Krátky sprievodca priemermi kolies – druhy, štandardy, výhody a určenie

Krátky sprievodca priemermi kolies – druhy, štandardy, výhody a určenie

Prakticky celé dve desaťročia sme v otázke voľby priemeru kolies mali všetci jasno. 
„Jeden rozmer vládnul všem“ a veľkosť kolies sa delila na detské, horské a cestné. Týmto časom je už však dávno koniec a vrece s novými rozmermi sa trhá častejšie, ako si stíhame na nové pomenovania zvykať. Ak sa už aj vy pomaly prestávate orientovať v pluskovej spleti označenia plášťov a ráfikov, tento článok vám možno vnesie trochu svetla do temnoty bikových rozmerov .

26" mŕtvy štandard?

Éra dvadsaťšestiek je zdá sa definitívne na ústupe a rokmi zaužívaný štandard sa skalopevne drží už len v DH a freeride segmente, ak odhliadneme od bicyklov pre začiatočníkov a sortimentu obchodných reťazcov. Dnes už najmenší priemer kolies charakteristický svojou nízkou rotačnou hmotnosťou, nadpriemernou tuhosťou a výbornou manévrovateľnosťou, je skôr doménou ortodoxných bikerov a gravity jazdcov. 26-tky sú však vhodné aj pre rekreačnych jazdcov, juniorov a ľudí nižšieho vzrastu, kde nie je nutné za každú cenu hrotiť najnovšie trendy.


29" – pretože väčšie sú lepšie

Na tému 26" vs. 29" sa toho napísalo viac než dosť. Ťažkopádne, neobratné autobusy, ktoré sa v našich končinách začali vyskytovať začiatkom milénia prešli za poslednú dekádu dlhú cestu a s pôvodnými 29" bikami majú len pramálo spoločného. Lepšia priechodnosť a stabilita veľkých obručí sa stala vysoko návykovou a dnes už len málokto vyrába maratónske a XC pevňáky v inom priemere ako 29" vo veľkosti M a viac. Trochu vyššia hmotnosť a nižšia tuhosť výpletov sú daňou za skvelú trakciu a vyššiu mieru komfortu. 29-palcové biky sú zároveň vykúpením pre všetkých dlháňov, ktorí dovtedy jazdili neproporčné biky k svojej postave a ich posed pripomínal „osu na bonbóne“.

27,5" (aka 650B) – zlatá stredná cesta?

 
Štandard, ktorému málokto na začiatku predpovedal masívne rozšírenie, bol spočiatku častovaný viacerými posmeškami. Prívrženci znepriateľených 26 a 29-palcových táborov mu veľmi radi pripisovali nevýhody oboch priemerov. Postupom času (za doprovodu masívneho marketingu väčšiny veľkých výrobcov) však dvadsaťsedmičky vytlačili na vedľajšiu koľaj 26" kolesá a stali sa tak novým univerzálnym rozmerom pre horské bicykle, naprieč všetkými disciplínami od XC po zjazd. O necelé 3 cm naviac na priemere kolesa pridávajú o niečo viac trakcie a komfortu, za cenu miernej, no stále prijateľnej váhovej a tuhostnej penalizácie.

26+ : tlsťoši útočia!

 
Rozmer 26+ sa pred pár sezónami zjavil doslova ako sneh z jasného neba a s prísľubom ultimátnej zábavy zaútočil na peňaženky všetkých milovníkov zimnej cyklistiky. To, čo spočiatku vyrábalo len zopár garážoviek ako Surly alebo Salsa, zrazu začali vyrábať všetci globálni hráči na trhu s bicyklami, po vzore ktorých nasledujúcu sezónu nasledovala druhá vlna väčšiny menších výrobcov. Rozmer 26+ využíva ráfiky s vnútornou šírkou od 44 mm po 100 mm a pneumatiky so šírkou tri až päť palcov a svojou veľkosťou je prakticky ekvivalentom 27,5" kolies. Obrovská styčná plocha prináša so sebou dokonalú trakciu a zároveň tlmí väčšinu menších nerovností terénu. Odvrátenou stránkou týchto balónov je pochopiteľne hmotnosť kolies ako celku. Hoci fatbiky (prezývané aj snow-biky) sú trochu ťarbavé a pomalé, na ich primárne určenie, ktorým je sneh alebo piesok, sú ideálnou voľbou. Rovnako nezostane sklamaný ani ten, kto sa túži poriadne vyblbnúť, skúsiť niečo atypické a čas medzi bodom A a bodom B pre neho nepredstavuje žiadnu výzvu.

