Od základu: 29, 27,5 alebo 26'' – MTB a vhodná veľkosť kolies

Za posledné roky prešiel celý segment horskej cyklistiky zaujímavým vývojom. Veľké zmeny nastali aj vo veľkosti kolies.

Veľkosť kolies na bicykli sa udáva v palcoch (inches). Podľa nej vieme predvídať, ako sa bicykel bude správať v rôznych jazdných podmienkach. V tomto článku si rozoberieme rôzne veľkosti kolies horských bicyklov.

veľkosti kolies

Veľkosť kolies kedysi

V minulosti bol iba jeden kráľ: 26-tka. 26-palcové kolesá vládli svetu, bol to jediný štandard kolies pre MTB. V podstate sa bicykle rozdeľovali do troch kategórií: na detské, horské (26") a cestné. Za posledné dekády nastala v cyklistike veľká (r)evolúcia. Zo zaužívaných 26-palcových kolies za začali rôzne disciplíny horskej cyklistiky presúvať na iné, väčšie priemery kolies.

Momentálne sa využívajú hlavné 3 veľkosti kolies horských bicyklov = 26", 27,5" a 29".

koleso, servis

Faktory a vplyvy

Rôzne veľkosti kolies ovplyvňujú aj rôzne faktory.

Tuhosť kolesa: Čím je koleso menšie, tým je dĺžka špíc (špica je veľmi zjednodušene povedané tenká tyčka, ktorá spája ráfik a náboj kolesa) kratšia a zároveň je koleso tuhšie. Platí to samozrejme aj naopak – čím je koleso väčšie, tým je špica dlhšia a koleso je menej pevné. Prax je ale taká, že výrobcovia vedia aj vďaka inováciám a kvalitným materiálom skonštruovať veľmi pevné 29-palcové kolesá, ktoré vydržia aj tie najnáročnejšie zjazdy.

Hmotnosť kolesa: Keďže na menšie koleso výrobcovia použijú menej materiálu, bude logicky ľahšie. Dôležitá je aj rotačná hmotnosť, ktorú pociťujú jazdci viac (keďže koleso rotuje). Vyššiu hmotnosť (v prípade väčšieho kolesa) má samozrejme aj plášť na kolese, duša, páska v ráfiku, insert...

Obratnosť a manévrovateľnosť: Akonáhle je koleso na bicykli väčšie, schopnosť manévrovateľonsti a ovládateľnosti bicykla sa zníži.

Priechodnosť terénom: Väčšie koleso jednoduchšie prechádza cez nerovnosti a zdoláva rôzne prekážky.

priechodnosť terénom, porovnanie väčšieho a menšieho kolesa
Akcelerácia/zrýchlenie: Menšie koleso sa rozbehne rýchlejšie ako väčšie koleso.

Kontakt s terénom: Väčšie koleso má väčšiu styčnú plochu plášťa s terénom.

Zotrvačnosť: Väčšie kolesá majú aj vyššiu zotrvačnosť. Túto vlastnosť oceňujú najmä výkonnostní cyklisti.

kontakt s terénom pri rôznych veľkostiach kolesa

Zhrnutie – ako to teda je?

Menšie koleso: Je tuhšie, ľahšie, ovládateľnejšie, lepšie zrýchľuje, ale má horšiu prejazdnosť terénom, ako aj menší kontakt s terénom.

Väčšie koleso: Je menej tuhé, ťažšie, horšie ovládateľnejšie, pomalšie zrýchľuje, ale má lepšiu prejazdnosť terénom, aj väčší kontakt s terénom. Má lepšiu zotrvačnosť.

Ďalší vplyv – veľkosť bicykla

Bicykel tvoria rám a kolesá. Čím sú kolesá väčšie, tým musia výrobcovia zväčšiť, resp. predĺžiť aj rám. Väčšie kolesá preto vo všeobecnosti nie sú veľmi vhodné pre extra nízkych cyklistov.

Cepo a Imro na Tematíne

Veľkosti bicyklov pre rôzne disciplíny

V MTB disciplínach sa stále používajú všetky typy kolies. 26-palcové kolesá nájdeme na bicykloch určených na pumptrack, dirt a slopestyle, pretože musia byť veľmi tuhé a obratné.


27,5" a 29-palcové kolesá vládnu prevažne ostatným disciplínam. 27,5-palcové používajú najmä nižší alebo mladší cyklisti, pretože vedia bicykel lepšie ovládať. Väčšie, 29-palcové kolesá, sú vhodné pre vyšších jazdcov, ako aj pre tých, ktorí chcú zažiť všetky vyššie spomínané vlastnosti väčšieho kolesa.

Dalo by sa povedať, že 29-palcové kolesá „zachránili“ športové hardtaily (bicykle s pevnou stavbou), pretože výrazne zvýšili ich komfort a prejazdnosť terénom a stále zostala zachovaná jednoduchosť celého systému. Väčší priemer našiel svoje uplatnenie medzi športovými jazdcami a v súčastnosti je v tejto kategórii štandardom.


Mullet – 27,5" vzadu a 29" vpredu

Extrémnejšie disciplíny horskej cyklistiky vyžadujú oboje – aj výhody väčšieho kolesa (prejazdnosť, grip), no na druhej strane aj výhody menšieho kolesa (tuhosť, obratnosť). V tomto prípade konštruktéri bicyklov vymysleli tzv. mullet setup, čo znamená, že zadné koleso je menšie a predné koleso väčšie. Týmto skombinovali výhody oboch svetov, pričom na svetovom pohári v zjazde preteká svetová elita práve s touto kombináciou kolies.


Čo je vhodné pre mňa?

Ak ste sa dočítali až sem a kladiete si túto otázku, musíte zvážiť všetky spomínané faktory a vlastnosti vyššie. Z môjho osobného pohľadu má najväčší vplyv na výber veľkosti kolies výška, ako aj zameranie a technická spôsobilosť cyklistu. Je teda rozdiel, či sa chcete zlepšovať o sekundy a beriete to vážnejšie, alebo sa idete iba raz za čas rekreačne povoziť.

Ak by som mal niekomu poradiť pri rozhodovaní, určite by som zvažoval medzi 27,5-palcovými alebo 29-palcovými kolesami. Pokiaľ ide o 26-ky, až na pár vyššie spomenutých výnimiek sa tento rozmer už takmer nepoužíva.


Pamätajte však na jediné – cyklistika musí prinášať radosť. A tak neriešme veľkosť kolies, typy a výbavu bicyklov, ale vypnite prehliadač, oblečte sa a choďte jazdiť.

Vedeli ste, že: existujú horské bicykle aj s 36-palcovými kolesami?

Zdroj fotografií: archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Ako si vybrať MTB pedále?

Od základu: Ako si vybrať MTB pedále?

Pedále sú jedným z troch kontaktných bodov bicykla s jazdcom. Je to teda veľmi dôležitý komponent. Ako si vybrať pedále pre seba a na aké faktory sa pri výbere zamerať?
Od základu: Elektrobicykle pre začiatočníkov a pokročilých

Od základu: Elektrobicykle pre začiatočníkov a pokročilých

Už dávno neplatí, že elektrobicykle sú novým trendom. Sú novou kategóriou cyklistiky a ich portfólio sa každou sezónou rozširuje.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
keyboard_arrow_up