Reportáž: Donovalský Drapák 2015 - Poctivých 60km s prevýšením 1990m a jazda po hrebeni

Reportáž: Donovalský Drapák 2015 - Poctivých 60km s prevýšením 1990m a jazda po hrebeni

Všade v rádiu hlásia výstrahy 3.stupňa, počty odpadnutých stúpajú každým dňom a všetci doktori sa zhodujú, aby sme sa vyhli intenzívnym športovým aktivitám . Za ten čas čo panujú tieto horúčavy ale nič nové, a tak parkujem auto na Donovaloch a spolu so mnou aj ďalší ktorých podobné správy nemali šancu odradiť...

Keďže neďaleko strediska Donovaly máme chalupu tak presun na štart je naozaj otázkou chvíle. Minulý rok (Reportáž: Donovalský Drapák 2014) sa mi pretek páčil a navyše sa ide v mojej obľúbenej a dá sa povedať aj domácej lokalite. V podstate až deň pred štartom zisťujem, že nastali naozaj poriadne zmeny v trati a žiadne dve 20 km kolá sa už nekonajú. Namiesto toho náš čaká poctivých 60km s prevýšením 1990m a nebude chýbať ani jazda po hrebeni...




Výborná nálada na štarte

Na štart „dlhej“ sa postavilo okolo 60 bikerov a medzi nimi aj kopec kamarátov. Nálada bola naozaj výborná a o 10:00 už krúžime „zavádzacie“ kolečko okolo hotelov. Po asfaltke popod lanovku na Novú Hoľu mierime do úvodnej slučky smerom na Mišúty. Tá obsahuje naozaj výživné a pekne strmé stúpania ktoré nakoniec vystrieda aj pekný „zošup“ po lúčnom chodníku na zvážnicu. Po nej chvíľu po vrstevnici a potom už z kopca. Tu sa letí ako o život a dole mám prvých opäť kúsok pred sebou. Trochu som sa konečne poučil a zo začiatku si idem svoje tempo nehľadiac na to čo sa deje okolo . Navyše v takom teple. A ono to postupne funguje. Roztáčam nohy a pomaly zvyšujem tempo. Smerujeme späť na Donovaly kde si strihneme aj časť po zajtrajšom XC okruhu (v nedeľu sa na Donovaloch koná Slovenský pohár v XCO). Cez mostík ponad hlavnú cestu sa prehupneme do hlavnej časti. V úvode čakajú miestami celkom strmé lúčne pasáže ale ku podivu mi na nich teplo a slnko toľko nevadí.


V rýchlych zjazdoch po zvážniciach sa zase pekne dvíhajú mračná prachu. Atmosféra ako z reklamných plagátov . Postupne sa cez les dostávame až na hrebeň ktorý smeruje do Hiadeľského sedla. Zaradenie tejto pasáže ma naozaj veľmi prekvapilo a zároveň poriadne potešilo. Väčšinou tento úsek chodievam na výletoch opačne, teda smerom z Korytnice ale aj takto je to paráda. Úzky chodníček v závere namotaný okolo Kozieho chrbta (vrch) a nádherné výhľady na začiatok hrebeňa Nízkych Tatier. Akurát vďaka širokým riadidlám si treba dávať pozor na bodliaky ktoré občas vedia trafiť presne do hánku . Z Hiadeľského sedla nasleduje parádny technický zjazd do Hiadeľskej Kyslej ktorý sa postupne napojí na kratšie šotolinové stúpanie a nakoniec skončí v Mostenici - čo je v podstate opačná strana hrebeňa. V týchto úsekoch sme v zjazde minuli jednu zavretú rampu ale tá bola našťastie na dobre viditeľnom mieste – predpokladám, že ju zavrel dáky „dobrák“.



V Mostenici mal byť bufet ale v podstate to bol len stolík s vodou a ioňťákom. Určite by sa hodilo do budúcna aj niečo pod zub, ale ešte som mal našťastie svoje vlastné zásoby - wafle s Nutellou . Ako píšem vyššie, ocitli sme sa na opačnej strane ako sú Donovaly a tak sa treba dostať spať na hrebeň. O to sa postaralo pekné a dlhé stúpanie po zvážnici v závere „vyšperkované“ strmšími úsekmi. Tie nás priviedli na asfaltku vedúcu k národnej kultúrnej pamiatke - osada Kalište, ako tragická spomienka na 2. svetovú vojnu.

