Test: Prilba HQBC Graffit a okuliare  Qert Plus - pomer cena/výkon príjemne prekvapili

Test: Prilba HQBC Graffit a okuliare Qert Plus - pomer cena/výkon príjemne prekvapili

Už dlhšiu dobu som poškuľoval po novej prilbe, keď sa mi nečakane dostala do rúk za účelom napísania recenzie prilba HQBC Graffit a na moje potešenie bola v podobnom odtieni ako je farba rámu môjho biku.

Aby toho nebolo málo, k záťažovej skúške som obdržal aj cyklistické okuliare Qert Plus od rovnomenného výrobcu. Poďme sa bližšie pozrieť, ako produkty od značky HQBC obstáli počas náročného dvojtýždňového testovania.

Prilba HQBC Graffit

Na prvý dotyk možno zistiť, že povrch prilby vyrobenej pomocou technológie InMold je príjemne matný a nezostávajú na ňom žiadne stopy po odtlačkoch prstov, alebo škrabancoch.


Čo sa týka základných špecifikácií, prilba má rozsah veľkosti 53-59 cm a váži príjemných 265 g vrátane štítu, pričom nálepka výrobcu uvádza hodnotu 260-290 g. V porovnaní s mojou doterajšou prilbou, ktorá má papierovo 278 g a reálne 328 g musím výrobcu pochváliť, že zákazníkov nezavádza. Prilba disponuje 21 ventilačnými otvormi, ktoré zabezpečujú dostatočné odvetranie aj v náročných maratónskych podmienkach počas letných mesiacov. Vnútorné polstrovanie ladené v identickom modrom odtieni pokrýva väčšinu vnútorného povrchu, pocitovo je veľmi príjemné, spoľahlivo bránilo stekaniu potu pod okuliare.

Upínacie popruhy sú rovnako z mäkkého a príjemného materiálu, doplnené o odnímateľný „podbradník“ ktorý slúži na prekrytie plastového upnutia, ktoré by vás pod bradou mohlo tlačiť.



Nastavovanie obvodu prilby je veľmi jednoduché pomocou otočného koliečka nachádzajúceho sa klasicky v zadnej časti prilby. Povolenie alebo pritiahnutie tak možno hravo zvládnuť dvomi prstami, pričom netreba zatláčať žiadnu poistku ani nič podobné. Upínací mechanizmus v oblasti temena hlavy sa dá nastaviť samozrejme aj vertikálne, a to v troch polohách. Zadná časť upínacieho mechanizmu je doplnená okrem loga výrobcu aj o reflexnú nálepku, pre zlepšenie vašej pasívnej bezpečnosti na cestách. Aby toho o upínacom mechanizme nebolo málo, musím ešte spomenúť, že dizajnéri v HQBC mysleli naozaj na všetko a okrem samostatnej odnímateľnej výstelky, ktorá sa nachádza na vnútornej strane regulátora, nachádza sa tu aj otvor určený na prestrčenie copu alebo vrkoča, ktorý iste ocenia všetky dlhovlasé cyklistky a cyklisti.

Poslednou časťou prilby je odnímateľný štítok, ktorý drží spoľahlivo vo dvojici prepracovaných bočných úchytoch, ktoré rozhodne nie sú len navŕtanými dierami vo vrchnej škrupine, čo možno často vídať aj u prilieb drahšej konkurencie.

Čo sa týka pocitových vlastností prilby, tak za seba môžem s kľudným svedomím napísať, že na prilbu som si zvykol takmer okamžite. Rozhodne som ju nešetril a napriek tomu som nezaznamenal, že by sa mi povoľovala, posúvala na hlave, vydávala nejaké rušivé zvuky alebo ma nejako neprirodzene tlačila. Napriek tomu, že som mal pôvodne v hľadáčiku prilbu rádovo o dve cenové kategórie vyššie musím konštatovať, že ma prilba Graffit od HQBC veľmi príjemne prekvapila svojim precíznym spracovaním, množstvom sofistikovaných detailov, použitím príjemných materiálov, skvelou hmotnosťou ( v rámci cenovej kategórie) a neposlednej rade aj dizajnom. K dokonalosti tejto prilbe fakticky chýbala už len sieťka proti hmyzu, čo jej vzhľadom na cenu a ostatné vlastnosti dokážem odpustiť.


Pokiaľ kvalita použitých materiálov bude nasledovať samotný názov značky HQBC (High Quality Bike Components), tak som si absolútnou pravdepodobnosťou istý, že s touto prilbou strávim určite zopár sezón, desiatok pretekov a tisíce kilometrov. Kúpu tejto prilby, na ktorú nemôžem zatiaľ povedať jediné krivé slovo, môžem rozhodne odporučiť a trúfam si povedať, že túto cenu by ste len ťažko hľadali kvalitnejší a vyváženejší produkt.

Cena prilby HQBC Graffit je 39,95 € a viac sa dozviete TU.



Okuliare Qert Plus

Obsah balenia – citeľný nadštandard

Po rozbalení malej čiernej krabičky a odzipsovaní tvrdého púzdra v dizajne pripomínajúcom štruktúru karbónu ma ako prvé príjemne ohromila bohatá výbava, ktorá na mňa čakala vo vnútri. V porovnaní so „Sparťanskými“ doplnkami, na ktoré som bol zvyknutý od značiek v podobnej cenovej hladine, to bol príjemný šok.


