Majstrovstvá Sveta MTB Livigno

Pravideľne dopĺňaný článok s reportami z dejiska tohtoročných Majstrovstiev Sveta v horskej cyklistike v talianskom Livigne, kde máme 17 násobné zastúpenie... Doplnené 4.9.2005 o 17:30

Absalon a Dahleová zlatí v krose, Števková 44.
Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike - Livigno (Tal.)

LIVIGNO 4. septembra (SITA) - Majstrami sveta v horskej cyklistike v disciplíne cross country sa v talianskom Livigne stali Francúz Julien Absalon a Nórka Gunn-Rita Dahleová. Obaja obhájili zlato spred roka, keď triumfovali nielen na svetovom šampionáte, ale aj na olympijskej trati v Aténach. Absalon odsunul na druhú priečku Švajčiara Christopha Sausera a na tretiu Španiela Joseho Antonia Hermidu Ramosa. Medzi ženami bola druhá Maja Wloszczowská z Poľska a tretia Petra Henziová zo Švajčiarska. Slovenská reprezentantka Janka Števková obsadila so stratou dvadsiatich minút na víťazku 44. miesto.

Výsledky - MS - cross country:
Muži: 1. Julien Absalon (Fr.) 2:07:34 h, 2. Christoph Sauser (Švajč.) +18 s, 3. Jose Antonio Hermida Ramos (Šp.) +54, 4. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) +1:32, 5. Thomas Frischknecht (Švajč.) +4:15, 6. Manuel Fumic (Nem.) +4:17

Ženy: 1. Gunn-Rita Dahleová (Nór.) 1:47:19 h, 2. Maja Wloszczowská (Poľ.) +2:09 min, 3. Petra Henziová (Švajč.) +3:07, 4. Marie-Helene Premontová (Kan.) +4:14, 5. Sabine Spitzová (Nem.) +5:27, 6. Alison Sydorová (Kan.) +5:49, ... 44. Janka Števková (SR) +20:37.

Polc sedemnásty vo 4X, 26. v zjazde
Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike a cyklotriale - Livigno (Tal.)

LIVIGNO 4. septembra (SITA) - Zjazdári skončili v sobotu finálovými súbojmi v oboch svojich disciplínach zápolenia na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike a cyklotriale v talianskom horskom stredisku Livigno.
Titul majstra sveta v zjazde obhájil Francúz Fabien Barel, ktorý bol iba o necelú sekundu rýchlejší ako druhý Samuel Hill z Austrálie. Tretí skončil Juhoafričan Greg Minaar. Filip Polc skončil na trati, kde získal v roku 2001 titul majstra Európy, na solídnom dvadsiatom šiestom mieste so stratou pätnástich sekúnd na víťaza. "Na štarte ma zastihol dážď a v lese to potom šmýkalo. Ale inak to bolo v pohode. Dopustil som sa malých chýb. Som rád, že som nespadol. Trať bola dosť rozbitá, ale rýchla, technická a s veľkými skokmi," povedal pre server mtbs.cz Polc.
Medzi ženami triumfovala najväčšia favoritka Francúzka Anne Caroline Chaussonová a získala tak svoj deviaty titul v kariére. Na ďalšie medailové priečky odsunula svoje krajanky Sabrinu Jonnierovú a Emmelinu Ragotovú. Slovenky uzatvárali výsledkovú listinu - Katarína Šišková bola tridsiata a Helena Bošková o priečku nižšie.
Z junioriek bola najrýchlejšia Rachel Athertonová, ktorá napriek nepríjemnému pádu v tréningu odsunula na druhé miesto obhajkyňu zlata Scarlett Hagenovú z Nové Zélandu. Medzi chlapcami bol najrýchlejší Amiel Cavalier. Zlato tak ostalo aj po roku vo Francúzsku. V pretekoch juniorov chýbal Slovák Michal Pagáč, ktorý počas four crossu spadol a musel absolvovať vyšetrenie v miestnej nemocnici.
Večerný four cross sa stal korisťou Američanov, keď medzi mužmi bol najrýchlejší Brian Lopes a v kategórii žien triumfovala jeho krajanka Jill Kintnerová. Tridsaťštyriročný špecialista Lopes triumfoval aj pred troma rokmi na svetovom šampionáte v rakúskom Kaprune. Kintnerová bola pred rokom strieborná, ale v aktuálnej sezóne vyhrala už štyri preteky Svetového pohára.
V súťaži mužov sa v 32-člennom finále predstavili Filip Polc a Matej Vitko. Ani jeden z nich však nepostúpil do šestnásťčlenného štvrťfinále. Polc skončil na konečnom 17. mieste a Vitko o priečku za ním.

