Zdroj: Zdroj obrazku: nos.nl/artikel/2006556-nibali-slechts-twee-dopinggevallen.html

Až sedemnásť cyklistov v službách Astany je namočených do podvodu s dopingom

Denník Gazzetta dello Sport zverejnil zoznam, na ktorom figuruje dovedna 38 jazdcov - profesionálov aj športovcov do 23 rokov. Pochádza údajne z 550-stranovej správy padovskej polície a sú na ňom klienti neslávne známeho lekára Michela Ferrariho. Vyšetrovatelia mali k dispozícii 220 strán záznamov odpočúvaných telefonátov, výpisy z bankových účtov a urobili aj domové prehliadky.

Operácia "Mito", čo je jedna z Ferrariho prezývok medzi športovcami, pokryla obdobie rokov 2010 - 2011. Menoslov obsahuje jazdcov už dávnejšie spájaných s dopingom, ako sú Michele Scarponi, Giovanni Visconti, Filippo Pozzato, Leonardo Bertagnolli, Jevgenij Petrov, Vladimir Gusev, Roman Kreuziger, Denis Meňšov či samotný šéf Astany Alexander Vinokurov. Zastúpenie majú najmä tímy Astana, Kaťuša a Lampre. Konkrétne víťaz Gira 2009 či Vuelty 2005 a 2007 Meňšov údajne platil za Ferrariho služby 50-tisíc eur ročne.

Podľa Gazetty všetko nasvedčuje tomu, že v Astane boli zakázané látky súčasťou systematického podvodu. Ukazuje na to blízky vzťah medzi Ferrarim a Vinokurovom, kontakt sa v praktickej rovine realizoval cez lekárovho syna Stefana. "Vinokurov je jedným z Ferrariho ľudí. Takmer celý kazašský tím - 17 jazdcov - má Ferrari v područí," tvrdí denník.

Pre sériu pozitívnych nálezov Astana zatiaľ nedostala licenciu ProTour pre nadchádzajúcu sezónu.

Brian Cookson, Prezident UCI o dopingu v Astane


Informácie pochádzajú z webu cyclingnews.com.

[Foto na úvode: Zdroj obrazku: nos.nl/artikel/2006556-nibali-slechts-twee-dopinggevallen.html]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
keyboard_arrow_up