Cestné bicykle na kotúčových brzdách do 2 500 € - už je naozaj z čoho vyberať

Cestné bicykle na kotúčových brzdách do 2 500 € - už je naozaj z čoho vyberať

Brzdový systém prenesený z MTB vzbudzuje stále rozporuplné reakcie. Každopádne, netreba sa ho vôbec báť, keďže pre hobby jazdca môže ponúknuť zaujímavé výhody. Navyše je možné vyberať z naozaj širokej ponuky, vrátane modelov s rozumnou cenou.

Kotúčové brzdy sa postupne stále viac dostávajú na modely cestných bicyklov a neplatí to iba pre tie určené na neupravené cesty, prípadne šotolinu. Aj keď stále panujú rôzne názory, či do pelotónu patria alebo nie, pre hobby cyklistov prinášajú veľmi zaujímavé výhody. V prvom prípade pri väčšine modelov osadených kotúčmi sa výrazne zvýšila priechodnosť rámov a vidlíc, takže môžete použiť širšie plášte (28-30 mm), ktoré poskytnú výborný komfort a na rýchlosti uberú len minimálne, ak vôbec. Ďalšou výhodou je konštantný brzdný účinok za akýchkoľvek podmienok, teda dážď a ani sneh im nerobí žiadny problém. Nehovoriac o výkone v dlhých zjazdoch, čo oceníte ešte viac, ak ste o trochu ťažší. No a poslednou veľkou výhodou je nulové opotrebovanie brzdnej plochy ráfikov, čo zase príde vhod, ak máte pekný set kolies, ktoré ani jazdou v horších podmienkach nedoznajú žiadnej ujmy. Samozrejme výsledný výber je vždy na vás, no ak teraz rozmýšľate o novom cestnom bicykli, určite stojí za zváženie, či sa neuberať práve týmto smerom - následná zmena už vo väčšine prípadov nie je možná...

Giant Defy Advanced 1

Športovo ladený stroj, ktorému nechýba zmysel pre pohodlie – tak by sadal charakterizovať model Defy Advanced 1. Nasvedčuje tomu najmä mohutný karbónový rám v miestach, kde jazdec pôsobí najväčšiu silou a subtílne zadné vzpery. Tie dokážu spolu so sedlovkou D-Fuse veľmi efektívne tlmiť nepríjemné vibrácie a v podstate poskytnúť komfort pre maximálny výkon. Geometria nesie prvky vytrvalostných modelov, takže nie je príliš agresívna, no stále umožňuje rýchlu športovú jazdu. Rám a vidlica sú upravené pre použitie kotúčových bŕzd, takže bez problémov zvládnete tréning aj v najhoršom počasí – rám a vidlica samozrejme pracujú s pevnými oskami pre maximálnu pevnosť celku. Radenie je v réžii Shimana, konkrétne 11-rýchlostnej sady Ultegra, ktorú dopĺňajú brzdy RS505. Zapletaný set kolies P-R2 dodáva Giant, rovnako ako základné doplnky. Cena sa pohybuje okolo 2 199 € a viac informácií sa dozviete TU.


Ghost Nivolet X 5

Karbónový rám s označením Light Carbon už dáva tušiť, že Ghost Nivolet X5 bude stroj postavený na kvalitnom základe. Vidlica je samozrejme z rovnakého materiálu a nesie označenie CG Race. Pre použitie kotúčových bŕd boli oba komponenty uspôsobené a využívajú pevné osky pre maximálnu tuhosť celého systému. Nechýba vnútorné vedenie káblov, ktoré tak dotvára pekné a čisté línie. Sadu tvorí Shimano 105 v prevedení 2x11, kľuky dodalo FSA, konkrétne model Gossamer Pro 386 Evo s kompaktnými prevodníkmi. Na poste bŕzd je hydraulický model BR-RS 505 s kotúčmi o priemere 160/140 mm. Kolesá Fulcrum Racing sport dotvárajú športový charakter. Doplnky sú opäť v znamení talianskeho FSA. Cena sa pohybuje okolo 1 779 € a viac informácií sa dozviete TU.


Bianchi Impulso Disc 105

Pohodlnú geometriu a kvalitný hliníkový rám zo zliatiny 6061 s karbónovou vidlicou ponúka model Impulso Disc od legendárneho Bianchi. Použitie kotúčových bŕzd z neho robí výborného tréningového partnera do každých podmienok a bude veľmi dobrý aj pre začiatočníkov. Spoľahlivú zmenu prevodov má na starosti sada Shimano 105 v prevedení 2x11. Kľuky Shimano FC-RS500 majú kompaktné prevodníky, takže nebude problém zvládnuť aj náročné stúpania. Brzdy sú v mechanickom prevedení a dodal ich Avid – konkrétne model BB5. Kolesá Reparto Corse obuté do plášťov Vittoria Zaffiro budú spoľahlivý partner počas všetkých tréningov. Cena sa pohybuje okolo 1 799 € a viac informácií sa dozviete TU.