Výsledky - sobota - súhrn:

4X:
muži: 1. Brian Lopes (USA), 2. Jared Graves (Austr.), 3. Mickael Deldycke (Fr.), ... 17. Filip Polc (SR), 18. Matej Vitko (SR)
ženy: 1. Jill Kintnerová (USA), 2. Katrina Millerová (Austr.), 3. Tara Llanesová (USA)

zjazd:
muži: 1. Fabien Barel (Fr.) 3:54,77 min, 2. Samuel Hill (Austr.) +0,77 s, 3. Greg Minaar (JAR) +3,02, ... 26. Filip Polc (SR) +15,36
ženy: 1. Anne Caroline Chaussonová (Fr.) 4:27,34 min, 2. Sabrina Jonnierová (Fr.) +0,37 s, 3. Emmeline Ragotová (Fr.) +4,18, ... 30. Katarína Šišková (SR) +1:01,84 min, 31. Helena Bošková (SR) +1:04,74

juniori: 1. Amiel Cavalier (Austr.) 4:05,79 min, 2. Brendan Fairclough (V. Brit.) +1,36 s, 3. Liam Panozzo (Austr.) +5,54
juniorky: 1. Rachel Athertonová (V. Brit.) 4:39,67 min, 2. Scarlett Hagenová (N. Zél.) +9,36 s, 3. Micayla Gattová (Kan.) +31,60

Polc a Vitko do finále 4X, Hanus sklamal
Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike a cyklotriale - Livigno (Tal.)

LIVIGNO 2. septembra (SITA) - Dvojica slovenských horských cyklistov - zjazdárov Filip Polc a Matej Vitko si vybojovala účasť v sobotnom finále four crossu na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike a cyklotriale v talianskom horskom stredisku Livigno. Člen elitnej desiatky Svetového pohára Polc skončil v kvalifikácii pätnásty. Vitko sa do 32-členného finále prebojoval z 22. miesta.
V cross country mužov do 23 rokov sa nedarilo bývalému juniorskému vicemajstrovi Európy Lukášovi Hanusovi, ktorý už niekoľkokrát bodoval v pretekoch Svetového pohára. Ako nováčik v mužskej kategórii však skončil na 50. mieste. Martin Kostelničák bol šesťdesiaty piaty.

Výsledky - piatok:
Cross country - muži do 23 rokov: 1. Jurij Trofimov (Rus.) 2:17:30 h, 2. Lukas Flückiger (Švajč.) +1 s, 3. Nino Schurter (Švajč.) +1:55 min, ... 50. Lukáš Hanus (SR) +22:29, 65. Martin Kostelničák (SR) +29:17

Cyklokros - ženy: 1. Karin Moorová (Švajč.) 18 tr. bodov, 2. Ann-Christin Bettenhausenová (Nem.) 23, 3. Mireia Abantová Condalová (Šp.) 37

4X - kvalifikácia:
muži: 1. Brian Lopes (USA) 54,30, 2. Jared Graves (Austr.) +0,50, 3. Michal Prokop (ČR) +0,70, ... 15. Filip Polc (SR) +2,20, 22. Matej Vitko (SR) +2,76

ženy: 1. Jill Kintnerová (USA)1:00,79 min, 2. Tara Llanesová (USA) +0,92 s, 3. Anneke Beertenová (Hol.) +1,51


Barták do finále v elite na 20-palcových bicykloch
MS v cyklotriale v Livigne - výsledky

