Rok v MTBIKER Výjazdoch: Prešli sme 845 156 kilometrov

Uplynul presne rok odkedy sme spustili Výjazdy umožňujúce viesť si detailné záznamy o vlastnom jazdení, inšpirovať sa výjazdami ostatných, porovnávať sa v rebríčkoch, či napr. evidovať servisný stav svojich bicyklov. Prečítajte si aké zaujímavé dáta sa vo Výjazdoch počas roka nazbierali, ako sa menil samotný systém a aké novinky chystáme v najbližšej budúcnosti.

MTBikeri ako spoľahlivé rosničky?
Obr. 1: MTBikeri ako spoľahlivé rosničky?

Hlavné fakty

Čo sa čísiel týka, žiadne astronomické štatistiky od apríla minulého roka nečakajte. Ale pár ciframi pred desatinnou čiarkou sa predsa len môžeme pochváliť – tak napr. celkovo sme formulár s novým výjazdom uložili 22 625 krát a teoreticky sme obišli Zem po rovníku viac ako 21 krát, t.j. prešli sme 845 156 kilometrov. Zabralo nám to 45 161 hodín, takže niečo málo vyše 10 rokov, ak by sme denne šliapali 12 hodín. Že to nebolo len po rovnom asfalte dokazuje 154 795 kilometrová porcia terénnych avantúr a priam vesmírnych 9 751 nastúpaných výškových kilometrov. O miestnej obľube potenia sa pri prekonávaní gravitácie by mohol vypovedať 65 kilometrový náskok výšľapov pred zjazdami.


Obr. 2: Graf priemernej vzdialenosti nám kazili len extrémisti ako MaFstrong.

Veľkú pochvalu si zaslúžia lokálni dokumentaristi, ktorí uložili k výjazdom rovných 3 600 fotiek a 5 346 GPS záznamov trás. Až potiaľto to boli všetko vzhľadom k minulosti rekordné hodnoty, na rozdiel od 124 komentárov výjazdov, čo je smutný, približne stotinový, odvar toho, na čo sme boli zvyknutí a pokúsime sa s tým niečo rozumné vymyslieť.


Obr. 3: Odpoveď na otázku ako často sme ráno vyrazili na celodenný výjazd vs. večer len na chvíľu.

Nad štatistikami sa ale nezamýšľame až teraz. Počas roka sme sa ich snažili vylepšovať okrem iného aj reagovaním na vašu spätnú väzbu najme vo fóre, či v priebežnom prieskume. Aj to nás doviedlo k hlavným zmenám zavedeným počas roka:

1. Automatizovaný import z GPS záznamu

Aj keď tracklogy v prílohe boli vo výjazdoch podporované vždy, v máji sa systém „naučil“ všetky zásadné údaje o výjazde vyčítať sám. A k importu sa ešte vrátime, keďže najbližšia rozsiahla aktualizácia ho výrazne vylepší.

2. Nastavenia súkromia

Spolu s importom sme implementovali aj možnosť obmedziť zobrazovanie svojich dát len registrovaným používateľom, teamovým členom, či prípadne len sebe samému. Mimochodom, 20% všetkých výjazdov využíva túto možnosť.

3. Optimalizácia navigácie, nová domovská stránka

V novembri sme výrazne zjednodušili navigáciu k výjazdom ich začlenením priamo do hlavného menu. A domovská stránka sa dočkala zásadnej prerábky - po novom prezentuje rýchly prehľad ako vlastnej aktivity, tak zaujímavých výjazdov ostatných, ktorý sa denne aktualizuje.


Obr. 4: Záver aplikácie zovšeobecňujúcej metódy PV (pozriem-vidím) je jednoznačný: jazdenie na ľahšom bicykli vedie k viac najazdeným kilometrom.

V najbližších dňoch sa chystáme spustiť vyššie spomínané vylepšenie importu GPS záznamov, ktoré isto priblíži pozorný pohľad na nasledujúci screenshot:

Ukážka automatickej detekcie terénov a trailov


O novinke zatiaľ prezradíme aspoň toľko, že:

  • systém bude automaticky detekovať prejdené typy povrchu a navyše aj
  • konkrétne lokality zaujímavé pre MTBikerov a na ich základe poskytovať
  • ďalšie výstupy užitočné ako pre autora výjazdu, tak aj pre ostatných.

Okrem toho je tesne pred dokončením aj rozhranie pre strojové spracovanie výjazdov (API) ako príprava na synchronizáciu s inými službami na evidenciu výjazdov a rozhodne nezabúdame ani na nemalý zoznam ďalších úloh...

Každopádne veríme, že sa na novinky tešíte rovnako ako my a o rok si prečítame ešte krajší sumarizačný článok

PS: Len pre istotu, prvý apríl je naozaj len zhoda náhod a tradičný dátum pre novinky na túto tému .
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

DIVOčina v centre mesta - trenčianske cyklotraily

DIVOčina v centre mesta - trenčianske cyklotraily

Poznáte domáce trasy už naspamäť? Láka vás objavovať nové miesta a trasy v sedle bicykla? Naplánujte si cestu do Trenčína a príďte vyskúšať novú zábavnú cyklolokalitu hneď za múrmi Trenčianskeho hradu.
Tip na výlet: Nepodarený hrebeň Vtáčnika

Tip na výlet: Nepodarený hrebeň Vtáčnika

Nie každý deň je nedeľa, aj keď toto v nedeľu zrovna bolo. Ale však to poznáte - koniec dobrý, všetko dobré! :)
Tip na výlet: Partizánska chata - (r)aj pre milovníkov cesty

Tip na výlet: Partizánska chata - (r)aj pre milovníkov cesty

Povedali by ste, že sa viete dostať na cestnom bicykli až tesne pod vrchol Vtáčnika? Hlboko v prírode sa z jeho juhovýchodnej strany nachádza Partizánska chata.
keyboard_arrow_up