Celoodpružené bicykle okolo 4 500 € - takmer dokonalý stroj pre náročný terén

Celoodpružené bicykle okolo 4 500 € - takmer dokonalý stroj pre náročný terén

Nie všetci majú záujem na bicykli naháňať sekundy a výškové metre. Väčším lákadlom je v prvom rade cesta nadol a čo najväčší pôžitok z agresívnej jazdy na trailoch a náročných singletrackoch. Lenže k nim je stále potrebné sa dostať vlastnými silami.

A práve za týmto účelom vznikla kategória trailbikov, prípadne AM a enduro, ktoré kladú ešte väčší dôraz na zjazd. S prepracovaným odpružením a rôznymi režimami je možné bez problémov vyjsť aj dlhé a náročné stúpania. Ale čo túto cenovú kategóriu najviac odlišuje je hlavne nízka hmotnosť. Vo väčšine prípadov majú tieto biky karbónový rám, ktorý dopĺňajú vhodne zvolené komponenty. Už nie je problém kombinovať odolnosť a nízku hmotnosť. Pritom, čo sa týka pevnosti, nejedná sa o žiadny kompromis. Vyberať je možné z dvoch priemerov (29 a 27,5), kedy 27,5-palcové verzie poskytnú väčšinou trochu viac mm zdvihu ako porovnateľný 29-palcový bike. Tým hlavným faktorom výberu je hlavne preferovaný jazdný štýl a pre niekoho môžu byť napríklad väčšie kolesá aj to technického terénu výhodou. V tejto cenovej hladine sa dá v podstate už hovoriť o takmer dokonalom stroji pre všetky možné traily a singletracky.

Ghost SL AMR 10 LC

Dobrý trailbike musí byť nielen odolný, ale aj ľahký. To všetko spĺňa model SL AMR 10 vďaka karbónovému základu a zvoleným komponentom. Zdvih sa ustálil na 130 mm, čo je vzhľadom na 29-palcové prevedenie akurát aj na náročnejšie zjazdy. Vpredu pracuje vidlica RockShox Pike RCT 3, ktorú dopĺňa tlmič Deluxe RT3 od rovnakej značky. Zaujímavosťou sú ľahké a pritom veľmi odolné karbónové kolesá so širokým profilom ráfika z vlastnej produkcie a rovnako aj nová sada SRAM Eagle. Tá ponúkne jednoprevodník a hlavne 12 rýchlostí, takže rozsah už viac nebude žiadny problém. SRAM je rovnako na poste bŕzd s modelom Guide RS. Nechýba teleskopická sedlovka RockShox Reverb Stealth. Cena sa pohybuje okolo 4 999 € viac informácií sa dozviete TU.


Specialized Enduro Elite Carbon 650b

Už z názvu je jasné zameranie tejto ešte pomerne horúcej novinky. Specialized inovoval svoj dlhoročný model a spravil z neho 27,5-palcový stroj zameraný na ten najnáročnejší terén s ešte väčším dôrazom na agresívnu jazdu. Aj keď má zdvih 170 mm, nie je problém na ňom zdolať kopec vlastnými silami, napríklad aj vďaka ľahkému a odolnému karbónovému rámu. Nechýba ani tradičná „špecialita“ ako SWAT – v tomto prípade priestor priamo v ráme na odkladanie nevyhnutného príslušenstva. Vpredu pracuje RockShox Lyrik RC a vzadu celok dopĺňa tlmič Monarch Plus. Odolné kolesá sú z vlastnej dielne, konkrétne sa jedná o model Roval Traverse s vnútornosťami od DT Swiss. Pohon má v rukách SRAM a jeho sada GX, samozrejme s jednoprevodníkom. Teleskopická sedlovka z vlastnej produkcie nesie názov Command Post Ircc a má 12 možných polôh. Cena sa pohybuje okolo 4 800 € a viac informácií sa dozviete TU.


