Zdroj: Facebook: Velits Brothers

Peter Velits je štvrtýkrát v kariére majstrom sveta. Po individuálnom titule do 23 rokov z roku 2007 a dvoch v časovkách družstiev s Omegou Pharma-Quick Step získal v nedeľu štvrtý, keď sa opäť presadil v jazde na čas tímov, tentoraz však so zoskupením BMC. Dvadsaťdeväťročný Púchovčan skompletizoval v španielskej Ponferrade hetrik v tejto disciplíne a je v nej dokonca najúspešnejší v histórii.

Tímovú časovku družstiev zaradili do programu MS v roku 2012, vždy bol vo víťaznom tíme Peter Velits. Družstvo BMC zvládlo 57,1 km dlhú trať v okolí Ponferrady za 1:03:29,85 h a triumfovalo o 31,84 sekundy pred Oricou GreenEdge. Obhajcovia titulu z Omegy Pharma-Quick Step skončili na 3. mieste, keď doplatili na silný dážď v závere časovky. Na druhom medzičase bolo ešte belgické zoskupenie okolo Tonyho Martina prvé. Okrem Petra Velitsa sa v drese BMC predstavili aj Austrálčan Rohan Dennis, Švajčiar Silvan Dillier, Taliani Daniel Oss a Manuel Quinziato a Američan Tejay van Garderen. Ďalší Slovák Peter Sagan obsadil s tímom Cannondale 9. miesto s odstupom 1:28,56 min na BMC.



Časovka družstiev bola veľmi vyrovnaná, na prvom medzičase i na druhom boli rozdiely len minimálne. BMC bolo na prvom meranom úseku (23,59 km) o 46 stotín rýchlejšie ako Omega, na druhom (36,1 km) už zaostávalo o 8,61 s a medzi dvoma družstvami bol ešte aj Sky. BMC išlo konštantne a na treťom medzičase (48,9 km) už viedlo o 11,63 s pred Sky a o 12 sekúnd pred Omegou a Oricou. V závere potvrdili jazdci v červeno-čiernych dresoch veľmi dobrú formu a svoj náskok na súperov zvýšili. Konkurentom navyše neprialo počasie, v daždi museli spomaliť a na ohrozenie BMC už nemohli pomýšľať.

"Počas celých pretekov sme sa pohybovali vpredu, naše medzičasy patrili medzi najlepšie. Myslím si, žeby sme zvíťazili, aj keby súperom nezapršalo na konci. Možno nie s takým veľkým náskokom, ale zvíťazili by sme,“ povedal Peter Velits, ktorého citoval server cyclingnews.com. K svojmu zlatému hetriku v tímovej časovke na majstrovstvách sveta skromne poznamenal: "Nie je tajomstvo, že tieto preteky sú o tímovej súhre a že sám by som v nich nič nedosiahol. Samozrejme, je to skvelý pocit vyhrať aj tretíkrát."

"Je to niečo neskutočné. Verili sme si, ale boli sme aj nervózni, keď sme čakali v cieli na výsledky iných tímov. Napokon sme majstri sveta. Čo sa dá viac povedať? Vedeli sme, že máme silný tím a ten môže veľa dosiahnuť. Bola to dynamická trať, každý z nás riadne ťahal," povedal v cieli podľa VeloNews americký líder BMC Tejay van Garderen.

Výsledky - majstrovstvá sveta v cyklistike

Časovka družstiev na 57,1 km: 1. BMC Racing (Rohan Dennis/Aus., Silvan Dillier/Švaj., Daniel Oss/Tal., Manuel Quinziato/Tal., Tejay van Garderen/USA, Peter Velits/SR) 1:03:29,85 h, 2. Orica GreenEdge (Luke Durbridge/Aus., Michael Hepburn/Aus., Damien Howson/Aus., Brett Lancaster/Aus., Jens Mouris/Hol., Svein Tuft/Kan.) +31,84 s, 3. Omega Pharma-Quick Step (Tom Boonen/Belg., Michal Kwiatkowski/Poľ., Tony Martin/Nem., Pieter Serry/Belg., Niki Terpstra/Hol., Julien Vermote/Belg.) +35,22, 4. Sky +37,29, 5. Tinkoff-Saxo +46,59, 6. Movistar +51,37, ... 9. Cannondale (Maciej Bodnar/Poľ., Alessandro De Marchi/Tal., Michel Koch/Nem., Kristijan Koren/Slovin., Alan Marangoni/Tal., Peter Sagan/SR) +1:28,56

[Foto na úvode: Facebook: Velits Brothers]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Cyklokros – najkomplexnejšia disciplína vo svete cyklistiky?

Blato. Sneh. Piesok. Hlina. Toto všetko na maximálne 33 mm plášťoch. Vitajte v cyklokrose.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Denník cyklistu - prekvapivé výsledky (2. časť)

Denník cyklistu - prekvapivé výsledky (2. časť)

Podarí sa mi získať titul majstra SR v časovke? Rozhodol som sa vyskúšať osobného trénera, hoci som ešte nikdy nejazdil podľa individuálneho tréningového plánu.
keyboard_arrow_up