Zjazdárska novinka z dielne KELLYS - Noid 90 a Noid 70. Ktorý si vybrať?

Zjazdárska novinka z dielne KELLYS - Noid 90 a Noid 70. Ktorý si vybrať?

Slovenská firma KELLYS BICYCLES pre rok 2016 predstavila množstvo noviniek a jednou z nich je zjazdový špeciál. Nový modelový rad Noid je postavený na kolesách s rozmerom 27,5" a na výber sú dva varianty - s lepšou výbavou Noid 90 a ekonomickejší Noid 70. Pozrite sa bližšie na podrobnosti o ráme, výbave a hlavných rozdieloch v oboch modeloch.

KELLYS Noid 90 - RockShox s patrónou Charger Damper aj Shimano Saint

Rám

Samostatný rám nesie názov KELLYS Gravity DH 27.5 (650B). Ako je už jasné z označenia, ide o rám postavený na 27,5" kolesách. Rozmer 650B potvrdzuje svoje lepšie jazdné vlastnosti aj vo svetovom pohári. Rám je vyrobený z hliníka, konkrétne ide o hliník typu 7005. Ako systém zadného odruženia používa Noid prepákovaný jednočap. Rám poskytuje zdvih 208 mm a použitá os pre uchytenie zadného kolesa je 12x150 mm. Noid 90 je k dispozícii v dvoch veľkostiach - M a L. Veľkosti rámov sa líšia v dĺžke hornej rámovej trubky a celkovej dĺžke rámu. U väčšieho modelu je horná rámová trubka takmer o 25 mm dlhšia a celková dĺžka rámu je o 25 mm väčšia. Ostatné parametre ostávajú zachované, ako aj hlavový uhol, ktorý má 64° a dĺžka zadnej stavby 452 mm.


Pruženie

Komplet pruženie na modeli Noid zabezpečuje RockShox. Ako vidlica je použitá RockShox Boxxer Team so zdvihom 200 mm, ktorá obsahuje novú tlmiacu patrónu označenú ako Charger Damper, a práve vďaka tejto patróne má vidlica poskytovať plynulý a bezchybný chod. Nastaviť sa dá odskok aj kompresia. Pre zadné pruženie je na Noide použitý tlmič RockShox Vivid R2C, ktorý sa vyznačuje perfektným hladkým chodom a vysokou spoľahlivosťou. Nastaviť sa na ňom dá tlmenie (počiatočné a konečné), predpätie pružiny a nízkorýchlostná kompresia.


Pohon, radenie, brzdy

KELLYS si pre svojho Noida zvolil v rámci pohonu a radenia japonské riešenie od spoločnosti Shimano, konkrétne ide o najvyššiu radu Saint. Na Noide sa nachádzajú kľuky Saint s dĺžkou 170 mm a ako menič bol použitý Saint M820. Brzdenie zabezpečuje tiež Saint s 203 mm kotúčmi vpredu aj vzadu, ktoré sú uchytené pomocou CentreLock. Jednoducho, Saint je záruka kvality, kedy sa nemusíte báť o brzdný účinok, či preskakovanie prehadzovačky.
Cena Noid 90: 3 299 €



Kellys Noid 70 - dôraz na efektivitu cenu / výkon

Rám

KELLYS Noid 70 je vybavený rovnakým rámom ako je Noid 90. Použitý je aj rovnaký materiál (hliník 7005), taktiež zadná os v rozmere 12x150 mm a rovnako veľkosť rámu ostáva v dvoch veľkostiach, M a L. Jediným rozdielom je grafický dizajn, Noid 70 je vyhotovený v čierno-oranžovom prevedení.


Pruženie

Aj na ekonomickejšom modeli Noid nájdeme pruženie v réžii od RockShox, ale v nižšej špecifikácii. Ako vidlica je použitá RockShox Boxxer RC so zdvihom 200 mm s tlmením tlmenie Montion Control IS. Tlmič RockShox Kage RC poskytuje výborný pomer cena / výkon, takže pruženie aj dostupnejšieho Noid 70 poskytuje dostatok pohodlia na zjazdy v riadne náročných terénoch.


Pohon, radenie, brzdy

Ako aj Noid 90, tak aj Noid 70 je vybavený radou od Shimano, avšak nižšou radou a to Shimano Zee. Kľuky sú Shimano Zee o dĺžke 170 mm a prehadzovačka taktiež rady Zee. Pri brzdových páčkach aj brzdách je zvolené Shimano SLX s kotúčmi vpredu aj vzadu a s dĺžkou 203 mm, ktoré sú uchytené pomocou CentreLock.
Cena Noid 70: 2 599 €


Kellys Factory Team tiež jazdí Noid




Viac o továrenskom tíme Kellys sa môžete dozvedieť v článku - KELLYS predstavuje svoj Factory Team.

Aký bike teda vybrať?

Prvá vec, ktorú treba zvážiť je, na čo bike budete používať. Prevážate sa len v bikeparkoch, alebo jazdíte na lokálnych tratiach? Potom bude určite stačiť aj Noid 70. Tento model totiž ponúka výborný pomer ceny a výkonu. Výhodou je aj pri ekonomickom variante vyšší rad pohonu (Shimano Zee). Ak však pretekáte súťažne, obchádzate preteky slovenského pohára DH a podobne, je vhodnejšie zvoliť Noid 90. Tento model ponúka najvyššiu radu bŕzd a pohonu Shimano Saint a aj vysokú radu vidlice a tlmiča RockShox. Jednoducho, žiadne kompromisy v brzdnom účinku, radení a aj pružení.

Ďalšie informácie a kompletnú špecifikáciu oboch modelov nájdete na KELLYS bike company.

Fotografie použité v tomto článku boli spravené počas predstavovania kolekcie KELLYS BIKES 2016 v Modre, odkiaľ bol už publikovaný článok KELLYS 2016 - Nová zjazdárska rada Noid, vylepšený Eraser a kopec ďalších noviniek.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rasťo Baránek – vytúžený titul, nové skúsenosti, šialené MS v Les Gets

Rasťo Baránek – vytúžený titul, nové skúsenosti, šialené MS v Les Gets

Po skvelom 19. mieste na MS v roku 2021 boli očakávania do novej sezóny pre jazdca z Kellys Factory Teamu a nášho top zjazdára opäť o niečo vyššie. Niečo sa podarilo, niečo nie, no hlavne pribudli ďalšie skúsenosti a zážitky.
Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Od základu: XC, TR, AM, EN, DH - kde je rozdiel?

Horská cyklistika sa delí na viacero disciplín – od bežného lesného/asfaltového jazdenia do kopcov až po extrémne náročné zjazdy. Ktoré disciplíny poznáme a ako sa volajú?
keyboard_arrow_up