Scott 2016 – MTB pre náročných

Značku Scott asi netreba veľmi predstavovať. Je to jeden z výrobcov, ktorý stále pracuje na zlepšovaní súčasných modelov a investuje nemalé prostriedky do vývoja. MTB kolekcia pre rok 2016 je poriadne nabitá a dnes si trochu bližšie predstavíme niektoré vybrané modely.

Spark

Čím iným začať pri Scotte ako modelom Spark. Tento stroj totiž sedlá na väčšine tratí veľká osobnosť súčasného XC, Nino Schurter. Mnohí určite pamätajú, keď Nino jazdil výhradne na HT, ale požiadavky na XC trate sú stále väčšie a práve pre neho bol v podstate tento stroj vytvorený. Na jeho nižšiu postavu a štýl jazdy sa ďaleko viac hodí verzia na 27,5 palcových kolesách, vďaka ktorej nemá problém dosiahnuť agresívnu jazdeckú pozíciu.


Zdroj: limbcmalaysia.com

Celkom prekvapí hodnota zdvihu, ktorá je 120 mm nad oboma kolesami, čo je už trochu viac ako býva na väčšine XC bikov. Vďaka tomu a samozrejme geometrii, tento bike sa vôbec nestratí ani na náročnom traili – veď kto videl ako Nino jazdí, tak je mu to určite jasné. Scott ponúka taktiež 29 palcovú verziu, ktorá disponuje už klasickým 100 mm zdvihom. Je teda len na vás a na vašom štýle jazdy, ktorej verzii dáte prednosť. Základné vlastnosti rámu a konštrukcie zostávajú samozrejme rovnaké.

Najvyššie verzie sú postavené z vlákien HMX, nižšie majú základ HMF. Hlavný rozdiel je najmä v pevnosti, ktorá je vyššia u vlákien HMX, čo vo výsledku umožňuje vytvoriť aj ľahší rám bez straty potrebnej tuhosti. Vďaka čomu je Scott známy na poli FS bikov, je ich vlastný systém Twinloc. Páčkou z riaditok a v spolupráci s vidlicou a patentovaným tlmičom Fox Nude je možné jednoducho prispôsobiť bike terénu pomocou 3 režimov. Prvým je komplet otvorený mód, v druhom ostáva vidlica otvorená a tlmič je v pritlmenom režime (traction mode) a tretí je kompletný lock vidlice aj tlmiča súčasne. Vďaka asymetrickej vložke je taktiež možné si prispôsobiť výšku stredu o 7 mm, čo má za následok aj zmenu hlavového uhla o 0,5 stupňa. Tapered hlavová partia zase prináša maximálnu tuhosť prednej časti pre čo najlepšie vedenie stopy v náročnom teréne.


SCOTT SPARK 700 RC

 
Rám z najvyššej verzie karbónu HMX vrátane karbónovej zadnej stavby, vidlica FOX 32 Float Performance Elite Air, kolesá Syncros XR RC CL, pohon XX1 a X01, brzdy Shimano XTR a výsledná hmotnosť 9,9 kg vo veľkosti M. Viac informácií nájdete na stránke: http://shop.scottsport.cz/scott-spark-700-rc-kolo241314/26080.


SCOTT SPARK 910

Karbónový rám z vlákien HMF doplnený hliníkovou zadnou stavbou, vidlica FOX 32 Float Performance Elite Air, kolesá Syncros XR2.0 CL a hlavné komponenty na poli radenia a bŕzd zo sady Shimano XT. Váha v tomto prípade 11,6 kg. Viac informácií nájdete na stránke: http://shop.scottsport.cz/scott-spark-910-kolo241327/26088.


Scale

Model Scale sa už stal počas svojej existencie v podstate synonymom pre ľahký a tuhý XC stroj bez kompromisov. Ideálny na všetky rýchle trate, kde využijete nízku hmotnosť a taktiež pre fanúšikov jednoduchosti, vďaka ktorej má HT stále čo ponúknuť. Navyše, vďaka systému SDS na tom zďaleka nie je zle ani komfort. Scott v tomto prípade upravil zadné vzpery, aby maximálne pracovali vo vertikálnom smere a pohlcovali nepríjemné vibrácie. Pritom je rám stále extrémne tuhý v zábere. Vďaka výmenným pätkám je možné použiť štandard 142x12 mm, 135x12 mm a taktiež klasiku 135x5 mm.


