Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Tretry alebo cyklistické topánky sa naprieč disciplínami odlišujú. Akú tretru si treba vybrať na tú svoju a aké faktory pri výbere zohľadňovať?

Nedávno sme tu mali článok o výbere pedálov na MTB disciplíny. S nimi prudko súvisia aj topánky určené na cyklistiku, iným slovom povedané tretry. Môžete mať tie najlepšie a najkvalitnejšie pedále, no pokiaľ ich nepoužívate so správnou obuvou, nedáva to veľmi zmysel.

obuv na MTB

Flat pedále vs. nášľapné pedále

Pre cyklistické topánky, ktoré sa používajú s nášľapnými pedálmi, poznáme špecifický názov – tretry. Pre cyklistické topánky, ktoré sa používajú s voľnými pedálmi, však slovo tretra počuť iba veľmi zriedkavo.

V našom shope ich máme pod kategóriou tretry na flat pedále. Tak ich budem nazývať aj v tomto článku.

VAUDE obuv na MTB

Tretry na flat pedále – na čo si dávať pozor

Tretry na flat pedále sú zväčša používané práve pri extrémnejších disciplínach (gravity), ako je trail, enduro, downhill ale aj dirt a podobne. To nám naznačuje, že ich prioritou by mala byť ochrana chodidla voči nárazom, priľnavosť k pedálu (grip) a taktiež aj odolnosť samotnej tretry (vyššia životnosť).

Tretry na nášľapné pedále – je to v niečom iné?

Tretry určené na nášľapné pedále sú z môjho pohľadu rozšírenejšie naprieč MTB disciplínami, a to najmä pri tých výkonnostnejších – XC. Samozrejme, od zvolenej disciplíny záleží aj to, čo jazdec od tretry vyžaduje.

Tretra na nášľapné pedále má veľa spoločného s tretrou na flat pedále, no zvyčajne sa odlišuje najmä v tuhosti podrážky (medzipodrážky). To je najmä kvôli tomu, aby bol čo najviac zachovaný prenos sily. Prémiovejšie modely majú medzipodrážku vyrábanú z karbónu.

tretry na MTB

Na čo sa zamerať pri výbere (faktory a vlastnosti)

Najskôr by som tu napísal spoločné vlastnosti, či už tretry určenej na nášľapné pedále, alebo voľné (flat) pedále:

Ochrana chodidla

Ochrana chodidla je dôležitá hlavne vtedy, ak jazdíte po trailoch, kde máte väčšie riziko nárazu topánky o nerovnosť. V prípade, že by ochrana nebola dostatočná, môže nastať pri náraze veľmi nepríjemné zranenie, ako napríklad zlomenina. Čím je vyššia ochrana, tým je menšia šanca na zranenie, avšak tým je vyššia hmotnosť topánky. Ak jazdíte enduro alebo zjazd, ochrana je nutnosťou.

Spevnené časti topánky sú zvyčajne na špičke (najväčšie riziko nárazu o nerovnosť) aj na päte. Topánky na gravity disciplíny majú častokrát ochranu aj na vnútornej časti topánky – pri strete s kľukou.

obuv na MTB, DMT topánky na MTB

Priedušnosť

Priedušnosť ide ruka v ruke s ochranou. Pokiaľ chcete topánku, ktorá bude masívna, aby pri nárazoch ochránila vaše chodidlo, bude vytvorená z ťažších a menej priedušných materiálov.

Vždy sa dá nájsť kompromis medzi ochranou a priedušnosťou. Nezabudnite, že cyklistické topánky sa líšia nielen podľa disciplín, ale aj podľa ročných období. Priedušnejšie materiály nájdete ako dostupnejšie, tak aj prémiovejšie. Pri letných topánkach to môže byť dokonca aj knit (pletená konštrukcia), ktorá je však náchylnejšia na poškodenie v drsnejšom prostredí.

tretry na MTB, DMT

Hmotnosť

Hmotnosť súvisí opäť s vlastnosťami a faktormi, ktoré sú spomenuté vyššie. Čím je topánka masívnejšia, tým má vyššiu hmotnosť. Z môjho pohľadu veľmi hmotnosť pri gravity disciplínach neriešim, nakoľko sa počas jazdy veľmi neprejavuje. Avšak pokiaľ jazdíte práve výkonnostnejšie disciplíny, tam vie hmotnosť tretier zamiešať karty. Častokrát sa ľahšie a inovatívnejšie materiály prejavia aj na cene – podobne ako aj pri komponentoch.


Grip podrážky (najmä pri tretrách na voľné pedále)

Tento odsek bude venovaný najmä tretrám na voľné pedále. Výnimkou sú nášľapné pedále, ktoré obsahujú piny.
Pri gripe záleží najmä od týchto faktorov: mäkkosť/tvrdosť gumy a podrážky aj tvar podrážky. Pozor, častokrát ide aj o osobné preferencie, preto sa snažím najbližšie vety napísať čo najviac nezaujato.

