Zdroj: MTBIKER fórum

V Prešove plánujú revitalizovať jediný slovenský cyklistický velodróm

S cieľom obnovy slovenského unikátu - jediného cyklistického oválu na Slovensku, podpísali predstavitelia mesta Prešov a Slovenský zväz cyklistiky (SZC) spoločné memorandum. To má byť predzvesťou podania žiadosti o poskytnutie dotácie v oblasti športu na budúci rok.

Štatutári mesta a SZC sa podpisom Memoranda o realizácii, prevádzke a využívaní infraštruktúry projektu s názvom "Revitalizácia cyklistického štadióna - Prešov" snažia vytvoriť priestor a podmienky pre adekvátnu systematickú prípravu cyklistov a možnosti zapojenia všetkých obyvateľov do oživenia tohto športu. Mesto Prešov na základe podpisu memoranda podalo na ministerstvo školstva projekt revitalizácie športového objektu cyklistického velodrómu. Podľa primátorky Prešova Andrey Turčanovej projekt zahŕňa obnovu betónovej plochy oválu, mantinelov a zabezpečenie kamerového systému, ktorý bude následne súčasťou mestského kamerového systému. "Celkový objem nákladov na revitalizáciu predstavuje 130 956 eur, z čoho je požadovaných 78 578 eur," uviedla Turčanová. Spolufinancovanie mesta v prípade schválenia žiadosti bude 40 percent.


Cyklistický štadión je významným pre prípravu mladých a nádejných cyklistov Slovenska v európskom a svetovom meradle. Je jediným svojho druhu na Slovensku. Ako informovala radnica, mesto zaznamenalo v posledných rokoch zvýšený záujem zo zahraničia o možnosti tréningu na velodróme a pre organizovanie medzinárodných a národných pretekov v rôznych kategóriách je nutné mať po obvode dráhy mantinely, ktoré bránia vstupu resp. pádu neželaných predmetov na dráhu. Kovovú konštrukciu je nutné povrchovo upraviť a doplniť o zábrany z kompozitných materiálov. "Pretože má dráha vyše 25 rokov a areál nie je krytý pred poveternostnými vplyvmi, je nutné dráhu obnoviť a stabilizovať jej povrch, aby mohla slúžiť ďalšie roky," uviedla Kmetóny-Gazdová. Aktivita spojená s revitalizáciou betónovej plochy zahŕňa kompletnú obnovu dráhy, odstránenie nerovností, penetračný náter, celkovú povrchovú úpravu dráhy a vyznačenie vodiacich čiar.


Zdroj fotograií: Facebook - Športový klub Velodróm Prešov

Cyklistický štadión má významný národný a medzinárodný dosah na komplexný rozvoj cyklistiky. Revitalizovaný cyklistický areál bude v budúcnosti možné využívať aj na iné športy, ktorým bude technické riešenie vyhovovať. Cieľom je vytvoriť športový bezpečný areál pre cyklistov, korčuliarov, bežcov, študentov miestnych škôl a širokú verejnosť. Táto aktivita patrí medzi hlavné priority obnovy areálu v roku 2016. Finančné prostriedky na realizáciu ďalších stavebných objektov sa bude mesto Prešov snažiť získať z programov cezhraničnej spolupráce. Informovala o tom hovorkyňa Mestského úradu v Prešove Veronika Kmetóny-Gazdová.

[Foto na úvode: MTBIKER fórum]

report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Ako to vyzeralo na Tour de Prešov 2019?

Reportáž: Ako to vyzeralo na Tour de Prešov 2019?

Prvý júlový víkend sa v metropole Šariša konal už piaty ročník pretekov Tour de Prešov. Tento ročník sa na slovenské pomery a účasť hobby cyklistov vyznačoval viacerými zaujímavosťami.
Pozvánka: Tour de Prešov – medzinárodné etapové preteky na Slovensku

Pozvánka: Tour de Prešov – medzinárodné etapové preteky na Slovensku

6. júla 2019 v centre mesta Prešov odštartujú jedinečné dvojdňové etapové cestné cyklistické preteky s názvom Tour de Prešov.
Reportáž: Víkend na Tour de Prešov

Reportáž: Víkend na Tour de Prešov

Dávnejšie ma v pozvánkach zaujala info o Tour de Prešov, okrem iného aj tým, že sa jednalo o dvojdňovú akciu, a teda som mohol bicyklom vyplniť celý víkend.
keyboard_arrow_up