Test: Nové Shimano XC7 tretry - XTčko medzi tretrami

Shimano predstavilo nový rad tretier XC7, určený pre aktívnych jazdcov a pretekárov, ktorí chcú obetovať trocha tuhosti výmenou za výrazne viac komfortu ako pri pretekárskych top modeloch. Tretry máme už pár týždňov v redakcii a prinášame naše poznatky.

Technické parametre

Tretry Shimano XC7 majú karbónovú podrážku s indexom tuhosti 9 (aktuálny top model XC900 má index tuhosti 11). Na rozdiel od minulej generácie, Shimano prechádza na vyšších modelových radoch svojich tretier na BOA systém známy z tretier iných značiek. Na XC7 nájdete systém BOA IP1 s 1 kolieskom pre veľmi jemné nastavenie sily zapnutia tretry a zároveň rýchle uvoľnenie a vyzutie tretry. BOA systém je doplnený 1 suchým zipsom v prednej časti zvršku topánky. Na zvršok je použitá odolná syntetická koža a podrážka je z protišmykovej gumy od pána Michelina. Samotné tretry majú hmotnosť 335 g pri veľkosti 42.


Ako sa v nich jazdí?

BOA systém umožňuje veľmi jednoduché obúvanie a vyzúvanie tretry. Potiahnutím kolieska sa uvoľní drôt, ktorý tretru drží upevnenú na nohe a následne sa tretra veľmi jednoducho roztiahne. Žiadne náročné nasúvanie nohy sa teda nekoná, veľmi dobre sa nazúvajú aj s dlhými nohavicami s pútkom pod šľapou. Po nazutí stačí dotiahnuť pomocou BOA kolieska tretru na prijateľnú silu a vyraziť.


Tretry sú prekvapujúco komfortné napriek ich relatívne vysokej tuhosti. Kombinácia nízkej hmotnosti a komfortnej a naozaj dobre priľnavej podrážky z nich robí veľmi pohodlné topánky. Na tretry sme namontovali LOOK kufre a tie sú v podrážke schované natoľko, že ich pri chodení nie je cítiť - tretry samozrejme pri chodení na tvrdom povrchu troška klopkajú, ale do kontaktu so zemou prichádza najmä podrážka a chôdza na nich je stabilná a prirodzená, bez pocitu, že chodíte na opätkoch obutých naopak.


Pri jazdení už tuhosť tretry je cítiť, a to najmä pri šliapaní v stoji. Ak máte dobre nastavené kufre a kvalitné pedále (a tuhé kľuky a rám, prirodzene), rozdiel v responzívnosti oproti mäkším tretrám je naozaj markantný a spoznáte ho okamžite. Daňou za tuhú podrážku býva diskomfort najmä pri dlhších výjazdoch, ten sa však nekonal, v tretrách sme absolvovali 5-6 hodinové výjazdy v teplom aj chladnom počasí a šľapy sa nesťažovali vôbec. Samotná topánka sedí výborne a nevytvárala žiadne tlaky na chodidlo - to by sme však už v tejto cenovej kategórii čakali. Výborné hodnotenie má od nás podrážka Michelin, ktorá bola testovaná na Rychlebách na mokrých kameňoch, blate a koreňoch a podržala vždy a všade - na rozdiel od minulogeneračných tretier, kde tvrdšia plastová podrážka mokré kamene nezvládala vôbec. Pri teplotách okolo 5 stupňov v tretrách nebola zima (v klasických bike ponožkách) a po celodennom jazdení tretry neboli premočené ani od potu ani od vody od kolies. Umývanie je veľmi jednoduché - povrch tretry je hladký, bez záhybov a sieťoviny, takže ho stačí pretrieť handričkou alebo špongiou a sú čisté.

Pre koho sú?

Keďže sa dá očakávať uvedenie nového top modelu XC9, model XC7 je určený pre XC jazdcov, cyklokrosárov a maratóncov, ktorí chcú pretekárske tretry, no nie “nekompromisný” top model. XC7 tretry sú XTčkom v modelovom rade Shimana - blízko top modelu, ale s lepším pomerom cena / výkon / komfort.


Kedy a za koľko?

Odporúčaná cena za XC7 je $200, čiže zhruba 180 €. Do predajní a e-shopov by sa mali dostať už začiatkom novembra, a to v čierno-modrom a červeno-čiernom prevedení. Viac informácií nájdete na stránke: shimano-lifestylegear.com.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Test: Shimano GE500 – je nové automaticky aj dobré?

Shimano predstavilo nedávno nový modelový rad topánok pre gravity disciplíny. Aké sú medzi nimi rozdiely a ako dopadne tretra pri solídnom teste v teréne?
Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Test: Shimano SH-XC 702 – efektivita za rozumnú cenu

Pretekárska obuv od japonských dizajnérov dokáže prekvapiť a ponúknuť vlastnosti, pre ktoré sú ich tretry medzi jazdcami veľmi obľúbené.
Test: Shimano S-PHYRE SH-XC902 - tretry, ktorým verím roky

Test: Shimano S-PHYRE SH-XC902 - tretry, ktorým verím roky

Opäť som vyskúšal najvyšší horský model tretier Shimano, už som nespravil chybu, ako naposledy. Názor o kvalite značky sa dá spraviť aj z fotiek na konci testu.
keyboard_arrow_up