Test: chrániče kolien a lakťov Amplifi MKII - nezabúdajte na svoju bezpečnosť

Test: chrániče kolien a lakťov Amplifi MKII - nezabúdajte na svoju bezpečnosť

Keďže vývoj v oblasti cyklistiky ide dopredu priam míľovými krokmi, v obľube sú all-mountain bicykle, ktoré bez problémov zvládajú technickejší terén, a tak by sme nemali zabúdať na svoju bezpečnosť - tým nemyslím len cyklistickú prilbu na hlave. A o to viac, ak zabŕdame do kategórie AM, enduro alebo DH.

Asi väčšina z nás už okúsila tvrdosť podkladu pri páde a asi mi dáte za pravdu, že to nie je nič príjemné. Avšak následky takýchto pádov vieme eliminovať aj ochrannými prvkami a ako základ môžeme považovať práva chránič kolena a lakťa. Ja som dostal na test do rúk chrániče MKII od nemeckej firmy Amplifi. K výberu veľkosti mi pomohla tabuľka, ktorú nájdete priamo na stránke výrobcu alebo importéra (tabuľka veľkostí). Dôležité bolo zmerať obvod stehna nad kolenom a holennej kosti pri chrániči kolien a obvod bicepsu a predlaktia pri chráničoch lakťa. Podľa tabuľky mi prišli chrániče kolien vo veľkosti XL a chrániče lakťov vo veľkosti L. Chrániče MkII môžete objednať v prevedení Slip-on (nasúvacie) alebo v prevedení s fixovacími pásmi na spodnej a vrchnej časti so suchým zipsom. Amplifi má v ponuke aj prepracovaný model Pro.

Čo nás vlastne chráni?


Najdôležitejšou súčasťou chráničov je inteligentný 3D chránič zo špeciálneho gélu Armourgel. O ňom som písal pri teste batoha MKII Stratos (Test: Batoh Amplifi MKII Stratos – bezpečnosť na prvom mieste). Ale kto nečítal, zhrniem to aspoň pár slovami. Armourgel je materiál založený na silikónovej báze, ktorého ochranná vlasnosť sa aktivuje až pri náraze/páde. Mimo toho je tento materiál flexibilný, pružný, mäkký a veľmi dobre sa prispôsobí tvaru tela.


Ako vyzerajú a z čoho sú?

Chraniče majú na vrchnej aj spodnej strane fixovacie pásy na suchý zips, ktoré sú v zadnej časti vedené cez kanálik, takže nelietajú a sú vždy tam, kde majú byť. Zadná časť chráničov je z priedušnej sieťoviny, ktorá je pružná a ľahká, dokáže sa rozťahovať až v 4 smeroch a čo je výhoda, rýchlo schne. Po bokoch nájdete neoprén. V prednej časti je armourgel s kevlarovým pružným pásom, ktorý je odolný proti oderom. Z vnútornej strany nájdete na hornom a dolnom leme po obvode slikónové pasiky (gripy), ktoré plnia protišmykovú funkciu, a teda zabraňujú zošuchovaniu. Vo vnútornej časti vložky nájdete aj penové kruhovité vankúšiky práve v oblasti, kde sa ohýba koleno (prípadne lakeť), ktoré dodávajú bikerovi ďalšiu dávku komfortu. Dizajn je vcelku prepracovaný, biele logá so zelenými doplnkami a čiernym podkladom celkom ladili k mojim zeleným nohaviciam. Veľké logo Amplifi je umiestnené v mieste ohybu kolena alebo lakťa a pekne svieti, menšie nápisy Amplifi sú na upínacích pásoch a z vnútornej strany aj na silikónovom protišmykovom pásiku. A neprehliadnuteľný nie je ani štítok Armourgel.

Ako sa s nimi jazdí?


Chrániče nosím so sebou na výjazdy už niekoľko týždňov. Zo začiatku som mal troška problém s veľkosťou chráničov kolien, ktoré sa mi zdali menšie ako by som potreboval (tabuľkovo som bol ok). Avšak párkrát, čo som ich mal natiahnuté na nohách, tak si sadli (nechcel som to pomenovať slovkom natiahli, pretože to nie je celkom tak, proste si sadli). Čo sa týka navliekania, stačí povoliť fixovacie pásy, nasunúť a opäť ich zatiahnuť suchým zipsom. Počas jazdy sa mi ani raz nestalo, že by sa mi kolenačky alebo lakťovky zosunuli. Držia na mieste aj vďaka silikónovému vnútornému pásiku a taktiež fixovacím popruhom so suchým zipsom. Ohýbanie v kolene nie je náročné aj keď majú v prednej časti hrubšiu vrstvu Armourgel-u, ktorý je dostatočne ohybný a prispôsobí sa. Brával som ich so sebou aj na celodenné výjazdy s tým, že som ich mal vkuse natiahnuté, nezosúvali sa pod kvapkami potu ani v tých najteplejších dňoch a nepociťoval som pod nimi ani prehrievanie, keďže zadná sieťovina je dostatočne priedušná.


