Ako cyklisti zlepšili Slovensko

Keď sme vymýšľali akciu cyklo-čin, zhodli sme sa, že ak sa len jeden človek postaví a urobí niečo dobré a prospešné v teréne, bude to super a malo to zmysel. A teraz? Aha. Parádni ste všetci! Ďakujeme.

Súťaž o doživotnú zásobu plášťov Panaracer a ďalšie hodnotné ceny pokračuje, stačí jediné. Vstať a spraviť niečo dobré. Odmenený tričkom Rock Machine a blikačkou budú všetci, ktorí sa zapoja aspoň trošku hodnotným skutkom. Tu je zoznam a diela tých bajkerov, ktorí nelenili a dnes už nosia tričká. Ďakujeme za všetkých bajkerov.

Štefan Kozár

Začalo to krásnou námrazou. „Vyrástla krásna jedlička...“ si spievam, ako sa pomaly blížim na Biely Kríž. Spev dopĺňa čarovné praskanie opadnutej námrazy pod kolesami bajku a miestami až strašidelné zvuky vychádzajúce z hĺbky lesa zahaleného do závoja hmly, ktoré vydával padajúci ľad z konárov stromov. Človeku ani nenapadne, čo to všetko môže spôsobiť.

Ďalší výjazd som nemým pohľadom sledoval, čo to všetko napáchalo. Nedalo mi pozerať na tú spúšť a pustil som sa do odpratávania konárov od Salaša smerom na Biely Kríž. Zo začiatku bolo vidieť, že už niekto spratával popadané konáre, ale sily mu nestačili. Tak som zosadol z bajku a pokračoval v rozrobenej práci. Z bajkovačky sa stala brigáda, ktorá skončila dobrým pocitom. Zastavili ma až veľké stromy padnuté krížom cez chodník. Tu som už bol na konci so silami, ktoré som načerpal na Bielom Kríži v teple Včelína pri dobrej polievke a varenom vínku.


Pavol Chrenko

S kamarátmi sme sa minulý rok rozhodli, že si postavíme dráhu pre bicykle. Nie je to najdlhšia ani najdokonalejšia dráha ale vzhľadom k tomu, čo sme mali k dispozícii si myslíme, že je to celkom pekná dráha.


Miro Mráz

Prečítal som si článok, vstal z postele a vybral som sa spraviť dačo užitočné pre moje okolie. Išiel som presekať cestu medzi Podtúrňou a L. Hrádkom, ktorá po zime bola dosť neprejazdná.
S jednoručnou pílkou som spravil všetko, čo sa dalo.


Juraj Dolník

Fotky z vyčistenia trasy, po ktorej pravidelne jazdievam a ktorú lesníci pravidelne ničia, je to trasa Fatranského maratónu z roku 2013 v lokalite Kunerad v Lučanskej Malej Fatre.


Ľuboš Fulop

Fotografie zachytávajú prácu na inak nudnom singláči zo Zobora smerom na Podhorany. Teraz si biker môže oživiť jazdu dvomi celkom príjemnými skokmi.


Lukáš Šofranko

Takže, samozrejme, tú bránu sme urobili viacerí. Chcem sa im poďakovať. Je to vstupná brána pre bikerov ale aj všetkých, ktorí milujú prírodu.


Martin  Košturiak

 
Tento prameň sa nachádza pri cyklotrase z Varína na chatu POD SUCHÝM. Táto trasa je obľúbená a hojne využívaná cyklistami aj turistami. Tento počin som vykonal už viackrát nakoľko s manželkou sme cyklisti ale aj turisti a máme radi prírodu , je to náš relax po práci.
Na našich potulkách prírodou nás vždy poteší, ak si môžeme načerpať do  fliaš čistú pramenitú vodu z horského prameňa. Vykonaná činnosť:  pokosenie trávy a hrabanie, vykopanie odvodňovacích kanálikov, aby voda nestála na prístupovej ceste, úprava okolia prameňa. Táto čistá pramenitá voda poslúži a poteší každého, kto pôjde okolo a uhasí mu smäd.


Slávka Floreková

Na danom traile, ktorý ma dnes 5,5 km s klesaním 550m, spadol strom. Aby som trailistom uvoľnila cestu, tak v rámci tréningu na MTB maratóny s mužíkom, ktorý fotil som s pílkou cvičila jogu. Preto mám z dobre vykonanej prace dobrý pocit.


Julietta Bedikova

Minulý týždeň sme na našich potulkách bikom v okolí Žiliny prechádzali týmto miestom plným odpadkov a skla. Povzbudené článkom a v duchu hesla: Bez defektu ďalej zájdeš, sme sa o týždeň neskôr rozhodli vziať metlu na plecia a spraviť niečo pre naše duše, dúfajúc, že náš skutok ulahodí aj zopár ostatným cyklistom.


Martin Smida

Na mojej obľúbenej trase nejaký dobrák prekopal cestu, aby tadiaľ nechodili kamióny - vraj . Pri tom prekopaní úplne zabudol na cyklistov. To by ani tak nevadilo. Ale od kamarátky som sa dopočul, že v tejto jame sa podvečer dokaličil jej priateľ na bicykli. Stačilo!

Zohnal som paletu a dobrého parťáka. Trochu sme ju upravili i spevnili a spravili sme tam jednoduchý cyklomostík. Snáď poteší aspoň par cyklistov, že nebudú musieť cez túto jamu skákať


Ivana Bendíková

Miesto kde sme daný skutok urobili je Slovenský raj. Prečo? Pretože aj my chceme pomôcť prírode, ktorá je neskutočné krásna.