27,5+ celoročný univerzál

Napriek tomu, že rozmer 27,5+ , resp. 650B+ je na prvý pohľad akýmsi „kočkopsom“ na poli MTB, získava si čoraz väčšiu pozornosť a popularitu v radoch trailovo-orientovaných jazdcov. Priemerovo je plášť veľmi blízko rozmeru 29", no šírka plášťa pohybujúca sa od 2,6 do 3,0 palcov naznačuje trochu tvrdšie nasadenie a použitie nižších tlakov. Nevyhnutnosťou je rovnako použitie širších ráfikov, spravidla od 29 mm a viac. Použitie nižšieho tlaku umožňuje pohlcovanie drobných nerovností a kompenzáciu na strane zdvihu v rozmedzí jedného až dvoch centimetrov, zatiaľ čo široký plášť na širokom ráfiku disponuje veľkou mierou trakcie a styčnej plochy, ktorá vás spoľahlivo podrží aj v ostrých klopenkách a na mokrých koreňoch. Odvaľovanie plášťov je pochopiteľne horšie, no jazda na 27,5-pluskách je hlavne o zábave, nie o pretekaní. Ak hľadáte rozumný kompromis medzi „fatbikom a XC raketou“, tento typ bicykla by mohol byť pre vás správnou alternatívou, pokiaľ plánujete jazdiť celoročne vo všetkých podmienkach a nemáte ambície garážovať viac ako jeden bicykel. Veľkou výhodou týchto kolies je ich zameniteľnosť. Vo väčšine moderných rámoch s boost osami môžete nimi nahradiť pôvodné 29" kolesá, resp. naopak.


29+ najväčšie sériovo vyrábané obruče

Bicykle s priemerom kolies 29+ sú relatívne novinka, o presadenie ktorej sa pričinil Trek so svojim modelom Stache z modelovej kolekcie na rok 2016. Biky v tomto rozmere produkujú samozrejme aj iné značky ako napr. Niner, Specialized alebo český Pells. 29-palcové kolesá s prívlastkom plus osadené troj-palcovými plášťami zodpovedajú približne reálnemu rozmeru 31 palcov. V porovnaní s menšími súrodencami 27,5+ je komfort, trakcia a fun faktor opäť o niečo väčší, no pri tejto záležitosti je už nutná prítomnosť boost osí a špeciálne tvarovaných vzpier zadnej stavby. Ďalšou dôležitou informáciou je to, že momentálne na rozdiel od 27,5+iek na trhu nie sú žiadne celoodpružené modely. Ak teda túžite za každú cenu vytŕčať z davu a radi skúšate niečo nové, s 29+ bikom určite nespravíte krok vedľa.

650B road plus – gravel z dielne WTB

Nie je to až tak dávno, čo značka WTB predstavila svetu nový koncept cestného plášťa pod označením 650B road plus. Jedná sa o hladký slickový plášť s veľkým objemom, ktorý je osadený na 27,5-palcových ráfikoch. Šírka plášťa je 47 mm a ideálne si rozumie s 23-25 mm ráfikmi. Zameraním takéhoto plášťa je segment expedičných a tzv. gravel bikov, ktoré sa najmä za veľkou mlákou tešia slušnému rozmachu. Výsadou tohto rozmeru je jednoznačne orientácia na pohodlie jazdy a možnosť zísť z kvalitnej cesty aj do ľahkého terénu. Tento typ plášťa používa okrem iného aj Cannondale na modeli Slate, ktorý sme svojho času testovali aj my v MTBikeri.

36" – nová definícia slova veľký

Na začiatok je nutné podotknúť, že 36-ery sú stále iba okrajovou záležitosťou, ktoré sa síce dajú zohnať aj na Slovensku, no momentálne ich sériová výroba neprebieha. Čo však nie je, môže byť a v prípade, že vám zárubne dennodenne strpčujú život, stále existuje možnosť dať si tento druh celopevného MTB biku postaviť. Ak sa o týchto monštrách chcete dozvedieť viac, kliknite TU.

Kompatibilita, rozmery a vlastnosti

Všetky potrebné parametre, ktorý by sa vám mohli zísť, sú uvedené prehľadne v nasledujúcich tabuľkách. Šírky ráfikov sú uvádzané orientačne, nakoľko v týchto údajoch sa názory výrobcov značne rozchádzajú.


Na záver mi ostáva len zhrnúť, že nech už je vaša preferencia rozmeru kolies a plášťov akákoľvek, je skvelé mať možnosť vybrať si z veľkého množstva možností, ktoré najlepšie reflektujú naše potreby a posúvajú tak našu radosť z jazdy vždy na vyšší level.
report_problem Našiel si v texte chybu?
bimjeam 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: 13 tipov pre bezdušové plášte

Video: 13 tipov pre bezdušové plášte

Vychytávky pri prerábaní kolies na bezdušové, tipy a triky pri používaní a údržbe.
XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť PR článok

XC plášte – rýchlosť, priľnavosť a odolnosť

Cross-country jazdenie je náročné na výdrž, silu, nechýbajú strmé stúpania, rýchle a technické zjazdy. A to musia zvládnuť aj plášte. Poď si s nami vybrať tie pravé.
Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Test: Kärcher OC 6-18 Premium – už neumývajte bicykle v kúpeľni

Veľkorysé riešenie, ktoré má dostatočnú zásobu vody a výdrž batérie aj pre tých, ktorým pri umývaní záleží na detailoch.
keyboard_arrow_up