Od základu: Ako si vybrať MTB pedále?

Pedále sú jedným z troch kontaktných bodov bicykla s jazdcom. Je to teda veľmi dôležitý komponent. Ako si vybrať pedále pre seba a na aké faktory sa pri výbere zamerať?

Piny, platforma, oska, kufre, klietka, flaty, nášlapy, SPD... Toto sú slová, ktoré vám možno nič nehovoria, no prostredníctvom tohto článku sa to pokúsime zmeniť. Kvalitné pedále, ktoré vám sadnú a držia na nohe ako prilepené, nemusia stáť stovky eur. Už za pár desiatok eur viete vylepšiť ovládanie bicykla na úplne inú úroveň, čo je dobrá ponuka.

tatze pedále

2 typy

Svet mountainbikingu pozná 2 typy pedálov: nášľapné a voľné (flat pedále).

Nášľapné pedále

Nášľapné pedále sú také, pri ktorých dostanete v balení aj zarážku (cyklistický slang – kufor), ktorú si namontujete na tretru (musí byť vhodná pre možnosť montáže zarážok). Následne sa postavíte na pedál, čím sa zarážka do pedálu zacvakne. Vycvaknete ju z pedála pohybom pätou doboku (resp. nahor).

BBB pedále

Voľné pedále

Voľné pedále (cyklistický slang – flaty) sú pedále, ktoré majú zvyčajne na platforme (teda na tele pedála) piny. Piny sú hroty, ktoré sa zahryznú do podrážky topánky, keď sa na takýto pedál postavíte. Piny bývajú buď plastové alebo pri kvalitnejších pedáloch kovové. Voľné pedále však môžeme poznať ako aj klasické plastové pedále, ktoré vám častokrát pribalí výrobca v balení s novým bicyklom.

tatze pedále

Iné alternatívy

Okrem týchto dvoch typov tu máme aj hybridný pedál – ten má z jednej strany platformu a z druhej nášľapný systém. Niektorí výrobcovia pedálov dokonca ponúkajú aj magnetické pedále. V podstate ide o flaty s magnetom.

Plusy a mínusy

Flat pedále

Flat pedále pozná asi každý cyklista. Dáte nohu na pedál a jazdíte. Výhodou týchto pedálov je bezpečnosť – viete dať kedykoľvek nohu z pedála na zem Pozitívom je aj fakt, že si počas začiatkov jazdenia na horskom bicykli nebudujete zlozvyky, ktoré by ste si možno vybudovali pri nášľapných pedáloch (napríklad ťahanie pedálov k sebe).

tatze pedále
Pozor, nie je to tak jednoduché. Aj pri flatoch viete mať neželaný zážitok z toho, že vám počas jazdy spadne noha a v tom najhoršom prípade spadnete aj vy. Toto môže byť spôsobené zlými pedálmi, zlou technikou jazdy či zlou obuvou.

Ak si ale nájdete pedále, ktoré vám sadnú a spojíte to s kvalitnou cyklistickou obuvou, noha vám padať tak ľahko určite nebude.

Nášľapné pedále

Nášľapné pedále pripoja nohu priamo k pedálu. Máte výbornú a precíznu ovládateľnosť nad bicyklom. Kam dáte nohy, tam vás budú pedále nasledovať, teda v podstate aj celý zvyšok bicykla. Šliapanie do kopca bude pohodlnejšie. Aj preto s obľubou tieto pedále používajú výkonnostní jazdci. Viete s nimi šliapať lepšie „do kruhu“, a teda efektivita ide nahor.

Avšak v prípade, že sa dostanete do krízovej situácie a neodpojíte nohu od pedála včas, padnete aj s bicyklom. Preto si viete na nášľapných pedáloch voliť to, pri akej sile (resp. pri akom uhle) sa vám noha z pedála odpojí. Systém funguje v podstate podobne ako pri lyžiach, pri páde sa noha vycvakne.

pedále
Pri jazde v nepriaznivých podmienkach je to kapitola sama o sebe. Nášľapné pedále sa vám vedia od blata upchať, pričom systém častokrát prestane fungovať, až kým ho pár dobrými nárazmi nohou o pedál nevyčistíte.

Flaty vs. nášľapy – ktoré sú pre mňa?

Na toto jednoznačná odpoveď neexistuje. Voľné pedále sú zvyčajne vhodné na jazdu orientovanú viac z kopca, teda na traily. Pri takomto jazdení sa najmä začiatočníci dostávajú často do krízových situácií, vtedy sú voľné pedále výhodou.


Pokiaľ už máte nejaké skúsenosti a chcete sa viac orientovať na výkon, prípadne na preteky, môžete vyskúšať nášľapné pedále. Začnite však veľmi opatrne. Ak máte možnosť, nastavte si predpätie pružiny na pedáli na minimum, aby vás pedál odopol už iba pri jemnom vyosení chodidla. Ak používate pedále Crankbrothers, existujú zarážky s nižším uhlom vypnutia.

Začiatočníkom však nášľapné pedále veľmi neodporúčam, nakoľko sú pre nich nebezpečnejšie. Myslím, že je dobré nadobudnúť nejaké skúsenosti na bicykli, a to najmä pri zjazdoch. Potom príde čas na nášľapné pedále. Ak začínate s nášlapnými pedálmi, odporúčam vám pozrieť toto video.