Čo sa týka ochrany, našťastie som nespadol, ale podľa údajov a testov gélu, Armourgel by mal poskytnúť dostatočnú ochranu v mieste nárazu, kde sila pôsobiaca na postihnuté miesto sa rozloží a tým stlmí náraz. Čistenie chráničov by sa malo robiť len navlhčenou utierkou, nepoužívať saponáty, takže kefka do ruky a s citom vyčistiť. Chrániče ani v podmienkach najteplejších dní nezapáchali po pote.

Plusy

  • 3D inteligentný chránič, ktorý keď je potrebné stvrdne a chráni a okrem toho je pružný, mäkký a prispôsobí sa tvaru tela.
  • Silikónový vnútorný protišmykový grip a fixovacie pásy, ktoré držia chránič na svojom mieste a nezosúva sa.

Mínus

  • Chýbajúca bočná ochrana (chránia len vonkajšiu stranu) - tu by som sa pozrel po prevedení Pro.

Chrániče ako súčasť výbavy

Ak zabŕdate do sveta AM a ľahšieho endura, minimálne chrániče kolien a lakťov by sa mali stať súčasťou každého výjazdu. Ak zvažujete kúpu, určite sa pozrite do portfólia tejto nemeckej značky Amplifi. Ich chrániče kolien a lakťov MKII vynikajú svojim inteligentným chráničom Armourgel, prispôsobia sa tvaru tela a pri pohybe či už nôh alebo rúk neobťažujú a majú nízky profil. A hlavné je, že sa nezosúvajú a držia na svojom mieste. Sú vyrobené z kvalitných materiálov, majú celkom pekný dizajn a zaujímavé farebné prevedenie. Môžete si ich vybrať v prevedení ako nasúvacie, s fixačnými pásmi alebo v Pro prevedení.

Viac informácií nájdete na stránke amplifi4bike.sk. Cena kolenačiek je 69,90 € a cena lakťoviek 64,90 €.

Cyklistické rukavice Amplifi Handshoe Wheels

V balíku s batohom a chráničmi boli pribalené aj dlhoprsté cyklistické rukavice Amplifi Handshoe Wheels. Tak aspoň pár riadkov k nim.


Na prvý pohľad na mňa zapôsobili hlavne svojím dizajnom, farebným prevedením a spracovaním. Na ich vrchnej strane svieti veľký biely nápis Amplifi s logom, čierny podklad je dopĺňaný zelenou a bielou. Vnútorná strana (dlaň a prsty) má na sebe silikónovú potlač, ktorá má zabezpečiť lepší úchyt, teda plní protišmykovú úlohu či už na gripoch, alebo brzdových páčkach. Rukavice sú veľmi pohodlné s ergonomickým tvarom a nízkym profilom, takže pohyb s nimi je veľmi ľahký. Použitý materiál 3D air mesh poskytuje dostatočné vetranie a odvádza z rúk vlhkosť. Ich priedušnosť je naozaj prepracovaná, ruka pod nimi sa extra nepotila ani v teplejších letných dňoch. Na záver by som dodal, že je možne s nimi ovládať dotykový displej mobilu a za mňa sú to asi najlepšie dlhoprsté cyklistické rukavice, ktoré moje ruky zatiaľ mali. Otázkou nateraz zostáva, ako si poradia s chladnejším jesenným počasím. Uvidíme.

Použitý materiál: 40% Synthetic Leather, 25% Nylon, 20% Polyester, 10% Chloroprene Rubber, 5% Plastic. Cena rukavíc je približne 29,90 €.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Test: VAUDE Kuro Tech – pre intenzívnu jazdu

Dobrý pomer vlastností zo sveta cestnej aj horskej cyklistiky, spojených s pohodlím a výkonom. To vôbec neznie zle. Ako sa jazdí v tretrách Kuro Tech a kde majú limity?
Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Test: VAUDE Moab Pro 16 II – keď sa stretne komfort s kvalitou

Batoh od výrobcu VAUDE mi prišiel ako malé porovnanie s podobným kúskom od inej značky, ktorý mi už pred rokmi doslúžil. Ako sa zmenili technológie a posunuli napred materiály, spracovanie či rôzne vychytávky?
keyboard_arrow_up