Rock Machine RaceRide 1200

Tuhý karbónový rám s dôrazom na aerodynamiku ponúka model RaceRide 1200, samozrejme vrátane karbónovej vidlice. Pre použitie kotúčových bŕzd boli doplnené pevné osky pre maximálnu tuhosť. Brzdy sú hydraulické, konkrétne model Shimano BR-RS785 s rotormi o priemere 140 mm. Výbavu tvorí z veľkej časti 11-rýchlostná sada Shimano Ultegra, ktorá len minimálne zaostáva za vrcholom súčasnej ponuky „mechaniky“. Kľuky sú z toho istého radu a majú kompaktné prevodníky, takže na svoje si prídu aj menej výkonní jazdci. Kolesá dodal Fulcrum v prevedení Racing Sport, ktoré sú obuté do plášťov Schwalbe Durano. Samozrejmosťou je aj vnútorné vedenie laniek a bowdenov. Cena sa pohybuje okolo 2 499 € a viac informácií sa dozviete TU.


Felt VR6

Základom modelu VR6 je karbón z radu UHC Advanced, ktorý sa vyznačuje výborným pomerom hmotnosti a pevnosti, no pritom zároveň výborne pohlcuje nepríjemné vibrácie. Celý bicykel je koncipovaný s cieľom ponúknuť maximálne pohodlie pre tie najdlhšie výjazdy vďaka pohodlnej geometrii. Na svoje si prídu aj začínajúci cyklisti a všetci, ktorí netúžia po agresívnom posede. Vďaka použitiu kotúčových bŕzd sa výrazne zvýšila aj priechodnosť rámu, takže môžete bez problémov použiť aj široké plášte (30 mm a viac). Radenie Shimano Tiagra v prevedení 2x10 je doplnené o hydraulické kotúčové brzdy RS405. Kompaktné kľuky FSA Omega a kazeta v rozsahu 10-34 zubov poskytnú veľmi ľahké prevody do náročných kopcov pre každého. Komfort podporuje rovnako karbónová sedlovka nesúca ako ostatné doplnky logo Felt. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac informácií sa dozviete TU.


Kellys ARC 50

Ľahký a pevný hliníkový rám s karbónovou vidlicou doplnený o mechanické kotúčové brzdy ponúka model Kellys ARC 50, ktorý sa ideálne hodí ako vstupná brána do sveta cestnej cyklistiky. Bicykel má pohodlnejšiu geometriu, ktorá umožní užiť si jazdu aj začiatočníkom a po dlhší čas. Pohon obstaráva 11-rýchlostná sada Shimano 105, doplnená o kľuky RS 500. Spomínané kotúčové brzdy nesú označenie RS305. Prevodníky sú v prevedení kompakt (50z a 34z), takže aj náročné stúpania sa budú dať zvládnuť ľahšie. Kolesá na ráfikoch Kellys Spark zapletené v nábojoch Shimano RS505 sú spoľahlivý a odolný partner na každý tréning, rovnako ako plášte Schwalbe Lugano K-Guard. Cena sa pohybuje okolo 1 049 € a viac informácií sa dozviete TU.


Lapierre Sensium 500 CP Disc

Dôraz na pohodlie sa kládol pri konštrukcii modelu Sensium. Verzia pre rok 2017 ponúka kompletne prepracovaný rám, ktorý si mnohé prvky zobral od najvyššieho modelu Xelius. Oblasť sedlových vzpier je síce odlišná, no stále umožňuje výraznú „prácu“ materiálu. Medzi výrazné znaky patrí geometria, ktorá ponúka vzpriamenejší posed a bude vhodná pre dlhé výlety a tiež začínajúcich jazdcov. Kotúčové brzdy umožnia široký záber použitia a ideálne prídu vhod pri dlhých zjazdoch. Výbavu tvorí z veľkej časti 11-rýchlostná sada Shimano 105 doplnená o hydraulické kotúčové brzdy BRRS505. Kolesá sú rovnako od Shimana obuté do plášťov Continental Ultra Sport. Doplnky sú z vlastnej produkcie Lapierre. Cena sa pohybuje okolo 2 499 € a viac informácií sa dozviete TU.