Faktory pri výbere nášľapných pedálov

Telo pedála – platforma. Ak je pedál väčší, máte na ňom väčšiu oporu. Rovnako ho pri neželanom odpojení ľahšie intuitívne nájdete, aby ste sa znovu „nacvakli“. Niektoré klietky majú dokonca aj piny, ktoré zlepšujú kontakt tretry s pedálom. Menšie pedále majú samozrejme aj nižšiu hmotnosť. S výberom môže pomôcť aj video od Bimjeama.

Systém nášľapných pedálov – nášľapné pedále od rôznych výrobcov majú aj rôzne systémy upínania zarážky do pedálu. Teraz si porovnáme dva najrozšírenejšie. Asi najrozšírenejší je systém SPD od Shimana. Na ňom si viete regulovať predpätie pružiny, ktoré si viete kedykoľvek pomocou imbusového kľúču zmeniť. Systém od Crankbrothers je iný. Používa rôzne typy kufrov, ktoré majú rôzne uhly odpojenia z pedálu. Je menej náchylný na zanesenie blatom, no ak si chcete zmeniť uhol vypnutia, musíte vymeniť kufor, čo je zložitejšie.


Cena/kvalita/servisovateľnosť

Pri výbere by som sa určite zameral na kvalitu pedála a jeho servisovateľnosť. Niektoré pedále sú servisovateľné jednoduchšie, iné zložitejšie. Rovnako to je aj s kvalitou. Niektoré musíte zoservisovať raz za sezónu, iné častejšie. Preto si porovnajte pedále danej cenovej kategórie, či výrobcovia ponúkajú aj servisné kity a prípadne nájsť návody a videá, ako si ich doma zoservisovať. Ak nie ste domáci kutil, vždy je tu odborný servis.

Ako si vybrať MTB pedále?

Faktory pri výbere flat pedálov

Telo pedála/veľkosť platformy – dostatočne veľká platforma poskytuje stabilnú oporu chodidla. Veľkosť platformy treba vždy otestovať minimálne priložením topánok, ktoré práve používate na pedále. Pozor, pokiaľ je však platforma veľmi veľká a máte malú nohu, môže sa stať, že vám bude zbytočne pretŕčať a taktiež nebude mať podrážka kontakt s niektorými pinmi na pedáli. Ak je naopak platforma veľmi malá, nemáte dostatočnú oporu.

BBB pedále

Materiál

Nášľapné pedále sú vyrábané väčšinou kombináciou hliníka a ocele. Pri voľných pedáloch tu máme najmä pri tých dostupnejších kúskoch použitý plast či nylon. Nie je to vôbec zlý materiál. Je ľahký a odolný, no v niektorých prípadoch nie až tak veľmi ako hliník.

tatze pedále

Rozmiestnenie a počet pinov

Piny by mali byť na pedáloch rozmiestnené rozumne – po obvode pedála a v jeho strednej časti. Nie je dobré, aby mal pedál veľmi málo pinov, ale ani veľmi veľa. Vtedy nemá topánka na pedáli dostatočnú oporu. Dôležité však je, aby ste mali všetky piny „zahryznuté do podrážky“. Bočné piny by mali byť ideálne na kraji topánky. Piny by mali byť v ideálnom prípade vymeniteľné.

Hrúbka platformy

Ak je pedál príliš hrubý (čo znamená, že chodidlo je viac vzdialené od osi pedálu) klesá pocit kontroly nad pedálom.

Servisovateľnosť

Servisovateľnosť je rovnako dôležitá pri voľných pedáloch, ako aj pri nášľapných. Preto tu platí všetko rovnako ako pri nášľapných pedáloch.

kufre

Viac do hĺbky

Kufre nášľapných pedálov sú spotrebný materiál. Niektoré sa opotrebujú skôr, iné neskôr. Môj osobný pohľad je, že kufre od výrobcu Shimano vydržali vždy dlhšiu dobu ako kufre od výrobcu Crankbrothers.

Ako si vybrať MTB pedále?
Pri flat pedáloch sa môže meniť aj výška pinov, pričom veľmi nízke alebo veľmi vysoké piny nie sú veľmi dobrou voľbou. Topánka by mala sedieť tak, aby bola podrážka dostatočne zarezaná do pinov, no na druhej strane musí mať zároveň aj dostatočnú oporu voči platforme.

Správny pedál je len polovica, správna tretra je tá druhá

Vyššie som spomenul, že pre ideálny kontakt s pedálom je dôležité mať nielen správny pedál, ale aj správnu tretru. Preto to berte ako radu na záver. Častokrát vidím použitie turistických topánok alebo bežeckých topánok na voľných pedáloch, čo určite nie je ideálne, ale skôr provizórne riešenie.

Prečítajte si aj ostatné články zo série Od základu:
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Od základu: Čo si nastaviť po kúpe horského bicykla?

Od základu: Čo si nastaviť po kúpe horského bicykla?

Kúpa akéhokoľvek bicykla je síce začiatkom šťastného života, no iba vtedy, ak bude bicykel správne fungovať. Ako nastaviť bicykel po kúpe?
Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Od základu: Ako si vybrať topánky na MTB?

Tretry alebo cyklistické topánky sa naprieč disciplínami odlišujú. Akú tretru si treba vybrať na tú svoju a aké faktory pri výbere zohľadňovať?
Od základu: Ako začať s cestnými nášľapnými pedálmi a čo sú ich silné stránky

Od základu: Ako začať s cestnými nášľapnými pedálmi a čo sú ich silné stránky

Každý, kto to s cestnou cyklistikou myslí vážne, si skôr či neskôr zaobstará nášľapné pedále. A rýchlo pochopí ten rozdiel.
keyboard_arrow_up