia obávať, že všetky ich vlaky budú po zlacnení lístkov na prepravu bicyklov preplnené bicyklami (tak ako sa to nestalo, keď Dopravný podnik Bratislava umožnil prepravu bicyklov zadarmo v MHD).

Šťastnú cestu!

Článok nám zaslal Peter a môžete si ju prečítať aj na http://www.cyklokoalicia.sk/vsetko-o-preprave-bicykla-vo-vlaku/

[Foto na úvode: jurrasic]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kráľ bicyklových rámov – karbón je super, ale… (2. časť)

Kráľ bicyklových rámov – karbón je super, ale… (2. časť)

Aj za takou jednoduchou vecou, akou je bicyklový rám, je mnoho technológií a procesov, ktoré musí absolvovať ešte predtým, než naň nasadnete a vyrazíte za dobrodružstvom.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Tretry alebo cyklistické topánky sa naprieč disciplínami odlišujú. Akú tretru si treba vybrať na tú svoju a aké faktory pri výbere zohľadňovať?
keyboard_arrow_up