Test: Lezyne Mini GPS - minimalistický a odolný tachometer

Spoločnosť Lezyne bola založená v roku 2007 bývalým profi triatlonistom Mickim Kozuschkom. Ten stál aj pri zrode spoločnosti Truvativ, ktorú v roku 2004 predal Sramu. Sídlo Lezyne spolu s vývojovým centrom je v slnečnej Kalifornii a výroba, ako to býva v cyklo priemysle zvykom, je na Taiwane. Lezyne sa od svojho vzniku zaoberala hlavne výrobou vysokokvalitných cyklodoplnkov a náradia.

V snahe dodávať výrobky v najvyššej kvalite a najlepšom dizajne, zodpovedá aj motto spoločnosti – Engineered design. Neskôr rozšírili portfólio výrobkov aj o kvalitné osvetlenie a posledným segmentom ich výroby sa stali GPS navigácie.


Práve GPS od Lezyne sa nám dostalo do dlhodobého testu, a to v podobe základného modelu – Lezyne Mini GPS, ktorý bol v dobe uvedenia na trh najmenším GPS cyklopočítačom na svete. Tento titul mu ale po čase vyfúkol líder na trhu s GPS navigáciami – Garmin – svojim modelom Edge 20. Rozmermi 33.4 mm (Š) x 50.8 mm (D) x 22.5 mm (V) a hmotnosťou 30 g sa jedná skutočne o minimalistické zariadenie. Veľmi podarený je najmä dizajn. Čierne lesklé telo je doplnené elegantným hliníkovým pásom po obvode. Na ovládanie sa používajú 3 tlačidlá po bokoch. Ovládanie a nastavovanie je veľmi jednoduché a intuitívne. Na montáž slúži X-lock držiak na rajdy. Osadenie počítača do tohto držiaka ide trochu z tuha, hlavne v porovnaní s twist-lock od Sigmy. Okrem otočenia je potrebné vynaložiť aj určitú silu na zatlačenie.


Takto je garantované bezpečné uloženie a vylúčené náhodné vykopnutie počítača za jazdy. Úchyt je taktiež veľmi robustný, a tým pádom aj odolný. Jeho odolnosť sa mi podarilo neplánovane otestovať aj pri jednom páde. Úchyt sa pri páde pootočil, ale počítač stále bezpečne držal na svojom mieste a odniesol si to iba s malým škrabancom na hliníkovej časti tela. Kvôli menším rozmerom nemôžete očakávať, že Lezyne Mini bude zariadenie nadupané funkciami. Na to tu sú jeho väčší bratia Power GPS a Super GPS.

Mini ponúka iba základné funkcie:
  • aktuálna, priemerná a maximálna rýchlosť
  • aktuálna vzdialenosť, denná vzdialenosť, celková prejdená vzdialenosť
  • čas jazdy, hodiny
  • aktuálna nadmorská výška, stúpanie, klesanie
  • okruhy
  • kalórie
  • teplota

Rovnako sa k nemu nedajú pripojiť ďalšie senzory (kadencia, tepák). Pre výkonnostných jazdcov to bude málo, ale drvivej väčšine hobby jazdcov tieto funkcie budú určite postačovať. Výrobca udáva výdrž batérie 10 hodín. Táto hodnota je úplne reálna a otestovaná. Na väčšinu výjazdov je táto kapacita dostatočná a jediný problém môže nastať pri celodenných výjazdoch. Jeho konkurent od Garminu Edge 20 má dokonca udávanú výdrž batérie o 2 hodiny menšiu. Interná pamäť pojme až 100 hodín záznamu, čo pre bežného hobby jazdca znamená dlhé týždne bez nutnosti mazania starších záznamov.


