DIVOčina v centre mesta - trenčianske cyklotraily

Poznáte domáce trasy už naspamäť? Láka vás objavovať nové miesta a trasy v sedle bicykla? Naplánujte si cestu do Trenčína a príďte vyskúšať novú zábavnú cyklolokalitu hneď za múrmi Trenčianskeho hradu.

Trenčín ako 8. najväčšie mesto Slovenska netreba asi zvlášť predstavovať. „Metropolu” Považia, niekdajšie mesto módy s veľkolepým hradom a inými pozoruhodnosťami a pamiatkami chodia turisti navštevovať už roky. Keďže ale píšem na cyklistický server, prezradím vám niečo, o čom mnohí „cezpoľní” ani len netušia.


Len zopár krokov za spomínaným hradom sa na najzápadnejšom výbežku Strážovských vrchov rozlieha lesopark Brezina - domácim dobre známe miesto na relax a rôzne športové aktivity. Tento park rozdeľuje mesto na jeho severnú a južnú časť a je to najrýchlejšia spojnica, ako sa dostať z jednej strany mesta na druhú. A práve tu sa na malom území s veľkým potenciálom len prednedávnom začali diať DIVY! Po vzore rôznych iných miest a obcí sa aj Trenčania konečne dočkali svojich vlastných oficiálnych trailov, tzv. DIVOtrailov, ktoré by som vám rád predstavil a oficiálne pripísal na mapu trailcentier.


Kus lesa v centre mesta

Popretkávané chodníčky krížom-krážom ponúka Brezina od nepamäti, no vždy boli určené prevažne pre peších na ľahkú turistiku, kde sa len sem-tam mihol nejaký nevítaný cyklista. S rozvojom horskej cyklistiky si však pár múdrych hláv všimlo, že existujúce chodníky kapacitne a hlavne po stránke bezpečnosti rozhodne nestačia.No a práve za týmto účelom, aby sa chodci s bikermi na rovnakých chodníkoch stretávali len zriedka, začalo občianske združenie DIVO s výstavbou oficiálnych cyklotrailov.


Pamätám si, že niekde na prelome rokov 2018 a 2019 som po prvýkrát objavil akýsi črtajúci sa trail, o ktorom ešte nepísala žiadna mapa, ani aplikácia. Tento konkrétny chodníček, začínajúci na najvyššom bode Breziny - Kozom vrchu, ja osobne považujem za hlavnú „lajnu" celých DIVOtrailov a taktiež za akési „centrum”, východiskový bod, odkiaľ je blízko ku všetkým ostatným chodníkom. Ak ale nie ste domáci a prídete na návštevu, zadajte si ako východiskový bod (len o pár metrov nižšie stojaci) hotel Veverica s rozľahlým parkoviskom.


Zábava a bezpečnosť na prvom mieste

Neznámy chodník medzičasom schytal meno „Covid trail” a stal sa zatial najdlhším trailom, vedúcim zhora až úplne nadol k výstavisku v Trenčíne. „Coviďáčik” - ako ho ja volám, je mojím osobným „mokrým snom”, ktorý ma neustále baví jazdiť dokola a nikdy neomrzí. Čistokrvný flowtrail, kľučkujúci pomedzi stromy, s menšími skokmi, nízkymi lavicami bez nutnosti šliapať do pedálov. Jednoducho plynulý trail, kde sa stačí oprieť do klopeniek, ktoré vás už prenesú cez skoky.
OZ Divo má bohaté plány v budovaní nových trailov, úsekov a prvkov
V takomto duchu sú stavané prakticky celé DIVOtraily. Úzke a dlhé singláče, vlniace sa prírodou. Vhodné sú pre úplných začiatočníkov ako aj pre pokročilých, ktorí si taktiež nájdu to svoje. Všetky skoky či ťažšie prvky sa dajú bezpečne obísť alebo len prekopírovať podľa vlastných zručností. Samozrejme, treba si dávať pozor a ak naozaj s horskou cyklistikou ešte len začínate, treba tomu adekvátne prispôsobiť rýchlosť. Predsa len sa jedná sa o traily, nie o široké lesné diaľnice. No na druhej strane sa naozaj nemusíte obávať žiadnych drsných prírodných enduro trailov.