Tvrdosť gumy – vo všeobecnosti platí, že čím je guma mäkšia, tým je poddajnejšia pre zarytie pinov a čím je tvrdšia, tým to ide ťažšie (zarytie pinov do podrážky). Pri mäkšej gume to vie byť aj výhoda, ale zároveň aj nevýhoda. Výhoda vtedy, ak sú piny tupšie, širšie alebo nižšie (prípadne kónusové). Nevýhoda vtedy, ak sú piny vysoké – viac ničia podrážku a niekedy sa môže podrážka zaryť do pedála až príliš – neželaný pocit nalepenej topánky na pedáli.

Tvrdšia guma je ideálnejšia pre ostrejšie a vyššie piny a taktiež dlhšie vydrží.

tretry na MTB

Tuhosť podrážky

Čím je podrážka mäkšia, tým sa viac prispôsobí tvaru pedála. Pre odborníkov - pokiaľ je tvar pedála konvexný alebo konkávny (pre laika – prehnutý/vypuklý, nie rovný), tak sa mäkšia podrážka lepšie prispôsobí pedálu. Ak je podrážka príliš tvrdá, nevie sa veľmi prispôsobiť, čo je lepšie najmä pre rovné pedále (prípadne konkávne – osobná preferencia).

Podrážky tretier určených na nášľapné pedále sú zvyčajne tuhšie. Nemusia veľmi prispôsobovať svoj tvar pedálom, nakoľko sú do nich zacvaknuté. Tuhšie podrážky poskytujú lepšiu oporu ako aj prenos sily. Na druhej strane, pri chôdzi sú nepohodlné.

Pri výbere tretier sa môžete riadiť aj indexom tuhosti podrážky (od 1 po 13). Čím je vyššie číslo, tým tuhšia je podrážka. Pri hodnote 8 - 10 je tretra určená na výkonnostnú cyklistiku a pri 11 - 13 už na pretekárske zameranie (top cestné modely).

obuv na MTB, VAUDE

Tvar/vzor podrážky

Vzor podrážky je faktor, ktorý má veľký vplyv na samotný grip. V tretre možno 90 % času jazdíte, no zvyšných 10 % chodíte. Tým pádom je podrážka vzorovaná, aby podporila chôdzu v teréne. Pri strednej časti podrážky výrobcovia rátajú s kontaktom pedála. Tu ide o to, aby bol vzor dostatočne nízky a riedky pre lepšiu schopnosť zarytia pinov do podrážky. Ak by ste mali vysoký vzor, niektoré piny by sa zaryli práve do výstupkov, čím by ostatné zostali voľné.


Upínací systém

Upínací systém je vecou každého cyklistu. Tu ide najmä o osobné preferencie. Pokiaľ máte radi šnúrky, vyberte šnúrky. Poznáme však aj rôzne iné upínacie systémy – suchý zips, BOA systém aj rôzne pracky a rýchlouťahovacie šnúrky.

BOA systém je zvyčajne na prémiovejších modeloch, čo sa odzrkadlí na cene. Avšak pozor pri použití najmä v drsných podmienkach a v teréne, kde je tento systém náchylnejší na poškodenie.
Pri bežných šnúrkach častokrát výrobcovia dopĺňajú modely o gumu, do ktorej šnúrky vložíte (aby neodstávali a nezamotali sa do reťaze alebo prevodníka).

Pri výbere vám môže pomôcť aj toto video od Cepa.

obuv na MTB

Treba skúšať

Každému môžu sadnúť tretry inak. Dôležité však je, aby ste si pred samotným výberom uvedomili, akú disciplínu jazdíte a na aké ročné obdobie si budete danú tretru kupovať. Nezabúdajte, že tretra na nášľapné pedále nikdy nebude na voľných pedáloch držať tak, ako obuv na to určená. Preto na každý typ pedála používajte špecifickú obuv.

Prečítajte si aj ostatné články zo série Od základu:

Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Od základu: Ako si vybrať MTB prilbu a aké typy poznáme?

Od základu: Ako si vybrať MTB prilbu a aké typy poznáme?

Prilba zachraňuje životy, o tom niet pochýb. Ako si však vybrať prilbu, aké typy MTB prilieb existujú a na čo sa pri výbere zamerať?
Od základu: Ako si vybrať MTB pedále?

Od základu: Ako si vybrať MTB pedále?

Pedále sú jedným z troch kontaktných bodov bicykla s jazdcom. Je to teda veľmi dôležitý komponent. Ako si vybrať pedále pre seba a na aké faktory sa pri výbere zamerať?
keyboard_arrow_up