CUBE Stereo 160 C:62 SL 27.5

Ideálnym predstaviteľom All Mountain/Enduro kategórie je model Stereo 160 C:62. Aj keď má zdvih už naozaj slušných 160 mm, vďaka karbónovému rámu a zvoleným komponentom sa hmotnosť stále drží na nízkej úrovni. Dalo by sa povedať, že sa jedná o skutočne ideálny bike do našich hôr a pre všetkých, ktorým ide v prvom rade a pôžitok pri ceste nadol bez ohľadu na terén. Skvelá geometria a aktívne odpruženie, to všetko s prehľadom umožnia. Vidlica Rock Shox Pike RC spolupracuje s tlmičom Fox Float DPS, ktorý umožňuje jednoduché prispôsobenie terénu vďaka 3 prednastaveným režimom – Open/Medium/Firm. O presné radenie sa stará sada SRAM X1 s jednoprevodníkom a na poste bŕzd je model Guide R od rovnakej značky. Kolesá dodal DT Swiss v prevedení CSW AM 2.7 so zadnou osou štandardu Boost 148. Kľuky a ostatné doplnky sú v znamení kanadského Race Face. Teleskopická sedlovka Reverb je už opäť od SRAM. Cena sa pohybuje okolo 3 899 € a viac informácií sa dozviete TU.


Kellys Eraser 90

Veľmi zaujímavým kúskom pre milovníkov technického jazdenia bude model Eraser 90 od Kellysu. Ponúka 27,5-palcové kolesá a karbónový rám z pevných vlákien High-Modulus so zdvihom 160 mm. Vpredu pracuje vidlica Fox Talas 36 Performance, ktorú dopĺňa tlmič od rovnakej značky Float X Performance. Vpredu aj vzadu je možné zvoliť z 3 režimov odpruženia – open, medium a firm. Bicykel je postavený na sade Shimano XT 8000 s jednoprevodníkom, ktorý pri technickom jazdení nájde svoje uplatnenie. Brzdy sú taktiež v znamení XT sady a s kotúčmi 180/180 mm. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka od Kind Shock, konkrétne LEV Integra. Kvalitné a odolné kolesá sú z dieľne DT Swiss, model E1700 Spline Two. Cena bicykla sa pohybuje okolo 3 999 € a viac informácií sa dozviete TU.


Corratec Inside Link 10 HZ 140 X

Patentovanú formu odpruženia ponúka model od nemeckého Corratecu. Vďaka nej je bike citlivý a pritom sa nehúpa, ak treba trochu prišliapnuť. V náročnom teréne maximálne využíva svoj zdvih, ktorý je 140 mm. Základom je ľahký a odolný hliníkový rám, ktorý pracuje s tlmičom RockShox Monarch RT. Vpredu celok dopĺňa vidlica RockShox Revelation RLT. Bicykel je postavený na 27,5-palcových kolesách, takže ponúkne dostatočnú obratnosť aj pre poriadne „namotané“ traily. Základom pohonu je sada Shimano XT 8000 (vrátane bŕzd) vo verzii s dvojprevodníkom, takže nie je potrebné obávať sa rozsahu. Kolesá a rovnako aj doplnky pochádzajú z vlastnej produkcie a nesú názov ZZYZX. Cena sa pohybuje okolo 3 999 € a viac informácií sa dozviete TU.


Cannondale Habit Carbon 2

Tak trochu na hrane medzi športovým strojom a trailbikom je model Habit. V podstate kombinuje to najlepšie z oboch „svetov“, keďže je ľahký, efektívny a pritom zvládne s prehľadom aj ťažší technický terén. Rám tvorí odolný karbón BallisTec vrátane zadnej stavby, kde je maximálne využitá pružnosť materiálu nahrádzajúca dvojicu čapov pri zadnej oske. Celok dopĺňa už legendárna vidlica Lefty 2.0, ktorá kombinuje nízku hmotnosť a ojedinelú tuhosť. Pohon vrátane bŕzd je v znamení Shimana a jeho populárnej sady XT 8000 (XTR na poste prehadzovačky). Nechýbajú ani kľuky Hollowgram, ktoré taktiež patria medzi to najlepšie na trhu. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka, konkrétne Fox Transfer Dropper. Cena sa pohybuje okolo 4 300 € a viac informácií sa dozviete TU.