Tesne pred výjazdom na obrovskú lúku míňam partiu lesných robotníkov. Na tom by nebolo nič čudné keby všetci nekričali: „hej Sagan, daj podpis“ . Ale to už sa pomaly škriabem na vrchol lúky. V diaľke sa sebou vidím 2 bikerov a tak trochu kopnem do vrtule. Pokračujeme kúsok po hrebeni smerom na Banskú Bystricu. Tu pre zmenu chvíle spríjemnia pohľady na Krížnu a hrebeň Veľkej Fatry. Na kochanie nie je moc času, teraz už prášim rýchlym zjazdom smerom na Motyčky ležiace cca 6 km pod Donovalmi. Opäť ma milo prekvapí odbočka na pekný trail končiaci kúsok nad dedinou. No a odtiaľ už len založiť a šup do posledného stúpania. To vedie po starej ceste ktorá kopíruje z časti tú hlavnú.

Radosť spravia domáci s hadicou v ruke a mohutným povzbudzovaním. Voda na hlavu vždy poteší v takom úpeku. Ale naozaj sa mi ide výborne aj v poslednom kopci. V najťažších úsekoch kúsok pred koncom čaká aj môj osobný fanklub - Lenka s kamarátmi. Na chvíľu preto zabudnem na boľavé nohy a už som aj hore. Opäť prechádzam cez mostík ponad hlavnú cestu na centrálne parkovisko - kde je aj finiš. Nakoniec za 3:20 hod čo mi stačí na zemiak. Trochu ma mrzí, že tých pred sebou som si nechal v úvode odskočiť ale čo už s tým mojím dieslom . Zvíťazil Andrej Kubiš v čase 3:13 hod. a medzi ženami Magdaléna Sadlecká za 3:42 hod.


Z Donovalov na chatu odchádzam so super pocitom

Najviac ma potešila zmena trate z ktorej sa stala naozaj parádna prehliadka okolia. Strmé stúpania, lúky, zvážnice, hrebeň, single. Z každého sa niečo našlo a to nehovorím o nádherných výhľadoch na Nízke Tatry a Veľkú Fatru. Do budúcna by to chcelo trošku lepšie doladiť značenie za Hiadeľským sedlom – nie vždy som si bol úplne istý či idem správne. A taktiež trochu zlepšiť bufety. Ale myslím, že organizátor túto „kritiku“ zoberie konštruktívne a tak sa máme do budúcna na čo tešiť. Veď táto oblasť má na bikovanie obrovský potenciál...

Imroman a GaliPe54

Navyše komu bolo málo (tak ako aj mne) mohol sa v nedeľu zúčastniť na Slovenskom pohári v XCO a víkend na Donovaloch si ešte predĺžiť. Ja len spomeniem , že trať ktorú organizátor prichystal bola naozaj výborná a hlavne zábavná. Donovalský víkend si tak postupne našiel miesto medzi mojimi každoročnými obľúbenými akciami...

GaliPe54 na 1. mieste - Gratulujeme!

GaliPe54 - Minireport

Kto si zvolil MTB maratón „Donovalský drapák“ z bohatej ponuky cyklo akcií 8.8.2015, neoľutoval. I napriek momentálnym vysokým teplotám, jazda v nadmorskej výške 1000 metrov, často v lesoch ako aj v miernom vetríku horskou hrebeňovkou z vrchu Kečka do Hiadeľského sedla. Zrejme nik nečakal, že si užije v hlbokých horách aj dostatok blata. Menšiu dĺžku tratí 29 a 60 km vyvážilo prevýšenie 950 a 1750 m. Okrem brodenia potoka, maratón obsahoval dobre vyváženú skladbu terénu, povrchov a technickej náročnosti. Tipujem, že si tam aj každý účastník našiel to svoje „pravé orechové“.



report_problem Našiel si v texte chybu?

Donovalský Drapák

calendar_today 08.08.2015 - 09.08.2015
label MTB maratón
place Donovaly (Slovensko)

Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Donovalský Drapák 2023 - keď búrka „vyšperkuje“ trať

Reportáž: Donovalský Drapák 2023 - keď búrka „vyšperkuje“ trať

Prečo som sa prihlásila na tieto náročné MTB preteky? Zvládnem ich ako jediná pretekárka na trati?
Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Liptov Ride 2024 – najťažší dojazd v stúpaní u nás?

Prvý štart na pretekoch je často odpoveďou na otázku, čo si robil v zime. Bol skialp dobrou prípravou a ako nás preveril úplne nový dojazd, ktorý sa môže smelo radiť k najťažším u nás?
keyboard_arrow_up