Tip na výlet: Partizánska chata - (r)aj pre milovníkov cesty

Povedali by ste, že sa viete dostať na cestnom bicykli až tesne pod vrchol Vtáčnika? Hlboko v prírode sa z jeho juhovýchodnej strany nachádza Partizánska chata.

Dnes si predstavíme trasu, ktorou sa je možné k nej dostať a zároveň absolvujeme finálny úsek, ktorý by som zaradil do kategórie najkrajšie stúpania.


Popis trasy

Napriek tomu, že sme mali so susedom pracovné voľno a nemuseli sme to siliť na veľmi skorú jazdu, vzhľadom na aktuálne vysoké teploty (jún) sme sa dohodli na 6:30.

Predpokladali sme, že sa aj s prestávkami vrátime do 12:00 a vyhneme sa najväčším úpekom. Naša trasa začínala v mieste bydliska, čiže v obci Topoľčianky. Plán trasy bol nasledovný:

Topoľčianky – Jedľové Kostoľany – Veľká Lehota – Nová Baňa – Župkov – Hrabičov – Partizánska chata – Veľké Pole – Horná Ves – Veľké Uherce – Skýcov – Topoľčianky

Odhadom okolo 130 km a necelých 2 000 výškových metrov. Vyrážame teda o 6:30. Hneď zrána bolo krásne počasie, ale teplota sa už pohybovala dosť vysoko. Z Topoľčianok smerom do Veľkej Lehoty vedie síce hlavná, ale nie až tak veľmi frekventovaná cesta. Už túto časť sa oplatí absolvovať na cesťáku, pretože pôjdete naozaj krásnym a pokojným prostredím na rozhraní pohorí Tribeč a Pohronský Inovec.


Prvý väčší míľnik trasy je samotná Veľká Lehota. Dedina na kopci, bezprostredne obklopená tunajšou prírodou. Už cez dedinu vedie slušné stúpanie a z Topoľčianok nám to zatiaľ činí okolo 22 km a 450 výškových metrov.


Ďalej nás čaká dlhý zjazd do Novej Bane, ktorý prekonávame veľmi rýchlo a o niekoľko minút sme o 450 metrov nižšie. Časť trasy ďalej vedie mestom. Čo sa týka premávky, nie je to nič hrozné, centrum sa dá obísť bočnými uličkami, my sme si to ale švihli priamo stredom. Následne nás čaká pozvoľné stúpanie pod Kostivrch, ktoré má asi 7 km a 240 výškových metrov, prevažne po novom luxusnom asfalte.


Ideme do finále

Nasleduje krátky zjazd a onedlho prechádzame dedinami Župkov – Hrabičov. Tesne za touto dedinou sa nachádza odbočka, kde sa už začína spomínaný posledný úsek k Partizánskej chate. Od odbočky až po samotnú chatu naberieme ďalších 633 m na dĺžke asi 11 km. Aj s niekoľkými stanovišťami na rýchle fotenie nám to trvalo 48 minút.


Dorazili sme do cieľa. Záverečné stúpanie dá zabrať, niektoré úseky sa už ide síce trošku viac rozbitou, ale stále spevnenou cestou. Odporúčam kolesá spustiť na trochu nižšie tlaky a cestný bike to v pohode zvládne. Len pre info, používam plášte Roubaix v šírke 28 milimetrov a nemal najmenšie problémy.


Trošku občerstvenia, oddychu a ide sa ďalej, smer domov. Keďže sme si chceli urobiť okruh, tak sme po zjazde naspäť na hlavnú cestu pokračovali cez Veľké Pole, kde nás čakalo ďalšie stúpanie až do Penhýbelu (cca 12 km a 320 m). Tu sme po prvýkrát pocítili, ako sa do nás už naozaj intenzívne opiera slnko, lebo cesta hore je takmer úplne otvorená, s minimom možností ísť v tieni. Aspoň zjazd do Hornej Vsi nás potešil a onedlho sme sa poľnou skratkou dostali k vodnej nádrži vo Veľkých Uherciach.


Nakoniec sme upustili z plánu pokračovať ďalej po hlavnej ceste na Skýcov a vybrali sme sa Drahožickou cez Nestašovu do Hostianskej doliny, kde sme nabrali ďalších 310 výškových metrov na 8,5 km. Odtiaľ sme pokračovali naspäť domov do Topoľčianok pekne mimo premávky. Dôvod zmeny trasy bol celkom jednoduchý, a to že vo všetkých spomínaných dolinách je dobrá možnosť doplnenia vody, keďže tam na každom kroku narazíte na studničky a značná časť trasy vedie lesom v tieni.


Parametre trasy

  • Vzdialenosť: 130 km
  • Celkové prevýšenie: 2 200 m
  • Čistý čas jazdy: 5 hodín
  • Náročnosť: vysoká
  • Vhodné pre: cestný bicykel, gravel
  • Záznam trasy
  • Odkaz na GPX súbor

Kto by chcel danú trasu absolvovať, môžem mu ju s pokojným svedomím odporučiť. Celá trasa vedie krásnym prostredím a s premávkou to tiež nie je zlé. Počas celého stúpania k Partizánskej chate prakticky nenarazíte na žiadne vozidlá, naozaj vás tu iba ojedinele môže prekvapiť nejaké lesnícke auto. Prístup k chate je aj turistickým chodníkom z obce Kľak, ktorý vedie po zelenej značke a v tomto prípade by som už zavítal aj na vrchol Vtáčnika, ktorý už od samotnej chaty naozaj nie je ďaleko.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
Okolo slovenských regiónov: Podpoľanie - naprieč lazmi a stojkami

Okolo slovenských regiónov: Podpoľanie - naprieč lazmi a stojkami

Ak máte radi bludiská, myslím, že v tomto regióne si bohato prídete na svoje. Toto bludisko má však pridanú hodnotu uzučkých ciest, no najmä nádherných scenérií.
Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Tip na výlet: Calp – po stopách Zwift Academy

Poďte sa so mnou pozrieť do populárnej tréningovej lokality profesionálnych tímov vďaka ideálnej mikroklíme a krásnemu prostrediu – na Costa Blancu.
keyboard_arrow_up