FOX Racing Shox: 2007 freeride a downhill

2007 je u Foxu skôr rokom zdokonaľovania ako revolúcie. Tuto je niekoľko highlightov: 36 Float RC2 je úplne nova vidlica, Lepšie riešenie dopružovanie pri dorazoch u 36ky aj 40ky, Jednoduchšie nastavenie zdvihu pri 36ke, Zvýšenie zdvihu o 10mm pri 36ke, Prepracovanejšie a trvanlivejšie montážne čapy zadných tlmičov, Prekopaný grafický dizajn...

Na samom začiatku bol FOX neohrozeným kráľom mountain bikingu v oblasti zadného odpruženia horských bicyklov. V samých počiatkoch celoodpružených bikov, boli skoro všetky lepšie biky osadené zadnými tlmičmi z rady Fox Vanilla. V tom čase boli najlepšie, je však potrebné povedať, že v tých časoch nemali žiadnu konkurenciu, ktorá by stála za to. A potom prišla so svojou novinkou firma Progressive Suspension. Na Interbiku v roku 2003 každý netrpezlivo čakal na to, akým spôsobom FOX zareaguje na úspech konkurečného tlmiča 5th Element od Progressivu (ktorý využíva technológiu licencovanú od Charlesa Curnutta) ako aj na nový tlmič od Manitou, ktorý využíval zas technológiu stabilnej platformy. Keď však FOX odprezentoval v podstate tie isté modely ako rok predtým, všetci si mysleli, že FOX zaspal dobu. To všetko sa však zmenilo v roku 2004 keď FOX odhalil svoju prelomovú novinku DHX 5.0. Fox už odvtedy znovu získal stratenú dominanciu na trhu s tlmičmi zatiaľ čo firma Progressive sa vrátila k svojmu core-biznisu, ktorým sú pre ňu motorky.
2007 je u Foxu skôr rokom zdokonaľovania ako revolúcie.

Tuto je niekoľko highlightov:

• 36 Float RC2 je úplne nova vidlica
• Lepšie riešenie dopružovanie pri dorazoch u 36ky aj 40ky
• Jednoduchšie nastavenie zdvihu pri 36ke
• Zvýšenie zdvihu o 10mm pri 36ke
• Prepracovanejšie a trvanlivejšie montážne čapy zadných tlmičov
• Prekopaný grafický dizajn

FOX
Nová 36 Float RC2 - 160mm (6.3") vzduchového zdvihu pri hmotnosti tesne cez 2,5 kila. V súčanosti najľahšia a najpevnejšia 160mm vidlica na trhu.

Vidlice 36
Mnohými úspechmi preslávená a všestranná 36ka je stale k dispozícii v troch vyhotoveniach: vzduchová FLOAT, pružinová VAN a vzduchová TALAS s meniteľným zdvihom.

Čo je nové
36 Float RC2. Float RC2 je zbrusu nový model pre rok 2007. Kombinuje v sebe osvedčenú konštrukciu 36ky a RC2 tlmiaci element spolu FIT kartridžom a technológiou FLOAT air. Vonkajšie nastavenia zahŕňajú nastavenie tlaku vzduchovej patróny, nastavenie kompresie a návratu pri vysokej a pomalej rýchlosti. A to všetko pri hmotnosti 2,5 kila.

TALAS II. Systém TALAS umožňoval na minuloročnej 36ke jazdcovi nastaviť zdvih v rozmedzí 100 až 150mm, pri každom kliknutí modrého kolieska sa zdvih zmenil o 3mm. Na to aby bolo možné zmeniť radikálne zmeniť zdvih mussel jazdec kolieskom točiť a preklikávať pekne dlho. FOX zistil, že väčšina jazdcov jazdila na svojich vidliciah buď v úplne vysunutej alebo zasunutej polohe, alebo maximálne niekde v strede. Nikto nad tým však nerozmýšľal v štýle “12 klikov pre tento výjazd, 6 klikov pre túto lesnú cestičku” nikto si tieto čísla nezapisoval ani neznačil na predstavec.

FOX
Fox 36 s Talas II.

A tak sa FOX rozhodol zjednodušiť nastavenie zdvihu. Namiesto kolieska štasťia, TALAS II využíva modrú páčku. V Rozsahu 90 stupňov sú tri rôzne nastavenia: 100mm, 130mm a 160mm. To by malo urýchliť zmenu zdvihu pri stúpaní alebo klesaní.