Modelový rad Scale je dostupný dokonca v 3 variantoch. Či už ako obratná a hravá 27,5, ako 29 palcový variant pre tých, ktorí si potrpia trochu viac na väčší komfort a kludnejšie ovládanie, no a taktiež v „adventure“ rozmere 27,5 + . Vyrába sa v dvoch karbónových prevedeniach, ľahší HMX alebo cenovo dostupnejší HMF. Plus, verzia je dostupná ako hliníková v rôznych špecifikáciách.

SCOTT SCALE 900 PREMIUM

Rám z najvyššej verzie karbónu HMX, vidlica FOX 32 Float Factory Air Kashima, kolesá Syncros XR1.5 a komplet Shimano XTR vrátane bŕzd. V tejto konfigurácii je hmotnosť 9,4 kg. Viac informácií nájdete na stránke: http://shop.scottsport.cz/scott-scale-900-premium-kolo241286/26065.


SCOTT SCALE 710 PLUS

 
Hliníkový rám a rovnaká geometria ako majú najvyšie modely, ktorá he upravená pre použitie širších kolies, z neho robí ľahký bike použiteľný počas celého roka. Vidlica FOX 32 Float Performance Air, pohon SRAM GX, 40 mm široké ráfiky Syncros a výsledná hmotnosť 11,8 kg. Viac informácií nájdete na stránke: http://shop.scottsport.cz/scott-scale-710-plus-kolo241301/26073.


Genius

Jeden z najväčších univerzálov, ktorý zvládne v pohode aj dlhý a náročný výšľap a smerom dole aj tie najťažšie traily. Najlepšie mu bude niekde v poriadnych horách a pre tento účel bol aj vytvorený. Ani tu nechýba páčka Twinloc, ktorá tak ako pri modeli Spark, umožňuje 3 režimy. Spoločný je aj systém meniteľnej výšky stredu, ktorý má mierny vplyv na celkovú geometriu. Opäť je možné vyberať z 27,5 palcových prevedení so zdvihom 150 mm a 29 verzií so zdvihom 140 mm. Pre skutočných enduro nadšencov je pripravená verzia Genius LT 27,5 s už poriadnou porciou zdvihu - 170 mm. Ako pri väčšine modelov Scott, je možné zvoliť si z viacero prevedení, ktoré sa líšia najmä rámovým základom. Od hliníka až po karbónové verzie HMF alebo HMX pri top modeloch.

SCOTT GENIUS 910

Vybavený rámom z vlákien HMF, tlmičom FOX Nude, vidlicou FOX 34 Float Performance Elite, kolesami Syncros TR2.0 a sadou Shimano XT vrátane bŕzd. Aj v tomto prevedení ponúka výbornú hmotnosť 12,5 kg. Viac informácií nájdete na stránke: http://shop.scottsport.cz/scott-genius-910-kolo241337/26096.


SCOTT GENIUS LT 720

Pevný a odolný hliníkový rám s tlmičom Fox Nude, vidlica FOX 36 Float Performance Air, teleskop X-Fusion Hilo, mix komponentov SRAM X9,X7 a X5 vytvára spoľahlivý celok za dostupnú cenu. Váha je vzhľadom na určenie stále na slušnej úrovni - 13,7 kg. Viac informácií nájdete na stránke: http://shop.scottsport.cz/scott-genius-lt-720-kolo241347/26106.



Scott zostáva verný svojím tradíciám na poste jedného z leadrov súčasného trhu. Biky pokrývajú v podstate všetky hlavné kategórie a nezabúda sa ani na vlastný vývoj. Zaujímavý je predovšetkým rozsah ponuky, kde je väčšina bikov dostupných ako 29 alebo 27,5 palcová verzia. Samozrejme, to zďaleka nie je ohľadom MTB všetko a pre podrobné informácie navštívte stránku scottsport.cz/horska.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Test: Bulls E-Stream Evo AM 4 – nerieš zovňajšok, dbaj na charakter

Keď ide o elektrobicykel, ktorý má výborné jazdné vlastnosti, neriešite toľko detaily. S batériou o kapacite takmer 1000 Wh totiž najmä celé dni jazdíte.
Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Test: BMC Fourstroke LT - ako jazdí môj vysnívaný bike

Je možné mať jeden stroj, ktorý bude „raketou" na maratónoch a zároveň schopnou alternatívou k trailbiku? V tejto sezóne som skúsil nájsť odpoveď na bicykli, ktorého cena sa radšej nehovorí.
keyboard_arrow_up