Okrem Covid trailu stihli na Brezine vyrásť aj ďalšie menej náročné XC okruhy, ktoré vás prevedú komplet celou Brezinou a aktuálne neustále pribúdajú nové traily. Pre tých náročnejších, ktorí si chcú overiť svoj „skill” je určený mini trailpark „Bezďák”, ktorý vedie strmhlav dole z Čerešňového sadu. Tu sa nachádzajú tie najväčšie dropy a gapy, určené skúseným „letcom”. Kto by čakal nejaké lanovky, má smolu. V Trenčíne si šliapete poctivo za svoje a záleží len na vás, ako dlho vydržíte. Podobný tréning tomu z Bezďáka, no v menšom vydaní, ponúka takzvaná „Jama”, kde si môžete „hopsnúť” niekoľko malých skokov, lavíc a hlavne dva „Step-upy”, ktoré sem lákajú tunajších „šréderov”. Taktiež by som nevynechal trail „Kanada”. Tenučký chodník posiaty koreňmi v strmom svahu s pár 90-stupňovými zákrutami, ktoré vás vyškolia v práci s ťažiskom. Nájdete ho hneď pod Štefánikovou vyhliadkou.


Legálne traily za múrmi hradu

Cyklochodníky na Brezine sú stavané výhradne mimo turistických chodníkov, so zámerom oddeliť cyklistov od peších turistov. Takto zábavne je popretkávaný celý lesopark a viete si tu „strihnúť” krátky okruh alebo aj ozajstný maratón s ťažko nastúpanými výškovými metrami. Pre predstavu - ja počas jedného výjazdu s dĺžkou približne 25-30 km dokážem nastúpať od 700 do 1 000 výškových metrov. Je to však vysoko individuálne a záleží na každom, aké stopy si vyberie. DIVOtraily sú budované pre širokú verejnosť za účelom sprejazdniť celú Brezinu so zaručeným fun faktorom.


Občianske združenie DIVO

O výstavbu chodníkov sa starajú miestni nadšenci počas pravidelných brigád, kde sú vítaní všetci s chuťou priložiť ruku k dielu. Brigády prebiehajú pravidelne dvakrát do mesiaca a dobrá zábava je zaručená. Popri práci sa stihne navariť aj guláš a vypiť nejaké to pivko. Tí, ktorí majú záujem pomôcť, sú srdečne vítaní a v prípade, že nemáte vlastné náradie, chalani vám ochotne nejaké zapožičajú.


Každá pomocná ruka padne vhod, pretože páni z DIVOtrailov majú toho v pláne pomerne veľa. V blízkej budúcnosti sa budú všetky traily osádzať tabuľkami a pribúdať budú stále nové úseky a prvky. Ráta sa aj s budovaním pumptracku a oživením bikrosovej dráhy na Ostrove. Tí, ktorí by radi prispeli aj inak ako prácou, je samozrejme možné podporiť trailbuilderov aj finančne na účet, alebo len príspevkom svojich dvoch percent z daní. Zakúpiť si môžete napríklad aj originálne DIVOdresy.


Či už ste miestni alebo len návštevníci, určite uznáte, že čo i len pár metrov kvalitného trailu hocikde na Slovensku stojí nemalé úsilie a takéto aktivity si zaslúžia podporu. Okrem výstavby sa členovia združenia venujú aj iným voľnočasovým aktivitám určeným hlavne malým „divočiakom”- deťom. Organizujú sa tu pre nich detské preteky ako Vertikál, Časovka či Tour de HoryZonty.


Skrátka, združenie DIVO robí všetko preto, aby sa malí aj veľkí cyklonadšenci mali kde vyšantiť a užívať si jazdu na bicykli. Pokiaľ by ste zavítali do Trenčína, nezabudnite sa sem prísť pozrieť a vyskúšať tie skvelé chodníčky na vlastnej koži. Určite neoľutujete!

Zdroj fotografií: archív Divozdruzenie, archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
andyapo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Video: MTBIKER na trailoch – Trail Biely Kríž v Bratislave

Trailcentrum v hlavnom meste Bratislava? 5 trailov rôznych obtiažností? V tomto videu si predstavíme TBK alebo Trail Biely kríž.
Rozhovor: História a budúcnosť Žilina OKO TRAILS

Rozhovor: História a budúcnosť Žilina OKO TRAILS

Realizácia trailcentra nie je vôbec jednoduchým procesom. O to náročnejšia je legalizácia a výstavba trailcentra priamo v meste – Žiline.
Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Video: MTBIKER na trailoch – Žilina OKO TRAILS

Trailcentrum priamo v 4. najväčšom meste na Slovensku? 10 tratí rôznych obtiažností v krásnom lese – presne tieto slová definujú OKO TRAILS v Žiline.
keyboard_arrow_up