Zdroj: Foto: Kráľ Záhoria MTB Maratón Štafiet 2015, autor: adamoliva89

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - rozumná výbava za rozumný peniaz

Prechod na celodpružený bike ponúka úplne nové možnosti jazdenia a je snom mnohých. Tieto modely sú ale vždy o dosť drahšie ako „pevní“ kolegovia, ale netreba ísť vždy do extrémov. V dnešnom predstavení sa pozrieme na niektoré celoodpružené bicykle, ktoré ponúkajú už kvalitné jazdné vlastnosti a rozumnú výbavu.

Do výberu sa dostali biky od približne 2 400 € do 3 000 €. V tejto kategórii ešte stále vládne hliník ako základný stavebný materiál, ale netreba sa báť. Tieto rámy sú už veľmi kvalitné a ani ich hmotnosť nie je vôbec vysoká. Ak hľadáte niečo univerzálne na celodenné jazdenie, výlety do hôr, prípadne aj na občasný maratón, určite si v tejto kategórii vyberiete. Či už zvolíte 29 palcové kolesá ponúkajúce stabilnejší prejav, alebo prípadne trochu viac obratné 27,5 palcové, to je už na vás. Teória je v skratke taká, že pri menších kolesách výrobcovia doprajú trochu viac zdvihu a naopak. Taktiež je badať výrazný posun k trailovému jazdeniu aj u trochu viac športovo zameraných modelov. Predsa len, výrobcovia si začínajú uvedomovať, že užiť si poriadny zjazd smerom dole je tá najväčšia odmena. Výbava je väčšinou na podobnej úrovni a vidno, že nové Shimano XT si našlo veľmi rýchlo svoju cestu pri modeloch, ktoré sa snažia ponúknuť vysokú kvalitu za rozumnú cenu.

Ghost AMR 6 29


Model AMR je ideálny predstaviteľ univerzálov do terénu, ale s trochu viac športovými schopnosťami. Ľahký rám, 29 palcové kolesá a 120 mm zdvih ho predurčujú pre športové výjazdy a taktiež na tvrdé horské maratóny. Pritom sa stále vôbec nestratí ani pri náročných výjazdoch v horách a na traili vám poskytne poriadnu porciu zábavy – tu sa určite nestratí ani vidlica so 130 mm zdvihom. Tento bike bude teda ideálnym spoločníkom športovo zameraného bikera, ktorý chce mať jeden bike na preteky aj na pohodovejšie jazdenie s partiou. AMR 6 je vybavený vidlicou aj tlmičom Fox z rady Performance, kolesami Race Face Affect (samozrejme na pevných osách) a novým Shimano XT 8000. Ghost už tradične ponúka veľmi dobrý pomer ceny a „výkonu“. Cena biku je 2 849 € a viac informácií TU.

Rock Machine BLIZZARD 70 – 27


Viac na technické jazdenie je zameraný model Rock Machine Blizzard 70. Základom sú 27,5 palcové kolesá, vďaka ktorým nie je problém použiť aj zdvih 140 mm. Ten príde vhod, ak vás trochu viac berie All Mountain jazdenie ako naháňanie výškových metrov. Nie, žeby tento bike nejaký ten dlhý kopec nezvládol, ale najlepšie mu bude na traili, kde príde vhod aj teleskopická sedlovka Kind Shock LEV so zdvihom 125 mm. Systém zavesenia zadnej stavby je postavený na základe plávajúceho stredu, vďaka čomu je pruženie v teréne aktívne, ale bez extrémneho pohupovania pri šliapaní. O spracovanie nerovností sa stará vidlica Rock Shox Sektor a tlmič Monarch RL od rovnakého výrobcu. Pohon je v kombinácii Shimana (Deore, XT) a Sramu na poste prešmykača. Cena biku je 2 199 € a viac informácií TU.

Kellys Reyon 50


Pre milovníkov športovej, ale zároveň pohodlnej jazdy je určený model Reyon 50 od slovenského Kellys. Bike je postavený na 29 palcových kolesách a vďaka tomu sa ideálne hodí na rýchle športové výjazdy a maratóny. Tomu nahráva aj zdvih 100/100 mm, ktorý je považovaný v tejto kategórii za “ideálny”. Tomu je samozrejme prispôsobená aj geometria ponúkajúca hlavne stabilný prejav. Vidlica aj tlmič sú od Foxu v prevedení Performance a ponúkajú 3 základné módy (otvorený, mierne pritlmený a zamknutý). Vďaka tomu nie je problém bike prispôsobiť takmer každému terénu a zvolenému tempu. Už pri prvom pohľade zaujmú najmä použité kolesá Cobalt 1 od značky Crankbrothers. Aj na tento model si našlo cestu nové Shimano XT, ktoré má na starosti kompletný pohon. Na poste bŕzd slúži verzia SLX, ktorá ale takmer v ničom nezaostáva. Cena biku je 2 599 € a viac informácií TU.

GT Sensor 27,5 Expert


Ak máte záujem o rýchly bike na trail, tak práve Sensor 27,5 od amerického GT môže byť tá správna voľba. Vďaka 27,5 palcovým kolesám bude poriadne obratný aj v náročnom technickom teréne. Devízou je patentovaný systém pruženia zadnej stavby s názvom AOS (Angle Optimized Suspension). Ten ponúka stabilný prejav pri stúpaniach a pritom v zjazde vyžehlí všetko, čo sa mu postaví do cesty. Vďaka dodávanej teleskopickej sedlovke sa môžete pustiť aj do náročných a technických úsekov s väčšou istotou. Zdvih zadnej stavby je 130 mm a vidlice 140 mm. Je to akurát na väčšinu trailov a nebude to trápenie ani smerom do kopca. Navyše, obe jednotky od Foxu z rady Performance ponúkajú možnosť pritvrdenia, prípadne skoro úplného zamknutia. Pohon je v znamení Shimana (Deore, XT) a nechýbajú ani osvedčené brzdy od toho istého výrobcu z rady Deore. Cena biku je 2 899 € a viac informácií TU.