FELT Decree 2

Bike do náročného terénu musí v prvom rade vydržať všetko, čo na neho naložíme. Felt Decree to zvládne a navyše ponúkne aj nízku hmotnosť. Za tým všetkým je použitý UHC Advanced karbón s patentovanou technológiou TeXtreme®, ktorá túto kombináciu umožňuje. Základom sú 27,5-palcové kolesá, zdvih 140 mm a tiež vlastný systém odpruženia FAST. To je citlivé a zároveň efektívne využíva svoj potenciál v náročnom teréne. Vidlica RockShox Pike pracuje so 150 mm zdvihom a spolupracuje s tlmičom Monarch Plus R. Kolesá dodalo DT Swiss v prevedení M1900 a o pohon sa stará hlavne Shimano. Aj na tomto modeli nájdeme jeho najviac obľúbenú sadu XT v prevedení 2x11. Doplnky ako napr. 760 mm široké karbónové riadítka pochádzajú z vlastnej produkcie. Sedlovka je samozrejme teleskopická a je rovnako ako odpruženie od RockShox – model Reverb Stealth. Cena sa pohybuje okolo 4 199 € a viac informácií sa dozviete TU.


Lapierre Zesty AM927 Ultimate

Už trochu viac do endura je ladený model Zesty, na ktorého vývoji sa podieľa aj legenda Nicolas Vouilloz. Použitie karbónového rámu z neho robí výborný a ľahký stroj, vďaka čomu nie je problém sa na kopec dostať vlastnými silami. Cestou nadol už to môžete naplno „rozbaliť“ vďaka 150 mm zdvihu na 27,5-palcových kolesách. Vidlicu RockShox Pike RC3 už netreba bližšie predstavovať, rovnako ako tlmič Monarch Plus RC3. Nešetrilo sa ani na kolesách, ktoré dodal Mavic v prevedení Deemax Pro. Na poste radenia nájdete horúcu novinku, sadu SRAM X01 Eagle s jednoprevodníkom a kazetou o 12-tich pastorkoch. Na poste bŕzd je pre zmenu nové Shimano XT. Doplnky sú z vlastnej dielne až na sedlovku, ktorá spadá opäť pod RockShox. Model Reverb Stealth je už stávka na istotu. Cena sa pohybuje okolo 4 899 € a viac informácií sa dozviete už čoskoro na stránkach výrobcu TU.


Canyon Spectral CF 9.0 EX

Na tých najnáročnejších užívateľov mieri Canyon so svojím modelom Spectral CF 9.0 EX. Tento 27,5-palcový trailbike ponúka karbónový rám s prepracovaným systémom pruženia, na ktorého vývoji sa podieľali aj továrenskí jazdci. Výbava taktiež v ničom nezaostáva, základom je vidlica RockShox Pike RCT3 a tlmič Monarch RT3. Ten pracuje so zdvihom zadnej stavby 140 mm. Rovnakej značky je aj teleskopická sedlovka Reverb. Ľahké a odolné kolesá XM 1501 Spline One sú od švajčiarskeho DT Swiss. Aj tu má pohon na starosti nová sada SRAM X01 Eagle s 12-rýchlostným systémom. Na poste bŕzd nájdete brzdy SRAM Guide RSC. Doplnky sa nesú v znamení produktov od Renthall a Ergonu. Cena sa pohybuje okolo 4 299 € a viac informácií sa dozviete TU.


Jedná sa len o stručné predstavenie, väčšinou tieto bicykle v sebe kombinujú množstvo zaujímavých technológií, vďaka ktorým nie je problém kombinovať náročné stúpania a skvelé vlastnosti v zjazdoch. Pre bližšie informácie preto navštívte stránky jednotlivých výrobcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

XC bicykle - stvorené na maratóny PR článok

XC bicykle - stvorené na maratóny

Ak máš na pretekoch tie najvyššie ambície, treba mať natrénované. Ruku k dielu dokáže priložiť aj poriadny bicykel.
Trailové a all-mountain biky do 2 000 € PR článok

Trailové a all-mountain biky do 2 000 €

Užiť si trail či ťažký terén naplno a „nevysoliť“ za to majland? Tieto modely ti dokážu, že to ide.
Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu PR článok

Celoodpružené e-biky aj do náročného terénu

Ak poškuľuješ po „high-end“ bicykli a nechceš sa nechať zastaviť žiadnym typom terénu, zaujať dokážu aj tieto celoodpružené modely.
keyboard_arrow_up