Napriek tomu, že nálepka na krabičke sľúbovala okuliare vo farbe Black, v balení sú priložené 3 páry nožičiek a nosníkov v červenej, modrej pastelovej a žiarivej zelenej farbe, ktoré si môžete ľubovoľne meniť (prípadne aj kombinovať) podľa aktuálnej nálady alebo farby bicykla. Pre tých, ktorí menia biky častejšie ako ponožky, môže byť toto príjemný nadčasový benefit. K okuliarom sú v základnom balení priložené oranžové „revo“ sklá do lesa a šera a číre sklá určené do zamračeného alebo nočného počasia. Fotochromatické sklá možno dokúpiť dodatočne. Poslednou súčasťou balenia je textilné púzdro z mikrovlákna, ktoré zároveň slúži ako utierka na okuliare. Všetky súčasti okuliarí sú v púzdre precízne samostatne zabalené a nehrozí tak, že by ste ich pri vybalení mohli nechtiac poškriabať, alebo nejak inak neúmyselne poškodiť, ani v prípade nešikovnosti alebo pádu.

Transformer alebo chameleón?

Na okuliaroch Qert Plus môžno rozobrať a vymeniť takmer všetko. Keď oprášim stredoškolskú kombinatoriku a zosumarizujem obsah balenia, tak sa dostávame k päťdesiatimtrom možným kombináciám, ako si možno okuliare farebne a opticky poskladať.


Staničky možno pomerne jednoducho vymeniť pomocou poistky v blízkosti „pántov“. Jednokusové sklá z trojice skiel s UV ochranou 400, ktoré nájdete v balení sa dajú šikovne meniť pomocou otočenia poistky v úrovni koreňa nosa o 90 stupňov do ľubovoľnej strany. Výmena nosníka vyžaduje už trochu viac hrubej sily a cviku, ale vzhľadom na to, že k trom sklám sú k dispozícii aj tri nosníky, touto skutočnosťou sa v reálnych podmienkach nebudete musieť moc zapodievať.

Test v reálnych podmienkach

Okuliare sú vyrobené z ľahkého pružného materiálu girlamid TR90 a majú príjemných 35 g, vrátane skiel. Rám z girlamidu je prekvapivo ľahký a pohodlný a jeho masívna konštrukcia drží okliare pevne na mieste aj v rozbitých zjazdoch. Na konci pogumovaných nožičiek sú však otvory na šnúrku, ktoré vám vzhľadom na predchádzajúcu informáciu budú s najvyššou pravdepodobnosťou úplne zbytočné.


Vymeniteľné nosovky sú z príjemnej gumy a ich šírku možno prispôsobiť potrebám vášho nosa. Široké sklá zabezpečujú dobrú ochranu zraku, nepodfukuje popod ne a rovnako sa mi nepodarilo pod ne dostať počas doby testovania ani žiadne zablúdené kúsky blata alebo hmyzu. V zrakovom poli som nezaznamenal žiadne rušivé elementy, snáď len modrú farbu nosníka, na ktorú som doteraz nebol zvyknutý. Ak by to niekomu prekážalo, tak túto drobnú „vadu krásy“ možno odstrániť výmenou celočierneho nosníka, ktorý sa zhodou okolností tiež nachádza v balení. Čo sa týka dizajnu - okuliare majú ostro rezané hrany a pôsobia športovo-agresívnym dojmom.

Okuliare HQBC Qert PLUS stoja 59,95 €, elastický pás Qert 5,95 € a fotochromatické sklá Qert 44,95 €. Viac informácií sa o nich môžete dozvedieť TU.


Pár slov na záver

Napriek tomu, že som doteraz na produkty značky HQBC nazeral mierne skepticky a vnímal ich skôr ako istú formu „tuningu“ low-costovej značky Longus, ktorá má k tomu všetkému nejaký podozrivý názov hlásajúci vysokú kvalitu, musím konštatovať, že po možnosti vyskúšať ich produkty ma spracovanie, množstvo precíznych detailov a vychytávok a v neposlednom rade pomer cena/výkon príjemne prekvapili a v prípade plánovanej kúpy cyklodoplnkov v budúcnosti by som určite neobišiel ani ponuku produktov HQBC.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Test: Okuliare Alpina Twist QV – neznesiteľná ľahkosť nosenia

Ponuka týchto okuliarov zo strany dodávateľa v redakcii dlho na odozvu nečakala. Chytil som sa jej, napriek mojej preferencii okuliarov s neorámovaným spodkom. Získali si moju priazeň? To sa dozviete už čoskoro.
Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

Test: ALPINA Sonic HR QV – Rolls Royce medzi okuliarmi

„Ako chceš testovať okuliare?“ „Ešte neviem. Veď uvidím…“ To, či som naozaj uvidel, ako a čo som uvidel, si môžete prečítať v teste okuliarov od výrobcu Alpina.
Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Test: OAKLEY ARO 3 – vrchársky model z Ameriky

Značka OAKLEY sa preslávila svojou optikou, ale venuje sa aj ochrane hlavy...
keyboard_arrow_up