Corratec Inside Link 120 Y 2016


Nemecká značka Corratec je špecifická svojím systémom odpruženia, Inside Link. Zakladá si na „zbytočnosti“ lockoutu, pretože kinematika zadnej stavby sa postará o ideálny výkon v každom momente. Virtuálny bod otáčania je situovaný pod reťazovou linkou tesne nad zadnými vzperami. To umožňuje efektívnejšiu jazdu, pretože sila pôsobiaca na pedál nebude mať taký vplyv na zadné odpruženie. Zdvih 120 mm a geometria ho predurčuje viac na športovú jazdu, ale 27,5 palcové kolesá zase prinesú hravosť na technickejších chodníčkoch. Vidlici Manitou Marvel Comp so 120 mm zdvihom sekunduje tlmič RockShox Monarch R. Kolesá ZZYZX Cross Attack 650b sú z „vlastnej“ produkcie a pohon zaobstaralo Shimano vo verzii Deore a XT. Cena biku je 2 499 € a viac informácií TU.

Cube Stereo 120 HPA SL 29


Svižný a rýchly bike na každý trail na 29 palcových kolesách, to je stručná definícia modelu Stereo 120 HPA SL od nemeckého Cube. Bude ideálnym spoločníkom na celodenné výlety vrátane náročných stúpaní, kde budú vlastné sily efektívne zužitkované a odpruženie dodá potrebnú dávku komfortu. Ľahký hliníkový rám z 3–násobne zoslabovaných trubiek rady 7005 len podporuje športové zameranie celku. Geometria ATG (Agile Trail Geometry) umožní aj odmenu v podobe ľahko ovládateľného celku smerom z kopca. Zdvih 120 mm nad predným aj zadným kolesom v spojení s 29 palcovými kolesami taktiež zvládne nejeden náročnejší zjazd. Vidlica Fox Float FIT 4 spolupracuje s tlmičom Fox Float DPS a obe jednotky umožňujú ľahké prispôsobenie či už v technickom stúpaní, na traili, alebo pri nutnom asfaltovom presune. Nechýba ani nové Shimano XT vrátane bŕzd z rovnakej rady. Cena biku je 2 399 € a viac informácií TU.

Felt Compulsion 50


Kto má záujem spúšťať sa hlavne smerom dole, prípadne ho láka dnes veľmi populárne Enduro, toho môže zaujať model Compulsion 50 od amerického Feltu. Ten si navrhol vlastný systém odpruženia s názvom Equilink, ktorého cieľom je najmä efektivita za každých podmienok. Či už šliapete do kopca alebo sa spúšťate smerom nadol, odpruženie sa vám prispôsobí bez nadbytočného pohupovania – pritom ale zostáva stále aktívne. Zdvihy 160 mm a 27,5 palcové kolesá ho jasne predurčujú pre tie najťažšie technické zjazdy a určite veľmi dobre zvládne aj nejaký ten Enduro pretek, ak by ste to časom chceli vyskúšať. To hlavné má na starosti vidlica SR Suntour Aion RL-R a tlmič Rock Shox Monarch RT vo verzii Debon AIR, teda s vyšším objemom komory. Pohon je kombinácia Shimana Deore a XT, brzdy sú zo série M506 a kolesá dodalo WTB vo verzii Speed Disc i23. Samozrejme, nechýba ani teleskopická sedlovka. Cena biku je 2 750 € a viac informácií TU.

Bike treba aj chrániť

Po kúpe biku je potrebné trochu myslieť aj na jednu menej príjemnú vec. Samozrejme, netreba pripománať, že v prvom rade je potrebné si dávať na bike pozor a nikdy ho nespúšťať z očí, a to pri výjazde alebo, ak ho necháme len tak upnutý na nosiči bez dozoru. Každopádne, trochu znížiť riziko môžeme pomocou výrobku Datatag, ktorý ponúka možnosť trvalej ochrany. Tá by mohla potencionálneho zlodeja odradiť, prípadne pomôcť pri následnom hľadaní a identifikácii. Určite sa oplatí trochu investovať (doporučená cena je 34,90 € s DPH) najmä pri kúpe nového a už relatívne drahšieho biku. Viac informácií o možnostiach tejto technológie nájdete na datatag.sk.

Viac informácií pre lepšie rozhodnutie

Ako vidíte, do nášho výberu sa dostali športovejšie zamerané modely určené viac na technické jazdenie. Každá zo značiek ponúka trochu iný typ odpruženia a geometriu, ale mnohé prvky vrátane výbavy, sú častokrát podobné. Pre detailné informácie ohľadom použitých technológií a pre presné špecifikácie navštívte stránky jednotlivých výrobcov.

[Foto na úvode: Foto: Kráľ Záhoria MTB Maratón Štafiet 2015, autor: adamoliva89]

report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC bicykle - stvorené na maratóny PR článok

XC bicykle - stvorené na maratóny

Ak máš na pretekoch tie najvyššie ambície, treba mať natrénované. Ruku k dielu dokáže priložiť aj poriadny bicykel.
Trailové a all-mountain biky do 2 000 € PR článok

Trailové a all-mountain biky do 2 000 €

Užiť si trail či ťažký terén naplno a „nevysoliť“ za to majland? Tieto modely ti dokážu, že to ide.
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
keyboard_arrow_up