O bicyklovaní bez zVelitsovania, 2. časť: Ako sa prekonať

Cyklistika je z veľkej miery o prekonávaní sa. Nezáleží iba na vašej výkonnosti, pretože pri pretekoch príde časom kríza úplne na každého. Rozhodujúci je hlavne spôsob, ako ju dokážeme prekonať a ako sa hovorí, zaťať zuby.

2. časť: Ako sa prekonať


Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku - súťaženie aj so sebou samým

Lepšie natrénovať dopredu, ako trpieť počas pretekov. Objavte čaro dlhších výjazdov, prípadne si dajte obľúbené výjazdy rýchlejšie. Aj keď často jazdíte osamote, v dnešnej dobe je množstvo možností, ako sa pri tréningu motivovať. Veľmi populárne sú rôzne aplikácie založené na zaznamenávaní trasy pomocou GPS a následnej spätnej väzby. Takto si viete napr. doma pozrieť, či ste svoj obľúbený kopec alebo singel dali rýchlejšie ako minule a dokonca sú aj možnosti, ako takto súťažiť na diaľku s ostatnými - napr. Strava.

Keď si myslíme, že sa nedá, tak sa ešte stále dá

Keď začne hlava hovoriť, že sa už nedá, treba sa len zaprieť a vydržať. Hlavne nesmiete hneď podliehať negatívnym myšlienkam. Treba si pripomenúť, že práve teraz je ten čas poriadne zabojovať a dosiahnuť ten slastný pocit po prejazde cieľom. Dlhé trate sú z veľkej časti práve o hlave - jednoducho sa treba vedieť zaprieť. Samozrejme, situácia je odlišná, pokiaľ sa jedná o nejaké zranenie, napr. bolesť v kolene - práve vtedy je zase lepšie sa na to vykašlať - nikto nás za to predsa neplatí.

Trpí skoro každý

Určite si hovoríte, že tí vpredu len s úsmevom točia nohami a stále si užívajú. Práve opak je pravdou. Na každého príde nejaká kríza bez ohľadu na to, v akej časti štartového poľa sa umiestňuje. V nejaký moment trpí skoro každý a ide hlavne o to, ako sa s tým dokáže človek vysporiadať. Vedieť prekonať krízu je jednoducho základ úspechu, pretože tá skôr či neskôr zaručene príde...

Dobrá partia

Vhodnou formou ako sa zlepšiť, je jazdiť s lepšími. Začlenenie do dobrej partie (alebo vytvorenie tej vlastnej), ktorá zdieľa podobnú radosť zo športového výkonu, je asi najlepší spôsob, ako si udržať motiváciu a zlepšovať sa. Rady, ktoré dostanete od skúsenejších priamo v teréne, sú na nezaplatenie. Niekedy sú dni, kedy sa vám na bike vôbec nebude chcieť, ale keď vás zavolajú, tak jednoducho pôjdete - a vždy to väčšinou nakoniec stojí za to.

To bolo len zopár základných tipov, ako sa trochu prekonať a dostať zo seba maximum. Na mnohé spôsoby už musí prísť človek sám, ale práve tie sú najcennejšie a aj najviac účinné.

Pozrite si aj 1. časť: Ako sa pripraviť na preteky.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Škoda MTB Rajecké Teplice – preteková premiéra na BMC

Reportáž: Škoda MTB Rajecké Teplice – preteková premiéra na BMC

Ako vyzeral prvý ostrý test? Prečo teleskopická sedlovka nemusí byť vždy výhodou a kde treba ešte zapracovať?
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Pozvánka: Škoda Svätojurský MTB Maratón 2024 - jarná nakopávačka

Jarná klasika vo Svätom Jure bude otváracím podujatím v rámci série Škoda Bike Open Tour. Čo nás čaká počas 15. ročníka?
keyboard_arrow_up