Kontrola dorazov. Ak bolo niečo vytýkané 36ke a 40ke z roku 2006 tak to bolo to, že boli nenásytné na zdvih. Inými slovami, pri každej nerovnosti šli skoro úplne na doraz.. Na konci zdvihu sa malý piest zasúval do válca na klzákoch vidlice, úlohou tohto riešenie bolo zvýšiť tlak oleja a chrániť vidlicu pred silnými dorazmi. Avšak priestor medzi piestom a valcom bol príliš veľký, a tak k prudkému navýšenie tlaku oleja pri doraze iba málokedy dochádzalo.

Nová technológia rieši tento problém. V prvom rade má priestor na klzáku tvar kužeľa. Po druhé je piest konštruovaný tak, že sa aj dotýka vnútornej strany kužeľa. Po tretie je kužeľ osadený 4 pármi dierok po celej svojej výške. Keď piest prvýkrát narazí na kužeľ, olej tečie cez všetky 4 páry otvorov. Potom už iba cez tri, dve a napokon už iba cez jeden pár otvorov. Tlak rastie postupne, a ku koncu je už naozaj obrovský.

FOX
Richard Houseman na plný plyn.

Nový system dokáže vygenerovať 8 krát väčší tlak oleja v týchto hraničných situáciách. Odpor dorazu začína približne 4 cm od konca zdvihu a od tejto hranice plynule narastá. A ešte jedno možné nastavenie: Malý piest môže byť posúvaný hore alebo dole, a tak sa dá meniť charakteristiku zdvihu ku jeho koncu.
Zvýšenie zdvihu. Zo 150 na 160mm. Vzdialenost korunky od pevnej osi je väčšia o 10mm.

Nová grafika. Super štýl.

Dobré veci ktoré ostali
FIT kártridž, ktorého úlohou je držať olej od vzduchu. Toto bráni vzniku bublín, peneniu a strate tlmiaceho účinku.. Po Slovensky: Tlmenie si zachováva svoju charakteristiku aj pri veľkom počte malých nárazov.

RC2 tlmič s oddeleným nastavením kompresie pre rýchle a pomalé rázy. Pomocou nastavenia pre pomalé rázy môžete dať vášmu biku charakteristiku akú len chcete. Super jemný maslový alebo naopak pevný chod. Pomocou nastavenia pre rýchle rázy môžete prispôsobiť vašu vidlicu konkrétnym podmienkam a terénu v ktorom jazdíte ako aj agresivite vášho jazdenia. Vďaka vylepšenej ochrane proti dorazom, môžete fungovať pri voľnejšom nastavení pre rýchle rázy a stale sa vyhnúť toľko obávaným dorazom až na kov!

FOX
40ka dostala niekoľko vylepšení ale v podstate je perfektná tak prečo niečo meniť ?

40ky
Ľahučká, bezkonkurenčná zjazdová vidla sa v roku 2007 veľmi nezmenila až na niekoľko drobností:

Kontrola dorazov. To isté ako pri 36ke. Ochrana proti dorazom začína niekde na úrovni posledných 4-5 posledných centrimetrov zdvihu, a kontaktný bod je nastaviteľný. Toto ešte zlepší schopnosť 40ky zožrať akúkoľvek zverinu čo jej postavíte do cesty.

Nová Grafika. Čo dodať, úžasná.

Zadné tlmiče
Tu sa v podstate neudialo nič prevratné. Zdokonalená grafika, ktorá lepšie odráža dušu tlmiča. Tieto tlmiče sú však všemožne nastaviteľné a schopné čohokoľvek, tak vám trošku osviežim ich základné funkcie:

FOX
DHX Air 5.0. Vzduchový tlmič pre váš downwhilový špeciál. Nechceli by ste aj vy ušetriť pol kila?

DHX
FOX nikdy nevie na aký bike pôjde konkrétny tlmič a je nemožné predvídať terén a štýl jazdenia každého jazdca. Čím sú jazdci lepší tým viac si všímajú malé zmeny v správaní tlmiča, a o to špecifickejšie sú ich požiadavky na správanie tlmiča.

