Test: Montážny stojan Cyclo Tools - ideálna voľba na domáci i profesionálny servis

Test: Montážny stojan Cyclo Tools - ideálna voľba na domáci i profesionálny servis

Montážny stojan je medzi bikermi čoraz žiadanejší produkt. Na trhu je mnoho značiek a verzií montážnych stojanov s rôznymi funkciami. Do MTBIKER centra v Hrádku sa nám dostal na test stojan od anglickej značky Cyclo Tool resp. Weldtide. Na stojane sme vykonávali rôzne jednoduchšie či zložitejšie servisné úkony a samozrejme sme s jeho pomocou skladali nové bicykle.

Montážny stojan je neoddeliteľnou súčasťou vybavenia na servis. Nie je to len preto, že nám uľahčuje rôzne nastavenia a úpravy na bicykli, ale môžeme ho využívať napríklad na umývanie, mazanie a na servis vidlice. Stojan sa dodáva v rôznych variantoch - úchyt na pracovný stôl, úchyt na stenu, s pevným podstavcom alebo nami testovaná verzia s prenosným podstavcom tvoreným dvoma nožičkami.


Stojan je potrebné pred použitím poskladať, pretože je kvôli preprave v krabici rozložený. Skladanie však nie je vôbec náročne a naviac je k stojanu detailný návod s jednotlivými krokmi. Najzaujímavejšou časťou stojana je “upínač“, pomocou ktorého uchytávame jednotlivé časti bicykla do stojana. Stačí ju jednoducho nasadiť na predpripravenú spodnú časť stojana a je pripravený na používanie. Stojan je z masívnej hliníkovej zliatiny a pri manipulácii pôsobí poctivým dojmom.


Po celú dobu používania stojana mi vyhovoval spôsob upínania bicykla do stojana. Celý systém je citlivo odstupňovaný, čo zabezpečuje pevné uchytenie akejkoľvek sedlovky alebo časti bicykla. K stojanu je aj detailná fotodokumentácia o jeho fungovaní, i keď si myslím, že po chvíli s tým nebude mať problém nikto .


Detail na otvorenú upínaciu časť



Vďaka svojej tuhosti, spoľahlivosti a skvelému fungovaniu je tento stojan možné použiť aj v profi servisoch. Je to vďaka možnosti otáčaniu o 360°. Tu je potrebná tuhosť a preto sa odporúča pevná ťažká platňa. Pre domáce použitie je vhodný variant na nožičkách, ktoré je možné kedykoľvek zbaliť alebo premiestniť na iné miesto. Ako bonus je na výber z možnosti uchytenia na stenu alebo na pracovný stôl. Tento stojan je vďaka svojmu príslušenstvu určený pre skutočne širokú škálu bikerov.


Pohľad na otvorenú a zatvorenú upínaciu časť.


Čeluste sa zacvakávajú pohodlne pomocou klikacieho mechanizmu, vďaka ktorému je možné presne nastaviť rozsah zovretia čelustí. Taktiež aj ich rozovretie je na manipuláciu jednoduché a veľmi rýchle.

Počas testovania nebolo stojanu čo vytknúť, teda až na jednu skutočnosť: hlavná teleskopická trubka je skoro kolmo k podlahe, čo čiastočne znižuje stabilitu pri ťažších servisných úkonoch ako je napríklad demontáž stredového zloženia Pressfit. Tento nedostatok dokáže odstrániť výber uchytenia na stenu, stôl, alebo na ťažkej platni. Prípadne stúpiť na jednu z nôh stojana . Inak musím uznať, že sa jedná o výborne fungujúci systém upínania bicykla skombinovaným s masívnou konštrukciou.

Spôsoby uchytenia bicykla:


Vertikálne nastavenie hlavice


Držiak na náradie




K stojanu sa dá dokúpiť

  • Univerzálna úchytna hlavica na montažný stojan - 87.90 €
  • Úchyt na podlahu pre montážny stojan /bez univerzálnej hlavice/ - 93.80 €
  • Úchyt na stenu pre montážny stojan /bez univerzálnej hlavice/ - 22.10 €
  • Úchyt na pracovný stôl pre montážny stojan /bez univerzálnej hlavice/ - 22.10 €
  • Podnos na náradie na montážny stojan - 30.96 €
  • Náhradná gumová čeľusť - 7.10 €

Viac informácií nájdete na made4bike.sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Test: Kärcher 0C3 – šikovné riešenie na večný problém

Ak by ste sa ma spýtali na top investíciu v rámci spríjemnenia života s bicyklom, je možné, že by u mňa zvíťazil tento mobilný čistič od nemeckej značky Kärcher.
Test: Unior Pro Tool Roll Set - poctivá sada náradia

Test: Unior Pro Tool Roll Set - poctivá sada náradia

S máloktorým testom som si dal tak načas, ako so sadou náradia Unior. Dôvod je však prozaický, náradie poriadne preverí len čas.
Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Test: Úplné začiatky s voskovaním reťaze - výbava, postup a údržba (2. časť)

Aké vybavenie je potrebné na horúce voskovanie reťaze? Dá sa to robiť aj doma, nie je to príliš špinavý a komplikovaný proces? Aké odporúčania som dostal z Fínska?
keyboard_arrow_up