Test: Okuliare ALPINA EYE - 5 VL+

Voľné pokračovanie testov od nemeckých inžinierov z Alpiny, teraz v podobe športových okuliarov Alpina Eye-5 VL +. Okuliare som dostal v balíku spolu s prilbou CAPARAX (Test: Prilba Alpina CAPARAX) a na prvý pohľad sa k sebe výborne hodili. Boli zabalené v tvrdom obale spolu s informačnými letáčikmi a handričkou na utieranie.

Po prvom nasadení okuliare výborne sadli a obliehali okolo tváre. Aj vďaka nastaviteľnému, gumenému, nosnému sedielku. Okuliare je možné si vybrať z rôznych farebných variáciách, tak aby pekne ladili k prilbe.

Okuliare

Čo ponúka

Okuliare od prvého dojmu na mňa pôsobili čisto športovým dizajnom. Sklá sú mierne zapustené do vnútra rámu. Ich veľkosť je dostačujúca pred ochranou vetrom prípadne nečistotami. Po stranách vychádzajú z rámu kvôli lepšiemu odvetraniu smerom k ramienkam.

  • Základ tvoria trojvrstvové fotochromatické sklá Varioflex+
  • UV Ochrana - 100% UV-A-,-B-,-C ochrana do 400 nm
  • Breakresistant - nárazuvzdorné
  • Antifog coating - z vnútra pokryté antistatickou vrstvou proti zahmlievaniu
  • Fotochromatické sklá - sa automaticky prispôsobia intenzite svetla
  • S3 - Intenzita stmavnutia pokrýva 3 ochranné stupne (priepustnosť slnečného žiarenia) Sklá zvládajú prechod zo slnečného dňa cez zamračený deň až po úplne šero. Priepustnosť je 8-18%.

Nos

Testovanie

Test som začal hneď z ostra. Okuliare som mal doma asi deň a následný deň už dostali zabrať na maratóne vo Svite. Počasie v ten deň bolo z rána mierne pod mrakom ale v priebehu preteku sa vyjasnilo. Čo mi poskytovalo výborné podmienky na otestovanie fotochromatických skiel v rôznych slnečných podmienkach.

Okuliare
Ale pekne od začiatku podmienky v ten deň neboli práve ideálne čo sa týkalo terénu. Dlhotrvajúce dažde riadne preorali trať a tak okuliare mohli očakávať riadnu dávku blata. Úvodné kilometre boli super sklá sa prispôsobili otvorenému slnku a nemal som dôvod oči nejako privierať pred slnkom. Okuliare sedeli na tvári výborne veľké sklá zvládali nápory vetra a čo ma potešilo necítil som podfukovanie . V dlhých blatistých stúpaniach v lese som zase skúšal systém proti zahmlievaniu a úmyselne som si fúkal popri nose pod sklá. Na sekundu sa vodná para ukázala na skle, ale hneď zmizla. Takže opäť ďalšie plus.

Samozrejme ako sa tempo zvyšovalo zvyšoval sa aj nadmerný pot, ktorý samozrejme ako inak rád kvapká po čele rovno na vnútornú stranu skiel. Ale tomu sa človek asi nevyhne nech by robil čokoľvek. Sklá usadené v ráme trošku vadili v odtoku kvapiek potu z okuliarov.
Čo ma zaujímalo asi najviac bolo to, ako zvládnu prechod v lese medzi slnkom a tieňom. Každý to asi pozná, keď sa vám na chodníku striedajú slnko s tieňom, je to veľmi nepríjemné. Oči to nestíhajú vnímať. Hodnotil by som to dobre, sklá pomáhali zvládať tieto prechody .

Športovo-slnečné okuliare samozrejme používame každodenne. Alpiny som využil aj na ceste v aute do Chorvátska a nemal som akýkoľvek problém s ostrým slnkom. Takisto som s nimi absolvoval aj pár bežeckých tréningov.

Okuliare
Zaujímalo by ma ako by si sklá poradili sklá v zime na skialpoch (odraz slnka od snehu). (Poznámka redakcie: doplníme osobnú skúsenosť v zime )

Po dlhom a celkovom testovaní som zistil iba jednu chybu. skiel sa netreba dotýkať, pretože na nich vidieť každý odtlačok, špinu a ťažšie sa to umýva. Pred jazdou odporúčam dôkladne umyť a chytať ich iba za rám.

Okuliare

Video


Cena

Okuliare ALPINA EYE - 5 VL+ stoja okolo €90.

Plusy

  • fotochromatické sklá
  • rám okuliarov pekne oblieha okolo tváre a dobre sedia
  • systém proti zahmlievaniu

Mínusy

  • ťažšie odstránenie odtlačkov a špiny zo skiel
  • nie je možnosť zakúpenia náhradných skiel alebo iných ak zákazníkovi vyhovuje iný typ skla

Záver

S okuliarmi som bol maximálne spokojný. Majú čistokrvný športový dizajn. Skvele sedia a spolu s fotochromatickými sklami zvládajú bežné svetelné podmienky. Vhodné na akúkoľvek športovú aktivitu.

Viac informácií o cyklistických prilbách a okuliaroch značky Alpina sa dozviete na: http://www.alpina.sloger.sk/.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Radovan Bíroš 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: Alpina Rocket V - okuliare, ktoré sa prispôsobia každému?

Test: Alpina Rocket V - okuliare, ktoré sa prispôsobia každému?

Aké budú tie ideálne? Našiel som ich? Túto otázku si položí asi každý pri výbere nových okuliarov a možno bude vhodný model od značky Alpina.
keyboard_arrow_up