DHX vzduchový a pružinový tlmič ponúkajú tieto možnosti nastavenia:

Tlmenie. Sada podložiek citlivých na rýchlosť vracia tlmič pomaly po veľkom a pomalom náraze avšak umožňuje tlmiču rýchle vrátenie do plného zdvihu v prípade rýchlych nárazov idúcich po sebe. Toto automaticky rieši problémy, ktoré nastávajú pri rozpumpovaní sa pred skokom a pri zachytení väčšej prekážky pri vysokej rýchlosti.
Vzduchová patróna pre nastavenie rozsahu dorazu ako aj rozsahu ProPedalu(SPV v podaní Foxu, pozn. prekl.). Zatiaľ čo tlak hlavnej komory a ProPedal komory spolu súvisia, môžu byť nastavené samostatne. Pri tlaku 140psi v hlavnej komore má ProPedal odpor približne 7,5 kila. Pri tlaku 200psi, je to však už 35 kíl ktoré potrebujete na rozpohybovanie tlmiča zo stabilnej polohy.
Nastavenie dorazu pomocou 6-hranného kolieska. Toto nastavenie mení objem hlavnej komory a mení tak progresivitu tlmiča. Väčší objem hlavnej komory = lineárnejší chod. Menší objem = progresívnejší chod. V modelovej rade 2007 je hlavná komora menšia za účelom zvýšenia progresivity. Jazdci ktorí minulý rok na DHXoch častokrát chytali doraz, jazdia pri tých istých tlakoch na nových tlmičoch bez dorazov.

Nastavenie útlmu ProPedalu je vyriešené pomocou kolieska s 15 polohami. Toto tlmenie je uspôsobené pre veľmi pomalý chod tlmiča a jeho nastavením si jazdec môže zvoliť veľmi pohodlnú jazdu alebo naopak väčšiu tvrdosť aj pri šliapaní mimo sedla.

Narpriek tomu, že toto tlmenie nie je nastaviteľné externe, sada podložiek je konštruovaná tak, aby umožnila tlmicu pohlcovať tvrdé nárazy (rázy s vysokou rýchlosťou) a na druhej strane neumožňovala tlmiču a zadnej stavbe pohupovať sa a prepadávať pri šliapaní.

FOX
DHX 5.0. ProPedal, nastavenie dorazu, nastavenie tlmenia spätného chodu, nastavenia tlmenia kompresie a nastavenie tlaku hlavnej komory.

DHX AIR a DHX COIL tlmiče sú v podstate identické tlmiče, ktoré sa líšia iba spôsobom pruženia. Modely 5.0 ponúkajú možnosť akéhokoľvek nastavenia a sú k dispozícii pre výrobcov ako aj pre maloobchod. Model 4.0 je k dispozícii iba pre výrobcov OE, a neobsahuje možnosť nastavenia dorazu. Model 3.0 je k dispozícii taktiež iba pre výrobcov, a neobsahuje nastavenie dorazu ani nastavenie funkcie ProPedal. Tieto limitované verzie sú podľa všetkého aj tak tým najlepším riešením pre väčšinu jazdcov — zo všetkých možností nastavenia modelu 5.0 sa môže obyčajný jazdec aj zblázniť.

VAN R
Model VAN R stojí menej a ponúka menej možností nastavenia, využíva však ten istý podvozok ako DHX. VAN R ponúka základné nastavenia: nastavenie pružiny a tlmenia. Tlmenie kompresie a ProPedal sú nastavené výrobcom. Nové montážne oká na všetkých tlmičoch! Na tento komponent nesmieme za žiadnych okolnosti zabúdať. Nové úchyty vyfrézované s väčšou presnosťou vydržia dvakrát tak dlho ako staré, prinajmenšom v našich záťažových skúškach.!
Ďalšie informácie o produktoch Fox Racing Shox nájdete na foxracingshox.com

FOX
Robin Baloochi – odpružený Foxom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
ondrej81 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

High pivot - čo to je a na čo je to dobré?

High pivot - čo to je a na čo je to dobré?

Ak by som mal vymenovať najzaujímavejší technický trend v cyklistickom priemysle za uplynulý rok, určite by to bol návrat high pivot-u. Že neviete, o čom hovorím? Tak to je chyba!
Príď si zlepšiť techniku jazdy s Bike Academy do MTBIKER centra

Príď si zlepšiť techniku jazdy s Bike Academy do MTBIKER centra

Pumptrack je výborný a jednoduchý spôsob, ako sa posunúť v technike jazdy a tvorí základ aj pre jazdu v teréne. A lepšie raz vidieť, ako 100-krát počuť.
Video: Ako sa stavia americký sen

Video: Ako sa stavia americký sen

Pozrite si, ako prebieha skladanie bicykla z kategórie "dream bike". Takú garáž aj s jej obsahom by doma zrejme uvítali viacerí...
keyboard_arrow_up