Cannondale Scalpel 2017 - po novom už Scalpel-Si

To, čo už v priebehu minulého roka trochu presakovalo, je konečne tu. Cannondale predstavuje update svojho XC celoodpruženého klenotu – ako inak, hovoríme o modeli Scalpel. Ponúkneme detailný pohľad na inovovanú verziu 2017, ktorá dostala do mena už aj príponu Si...

Jeho primárnym cieľom sú najmä trate XC, ktoré, ako ste si všimli, sú z roka na rok náročnejšie a práve tomu sa snažia výrobcovia postupne prispôsobiť. Veľmi obľúbeným sa vďaka tomu stali tieto biky aj na náročných trailoch a o maratónskych tratiach ani nehovoriac. Práve skúsenosti a postrehy z už na trhu relatívne dlho pôsobiacej súčasnej verzie, formovali nový model 2017...

Ako inak, ani tu nechýba prístup v podobe Si (System Integration), teda snaha o vytvorenie biku ako kompletného „systému“. Do toho teda zapadá konštrukcia rámu a zadnej stavby, vidlice Lefty a predstavca, no a samozrejme už legendárne kľuky Hollowgram. Po novom, v rámci Scalpela-Si už aj vyosenie zadného kolesa. Ale pekne postupne.

Skrátená zadná stavba – Ai

Obratnosť a trakcia. Práve s týmto zámerom došlo opäť k ďalšiemu posunu v rámci skrátenia zadnej stavby. Aby to vôbec bolo možné, tak sa aplikovalo riešenie známe zo súčasných FSi modelov. Reč je o asymetrickej zadnej stavbe, pomocou ktorej je zadná stavba momentálne najkratšia v „brandži“. Pri tom všetkom je plne zachovaná kompatibilita aj s prevodovým systémom 2x. Celý tento koncept je postavený na posunutí prešmykača a prevodníkov o 6 mm. Tým sa vytvoril veľký priestor pre zadné koleso a taktiež sa spevnila aj pevnosť výpletu, pretože drôty sú uchytené pod lepším (rovnomernejším) uhlom.


29 aj 27,5

Nový Scalpel-Si je navrhnutý tak, aby udržiaval jazdca stále v agresívnej pozícii. K tomu slúži najmä skrátenie predstavca, ale aj úprava veľkosti kolies podľa veľkosti rámu. Väčšie veľkosti (M, L, XL), budú teda dostupné ako 29 palcové a najmenšia veľkosť (S), už ako o 27,5 palcová verzia. Takže dosiahnutie agresívnej pozície aj na menšom ráme už nebude problém.

Rám

Rámový základ je opäť vytvorený z osvedčeného materiálu Ballistec Carbon. Ten je nielen extrémne ľahký, ale hlavne poriadne odolný. Novinkou je najmä zmena hlavného vahadla a čapov. Celý systém sa čo najviac zjednodušil vďaka novému upnutiu LOCKR – za týmto názvom sa skrýva rozťažná pevná oska, ktorá spojí obe vzpery dokopy, takže sa chovajú ako jeden kus. Výsledok? Spojenie je pevnejšie, celok ľahší, a to všetko bez potreby špeciálneho náradia. S rámom súvisí aj zadná stavba a uchytenie brzdy. Aj tu nastala zmena a súčasný systém plochého uchytenia zadnej brzdy umožňuje plynulejší pohyb zadných vzpier ZERO-PIVOT (teda bez čapov) a taktiež je ľahší a pevnejší.


Spleť bowdenov a hadíc je minulosť


Nový Scalpel-Si už razí cestu integrovaného riešenia a pomocou výmenných vložiek je možné zvoliť takú konfiguráciu vedenia, akú práve potrebujete. Či už na pretekoch alebo na domácich trailoch, čím ďalej, tým viac dostávajú priestor aj teleskopické sedlovky. V kombinácii s DI2 to ale niekedy bol problém, pretože prekážala batéria. Pre batériu je po novom vyhradený priestor v rámovej trubke pred tlmičom, takže už nič nebráni kombinácii teleskopu a DI2.

Batéria


Nenápadnou, ale pre mnohých určite veľmi dôležitou zmenou, je konečne aj možnosť namontovania 2 košíkov do rámu. Celkové zjednodušenie a úprava vytvorili potrebný priestor a tento fakt určite ocenia najmä maratónci a všetci tí, ktorí chcú dať nadobro zbohom batohu aj pri dlhších výjazdoch.


Lefty

Cannondale bez Lefty si už asi mnohí nevedia ani predstaviť. Vďaka výhodám, ktoré ponúkajú ihličkové ložiská a dvojkorunková konštrukcia - teda pevnosť, váha a hladký chod aj pri bočnom zaťažení, jej samozrejme zostal verný aj model 2017. Ovládanie odpruženia stále zostáva výhradne na jazdcovi a jeho rozhodnutí, či chce mať bike pevný ako skala, alebo naopak, plne komfortný pre tie najťažšie zjazdy. Takže vidlica aj s tlmičom sú prepojené odvládaním Xloc od Rock-Shox, čo umožňuje jednoduchým stlačením zamknúť naraz obe pružiace jednotky.


Cannondale Scalpel-Si 2017





Scalpel-Si aj pre ženy

Pri tvorbe novej XC zbrane sa nezabudlo ani na ženy. Aj ony potrebujú agresívny a obratný stroj, len s potrebnými úpravami. Práve pre nich je vytvorený nový Scalpel-Si Women’s v 3 veľkostiach rámu (XS, S, M), postavený výhradne na 27,5 palcových kolesách.


Geometria


Ako vidíte, tak zmeny zďaleka nie sú len kozmetické. Práve naopak a nový Scalpel-Si sa stáva vlastne úplne novým bikom. Ceny a ďalšie špecifikácie si môžete pozrieť na http://www.cannondalebikes.sk/bicykle/2016-horske/xc-race/novy-scalpel-si
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: Cannondale Habit 4 - zábavný trailový „Amík“

Unboxing: Cannondale Habit 4 - zábavný trailový „Amík“

Trialový bicykel, ktorý podľa výrobcu ľahko stúpa, dobre udržuje rýchlosť na rovinách, dolu kopcom je zábavný a nekompromisný. Ako je však vybavený? Pozrime sa na to.
Unboxing: Mondraker Raze Carbon R - „drvič“ trailov

Unboxing: Mondraker Raze Carbon R - „drvič“ trailov

Radi „krotíte“ traily v plnej rýchlosti, ale nepohrdnete ani hrebeňovkou či dobývaním kopcov? Trail bike Mondraker Raze R má čo ponúknuť aj tým náročnejším jazdcom.
Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Od základu: Plášte pre MTB – základný výber a tipy

Plášte sú najdôležitejšou časťou na bicykli. Ako si vybrať plášte a na čo si dávať pozor? V tomto článku vás prevedieme základnými tipmi.
keyboard_arrow_up