Canyon Ultimate CF SL Disc 8.0

Séria Ultimate má pomerne jasný cieľ. Ponúknuť nízku hmotnosť a zároveň maximálnu tuhosť s dokonalým ovládaním. Dalo by sa povedať, že sa jedná o univerzálny stroj do akéhokoľvek terénu a na každý pretek. Geometria už nie je taká agresívna ako napr. pri rade Aeroad, ale stále je veľmi športová a vhodná najmä pre pokročilých jazdcov – teda „Sport-Pro geometry“. Rám rovnako nesie aj výrazné prvky aerodynamiky, hlavne v prednej časti. Model CF SL Disc 8.0 je postavený na sade Shimano 105 doplnenej o hydraulické kotúčové brzdy. Z dôvodu maximalizácie tuhosti nechýbajú samozrejme pevné osky. Tento bicykel má každopádne rád rýchlosť a športovú jazdu, o čom svedčí aj voľba prevodníkov – 52 x 36. Kolesá Mavic Aksium Disc sú obuté do plášťov Continental Grand Prix 4000S. Doplnky nesú logo Canyon. Cena sa pohybuje okolo 2 099 € a viac informácií sa dozviete TU.


Cannondale CAAD 105 Disc

Ak si na niečom v Cannondale zakladajú, tak je to okrem iného práca s hliníkom. Vďaka tomu dokážu ich rámy priniesť vlastnosti, ktoré bežne vidíte pri karbóne, no za oveľa nižšiu cenu. Dôkazem je celý modelový rad CAAD, ktorý si už vyslúžil nejedno ocenenie v testoch. Použitá technológia SAVE na vidlici a ráme má za cieľ priniesť čo najlepšie tlmenie vibrácií, takže nebudete vôbec vedieť, že sedláte hliníkový rám. Celý bicykel nesie športovú geometriu a najlepšie sa bude cítit na pretekoch a poriadne rýchlych výjazdoch. Verzia 105 Disc stojí na 11-rýchlostnej sade Shimano 105 doplnenej o hydraulické kotúčové brzdy BR505 s rotormi 160/160 mm. Kolesá sú kombináciou ráfkov DR 2.0. zapletených do nábojov Formula. Zaujmú vlastné kľuky Cannondale Si s prevodníkmi 52/36. Doplnky nesú tak isto vlastné logo. Cena sa pohybuje okolo 1 749 € a viac informácií sa dozviete TU.


Specialized Roubaix Elite

Cestou maximálneho možného komfortu pri zachovaní športového charakteru sa uberá model Roubaix. Tento bicykel má základ v slávnom preteku Paris-Roubaix, no využitie nájde na každej trochu menej hladkej ceste – a tých u nás akosi stále pribúda. Základom komfortu je pružiaca jednotka Future Shock umiestnená v hlavovej partii karbónového rámu. V zadnej časti sekunduje konštrukcia zadnej stavby a sedlovej trubky, ktorá umožňuje pracovať sedlovke čo najviac v predo-zadnom smere. Navyše, karbónová sedlovka Specialized CG-R obsahuje aj tlmiacu jednotku Zertz umiestnenú hneď pod sedlom. Výbavu tvorí z veľkej časti Shimano 105 vo verzii 2x11, ktorú dopĺňajú mechanické kotúčové brzdy Tektro Spyre. Kľuky sú od špecialistu na výrobu kvalitných komponentov pohonu – spoločnosti Praxix - konkrétne v prevedení Alba. Cena sa pohybuje okolo 2 499 € a viac informácií sa dozviete TU.


Výber súčasných modelov na kotúčových brzdách je naozaj bohatý. Či už sa jedná o bicykle určené na rýchlu športovú jazdu alebo so zameraním v prvom rade na pohodlie. Navyše, ceny idú postupne stále nižšie a nie je problém zohnať veľmi dobre osadený model pod hranicou 2 500 €. Pre viac informácií o konkrétnych bicykloch navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

MTBIKER novinky – naše plány do sezóny 2024

Nové značky, nové spolupráce, nová predajňa, komunitné jazdy, ale aj jeden veľký letný projekt na východe. Pozrite si prehľad toho, čo chystáme.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“ PR článok

Cestné bicykle BMC 2024 – poď na preteky ako „profík“

Podarilo sa švajčiarskemu výrobcovi bicyklov zosúladiť požiadavky náročných cyklistov ako je súhra tuhosti, prenosu sily a aerodynamiky?
keyboard_arrow_up