LIVIGNO 2. septembra (SITA) - Slovenský reprezentant Peter Barták obsadil v semifinále súťaže v cyklotriale v kategórii elite na 20-palcových bicykloch na MS v horskej cyklistike a triale v talianskom Livigne tretie miesto a postúpil do nedeľňajšieho 7-členného finále. Peter Muziga skončil v rovnakej disciplíne sedemnásty a pre neho sa šampionát už skončil. V sobotu je v Livigne na programe semifinále v kategórii elite na 26-palcových bicykloch s účasťou Jána Šidlíka a Štefana Pčolu, v nedeľu predpoudním sa vo finále predstaví Peter Barták a popoludní bude finále na 26-palcových bicykloch.



V. Šovčíková medzi juniorkami jedenásta
Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike a cyklotriale - Livigno (Tal.

LIVIGNO 1. septembra (SITA) - Slovenská juniorská reprezentantka Verona Šovčíková obsadila na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike a cyklotriale v talianskom Livigne solídne jedenáste miesto v olympijskej disciplíne cross country. Za víťaznou Češkou Terezou Huríkovou zaostala viac ako sedem minút. Do elitnej dvadsiatky sa zmestila aj druhá zo sestier Šovčíkových Johana, ktorá skončila šestnásta. Tretia Slovenka v pretekoch junioriek Katarína Uhláriková prišla do cieľa na 30. pozícii zo 43 štartujúcich pretekárok. Róbert Gavenda obsadil medzi juniormi 23. miesto s takmer trinásťminútovou stratou na nového majstra sveta Rakúšana Roberta Gehbauera. Na štarte sa predstavilo takmer sto krosárov.

Výsledky:
juniorky: 1. Tereza Huríková (ČR) 1:13:14 h, 2. Hanna Kleinová (Nem.) +1:03 min, 3. Tanja Zakeljová (Slovin.) +2:18, ... 11. Verona Šovčíková (SR) +7:26, 16. Johana Šovčíková (SR) +9:03, 30. Katarína Uhláriková (SR) +14:26

juniori: 1. Robert Gehbauer (Rak.) 1:38:45 h, 2. Olivier Sarrazin (Fr.) +3:11 min, 3. Tim Wijnants (Belg.) +3:15, ... 23. Róbert Gavenda (SR) +11:56



Zlato zo štafiet do Španielska
Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike a cyklotriale - Livigno (Tal.)

LIVIGNO 31. augusta (SITA) - Víťazom úvodnej disciplíny majstrovstiev sveta v horskej cyklistike a cyklotriale sa v súťaži štafiet v cross country stali v talianskom horskom stredisku Livigno reprezentanti Španielska. So stratou devätnástich sekúnd prišli do cieľa druhí Taliani, tretiu priečku obsadili s polminútovým odstupom Francúzi.

Výsledky - štafety:
1. Španielsko 1:26:02 h, 2. Taliansko +19 s, 3. Francúzsko +30, 4. Švédsko +41, 5. Švajčiarsko +1:22 min, 6. Poľsko 2:00.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Reportáž: Gavurky ride 2024 – obľúbené preteky s novou trasou

Uplynulú nedeľu sa súťažilo na cestných pretekoch v okolí Dobrej Nivy. Na treťom ročníku tohto podujatia došlo k zmene trasy, čo prilákalo silnú konkurenciu cyklistov.
Reportáž: Detská tour Petra Sagana súťažila pri Budmerickom kaštieli

Reportáž: Detská tour Petra Sagana súťažila pri Budmerickom kaštieli

Trate v okolí parku v Budmericiach opäť nesklamali. Rýchle, ale technické lesné cestičky, krátke stúpania a hlavne zázemie v priestoroch nádvoria kaštieľa boli výbornou reklamou horskej cyklistiky.
La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

La Vuelta Femenina – znovuzrodenie Demi Volleringovej

Zatiaľ čo muži začali len odkrajovať z prvých etáp Gira d´Italia, ženy už majú za sebou prvú Grand Tour sezóny.
keyboard_arrow_up