Michal Uličný

Dnes sme boli ako každý víkend pojazdiť, nakoľko ale hlásili búrky, tak sme sa boli pomotať iba okolo domu a po našich obľúbených trasách. Máme tu prejazdené takmer všetko, rozhodli sme sa vyskúšať jednu spojku, ktorou sme ešte nešli a ani ju nikto veľmi nevyužíva. Po asi sto metroch a jednom prudkom stúpaní sme veľmi rýchlo začali tušiť, prečo tadiaľ žiadni cyklisti nechodia. Stekajúca voda a padnutý strom, na ktorý by sa hodil traktor. To nás neodradilo, tak ďalšia stojka, malá rovinka a....kopec popadaných stromov. Vracať sa nám nechcelo, prenášať tiež nie, tak sme to prečistili a až na dva spadnuté stromy, ktoré boli nad naše sily, je to cele prejazdné, ale radšej to ísť dole ako hore . Ak by mal niekto záujem, ide o spodnú trasu medzi Gaborkou a Dianou nad Turzovom v Gelnici. Bez parťáka by som to ale sám nezvládol. Takže vďaka aj Majovi Mrazovi.


Jakub Borecký

Odstránenie padnutého stromu a odpratanie konárov z chodníka. A prečo? Preto lebo je to moja obľúbená trasa a zaslúžila by si trošku starostlivosti.


Miroslav Rochovský

Idem si tak svojím obľúbeným singláčom, keď zbadám znovu zatarasenú cestu. Znovu píšem preto, lebo pravidelne minimálne raz v mesiaci sa nájde nejaký dobrák a vždy naukladá stromy, polená a vetvy presne uprostred tejto cestičky. No ja sa nenechám odradiť a už asi 4krát v tohtoročnej sezóne jeho prekážku odstránim. Myslím, že ešte zo 4krát to do konca sezóny budem musieť zopakovať. Asi sa tento dobráčisko rád hrá kto z koho .

Dodávam, že je to nad Bystrou, v smere z Chodovho vrchu do Valaskej.


Pavel Birka a Lubica Birková

Videl som na facebooku túto súťaž a keďže sme so sestrou vášniví cyklisti, rozhodli sme sa, že sa do nej zapojíme a zároveň tým skrášlime, vyčistíme a lepšie označíme tento chodník, ktorý sa mimochodom využíva na pretekoch Horal tour.

Keďže tričko by sme chceli obaja, tak sme toho urobili viac. Vyčistili sme chodník na dĺžke asi 3 km od kameňov, vyrastených krikov, vysokej trávy, pohodených konárov a kmeňov a jednoducho sme vyznačili mätúcu križovatku. Práca nám trvala asi 3 hodiny a keďže je to dosť ďaleko, tak sme sa aj výborne prešli a strávili príjemné popoludnie v prírode spojené s dobrou vecou.

Dúfam, že to cyklistom pomôže, keďže je to dosť frekventovaná trasa. Vec na danom mieste sme sa rozhodli spraviť preto, pretože je to relatívne blízko nášho domu a sami túto trasu využívame. Motívom bolo zapojiť sa do súťaže, pomôcť a samozrejme sa tešíme na tričká a blikačky.


Bližšie informácie o súťaži

Rock Machine, Sloger, MTBIKER, Panaracer, Alpina a Bicyklom po Slovensku vám prinášajú súťaž o doživotnú zásobu plášťov PANARACER podľa vlastného výberu a kopu ďalších cien. Podmienkou je spáchanie dobrého skutku, ktorým skrášlite okolie, zlepšíte značenie, zjednodušíte prejazd, opravíte mostík, odpočívadlo.... no jednoducho urobíte niečo dobré pre všetkých cyklistov.

Pre zaradenie do súťaže je nutné odfotiť aktuálny stav miest pred vašim zásahom a následne aj po ňom, tak, aby bolo na fotografiách zreteľne vidieť výsledok vášho skutku.

Fotografie s krátkym popisom obsahujúcim vaše meno, poštovú adresu, veľkosť oblečenia, stručný popis vykonanej práce a tiež krátky popis, prečo ste sa rozhodli urobiť danú vec na danom mieste zašlite na mail: sutaz@sloger.sk a sledujte, čo sa stane. Ak by sa náhodou nestalo nič, sledujte, či váš poštár nechodí v tričku Rock Machine a s novou blikačkou na bajku, pretože tieto veci zašleme úplne, ale fakt že úplne všetkým, ktorí sa zapoja aspoň trošku reálnym a „hodnotným“ skutkom do tejto súťaže.


Zoznam vašich dobrých skutkov budeme starostlivo zhromažďovať, v posledný augustový deň všetky rozošleme odbornej porote. Tá následne vyberie päť najpozoruhodnejších činov s najväčším prínosom a ich autorov odmení hodnotnými cenami v nasledovnom poradí:


Kompletné podmienky a pravidlá súťaže si môžete pozrieť v článku: Škandál! Za dobrý skutok rozsudok.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Majo3xIII 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Súťaž: Vyhraj VW Multivan na celý týždeň

Cyklodovolenka, roadtrip po Európe či výlet s celou partiou? Stačí zodpovedať jednoduchú otázku na konci tohto článku a Multivan na týždeň môže byť tvoj!
Test: Plášte Pirelli Scorpion – ako som prišiel na chuť ľahkým plášťom

Test: Plášte Pirelli Scorpion – ako som prišiel na chuť ľahkým plášťom

Trailové plášte sú veľmi široký pojem. Doteraz som veľmi ľahkým plášťom s nízkym dezénom neveril. Až tento test mi viac otvoril oči.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
keyboard_arrow_up