Na pripojenie k počítaču a aj na nabíjanie slúži USB kábel. Bluetooth je k dispozícii až u vyšších modelov. Silnou stránkou Lezyne Mini GPS je displej, ktorý je veľmi dobre čitateľný aj na silnom svetle, a to aj z ostrých uhlov. Dá sa do určitej miery prispôsobiť. Môžete si vybrať, či sa údaje zobrazia v 2, 3 alebo 4 riadkoch. Ja som si zvolil 4 riadky, aby som mal základné a pre mňa potrebné údaje stále k dispozícii. V štvorriadkovom zobrazení sú viditeľné údaje ako: aktuálna rýchlosť jazdy, prejdená vzdialenosť a čas jazdy. Vo štvrtom riadku rolujú ostatné údaje, ktoré sa dajú zvoliť. Hore v rohoch je viditeľný údaj o sile signálu GPS a kapacite batérie.


Pre prípad nočného jazdenia je k dispozícii aj podsvietenie displeja. Na získanie presnej polohy počítač spolupracuje nielen so satelitmi GPS, ale aj s ruskými satelitmi systému Glonass. Získanie GPS fixu trvá len niekoľko sekúnd, čo ma celkom príjemne prekvapilo, hlavne keď viem, koľko môže trvať získanie fixu na smartfóne s aplikáciou Locus. Čo sa týka presnosti údajov a záznamu, tak tu je kľúčová sila signálu. Na otvorenom priestranstve so silným signálom sú údaje a záznam presné. Porovnával som ich s klasickou Sigmou. Aktuálna rýchlosť aj prejdená vzdialenosť bola v tomto prípade takmer rovnaká. Problémy nastanú pri slabšom signáli z družíc, kedy sa presnosť výrazne znižuje, čo je vidieť aj na kolísavej zobrazenej aktuálnej rýchlosti. Taktiež sa vtedy nedá spoľahnúť ani na presnosť počítania výškových metrov. Keďže tu nie je k dispozícii barometrický výškomer, tak výškové metre budú veľmi ovplyvnené silou signálu.


Lezyne Mini GPS Overview


Pri jazdení som robil záznam trasy na dvoch zariadeniach. Jedným z nich bol Lezyne Mini a druhým smartfón s aplikáciou Locus. Na oboch zariadeniach bolo vidieť nepresnosti na zázname trasy na rovnakých miestach, teda tam, kde bol slabý signál z družíc. Keďže na Lezyne Mini sa nedá nastaviť úroveň korekcie nadmorskej výšky, tak celkové nastúpané metre sú do určitej miery nadhodnotené.



V porovnaní s barometrickou Sigmou mi to v priebehu testu vychádzalo o cca 20% navyše u Lezyne. Na archiváciu a prezeranie zaznamenaných údajov Lezyne vytvoril online aplikáciu Root GPS, ktorá sa dá synchronizovať aj so Stravou. Prípadne, údaje môžete nahrať priamo do Stravy. Záznamy trás sa ukladajú do formátu .fit. Podrobne môžete skúmať vaše dáta, pozrieť si prejdenú trasu na mape, alebo sa vytešovať z pekných grafov .




Plusy

  • malé rozmery
  • dobrý displej
  • jednoduché použitie

Mínus

  • absencia ďalších senzorov

Pre koho je vhodný?

Lezyne Mini GPS je ideálna voľba pre jazdcov, ktorí hľadajú jednoduché GPSko na bike a nepotrebujú veľké množstvo funkcií, ani ďalšie senzory. Naopak, pre tých, ktorí chcú brať tréning aspoň trochu vážne, bude Mini málo a pre nich skôr odporúčam pozerať sa po jeho väčších bratoch Power GPS a Super GPS.

Cena je približne 129 € a viac informácií nájdete na stránke: esloger.sk/bicykle-a-cyklodoplnky/cyclocomputre-pulzmetre-gps.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Test: Lezyne Zecto Drive – hliníkové blikačky aj na denné svietenie

Aj blikačky môžu byť z kvalitného materiálu a je dobre, že výrobcovia počítajú s ich použitím na denné svietenie.
Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Test: Garmin Edge 840 Solar – „nadupaný dotykáč“

Garmin si na tento rok pripravil naozaj mnoho noviniek a jednou z nich je aj dlhoočakávané uvedenie modelov Edge 540 a 840.
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
keyboard_arrow_up