TdF: prológ a 1. etapa

Víťazom prvej etapy 93. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France sa v nedeľu stal Jimmy Casper. Francúzsky jazdec Cofidisu zdolal v záverečnom špurte 184,5 km dlhej etapy, ktorá mala štart i cieľ v Štrasburgu, Austrálčana Robbieho McEwena (Davitamon-Lotto), tretí skončil Erik Zabel z Milramu.

ŠTRASBURG 2. júla (SITA) - Víťazom prvej etapy 93. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France sa v nedeľu stal Jimmy Casper. Francúzsky jazdec Cofidisu zdolal v záverečnom špurte 184,5 km dlhej etapy, ktorá mala štart i cieľ v Štrasburgu, Austrálčana Robbieho McEwena (Davitamon-Lotto), tretí skončil Erik Zabel z Milramu.
Na čelo celkového poradia sa dostal Američan George Hincapie, ktorý strácal po sobotňajšom prológu na Thora Hushovda iba 1 sekundu. Jazdcovi Discovery Channel pomohol obrovská smola nórskeho pretekára, ktorému jeden z divákov reklamnou kartónovou "zelenou rukou" roztrhol pravú ruku. Jazdec Credit Agricole zostal po dojazde do cieľa ležať na zemi a z ruky mu prudko striekala krv. Hushovda ihneď previezli do nemocnice, oficiálny lekár TdF Gerard Porte však nepovažuje zranenie za vážne. "Vyžiada si to zopár štichov, ale vyzerá to tak, že bude môcť pokračovať v Tour," povedal Porte. Nešťastie Nóra využil aj Casper, ktorý sa dlhé roky pokúšal o etapový triumf na najprestížnejších cyklistických pretekoch na svete. Ten v závere prekvapujúco prešpurtoval favoritov McEwena, Zabela, či Boonena a obliekol sa tak do zeleného dresu. "Toto je najkrajší deň v mojom živote. Práve myslím na moju manželku a deti. Zdolať špurtérov ako sú McEwen a Boonen je úžasné, uvedomujem si, že k tomu treba i kúsok šťastia," povedal nadšený Casper. "Splnil sa mi sen, teším ma to o to viac, že už včera som bol veľmi blízko," radoval sa v cieli Američan Hincapie, ktorý dlhé roky pomáhal fenomenálnemu Lanceovi Armstrongovi.

Výsledky - 93. ročník Tour de France:
1. etapa (Štrasburg - Štrasburg, 184,5 km):
1. Jimmy Casper (Fr.) Cofidis 4:10:00 h, 2. Robbie McEwen (Austr.) Davitamon-Lotto, 3. Erik Zabel (Nem.) Milram, 4. Daniele Bennati (Tal.) Lampre-Fondital, 5. Luca Paolini (Tal.) Liquigas, 6. Isaac Galvez (Šp.) Caisse d"Epargne-Illes Balears, 7. Stuart O"Grady (Austr.) Team CSC, 8. Bernhard Eisel (Rak.) Francaise Des Jeux, 9. Thor Hushovd (Nór.) Crédit Agricole, 10. Oscar Freire (Šp.) Rabobank - všetci rovnaký čas ako víťaz

Priebežné poradie po 1. etape:
1. George Hincapie (USA) Discovery Channel 4:18:15 h, 2. Thor Hushovd (Nór.) Crédit Agricole +2 s, 3. David Zabriskie (USA) Team CSC +6, 4. Sebastian Lang (Ger) Gerolsteiner +6, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse d"Epargne-Illes Balears +6, 6. Stuart O"Grady (Austr.) Team CSC +6, 7. Michael Rogers (Austr.) T-Mobile +8, 8. Paolo Savoldelli (Tal.) Discovery Channel +10, 9. Floyd Landis (USA) Phonak +11, 10. Benoît Vaugrenard (Fr.) Francaise Des Jeux +11

Hushovda previezli so zranenou rukou do nemocnice

ŠTRASBURG 2. júla (SITA, AFP) - Nórsky cyklista Thor Hushovd si v záverečnom špurte prvej etapy 93. ročníka Tour de France poranil pravú ruku. Jazdec Credit Agricole zostal po dojazde do cieľa ležať na zemi a z ruky mu prudko striekala krv. Hushovd vyhral sobotňajší prológ a v nedeľnej prvej etapy tak jazdil v žltom drese. Keď sa pokúšal zapojiť do záverečného špurtu, zasiahol ho pravdepodobne jeden z divákov a roztrhol mu pravú ruku. Zraneného Hushovda previezli s pravdepodobne natrhnutou tepnou do nemocnice.

Hushovda zranenie nie je veľmi vážne

ŠTRASBURG 2. júla (SITA, AFP) - Nórsky cyklista Thor Hushovd si v záverečnom špurte prvej etapy 93. ročníka Tour de France poranil pravú ruku. Jazdec Credit Agricole zostal po dojazde do cieľa ležať na zemi a z ruky mu prudko striekala krv. Hushovd vyhral sobotňajší prológ a v nedeľnej prvej etapy tak jazdil v žltom drese. Keď sa pokúšal zapojiť do záverečného špurtu, zasiahol ho jeden z divákov zelenou reklamnou rukou, ktorá je vyrobená z kartónu, a roztrhol mu pravú ruku. Hushovda ihneď previezli do nemocnice, oficiálny lekár TdF Gerard Porte však nepovažuje zranenie za vážne. "Vyžiada si to zopár štichov, ale vyzerá to tak, že bude môcť pokračovať v Tour," povedal Porte.

Na Tour de France sprísnili bezpečnostné opatrenia

ŠTRASBURG 2. júla (SITA, AFP) - Organizátori cyklistických závodov Tour de France zakázali rozdávanie reklamných predmetov na posledných dvoch kilometroch rovinatých etáp. Dôvodom je zranenie víťaza sobotného prológu Nóra Thora Hushovda, ktorého vo finiši nedeľňajšej prvej etapy zasiahla reklamná kartónová ruka jedného z prítomných fanúšikov a roztrhla mu pravú ruku. Oficiálny lekár TdF Gerard Porte však nepovažuje zranenie za príliš vážne. "Vyžiada si to zopár štichov, ale vyzerá to tak, že bude môcť pokračovať v Tour," povedal Porte. "Rozšírime bezpečnostné opatrenia medzi všetkých fanúšikov pred aj počas etáp a budeme sledovať ich každodenné dodržiavanie," vyjadril sa jeden z organizátorov a zároveň dodal, že sa bude dbať nato, aby sa prítomní priaznivci príliš nenakláňali cez ochranné bariéry. Práve na to dnes doplatil Belgičan Tom Boonen, ktorého v záverečnom špurte spomalil kontakt s divákovou kamerou.




Tour de France - Nór Hushovd víťazom prológu
Nór Thor Hushovd (Credit Agricole) sa stal víťazom úvodného prológu na 93. ročníku prestížnych cyklistických pretekoch Tour de France v uliciach Štrasburgu

ŠTRASBURG 1. júla (SITA) - Nór Thor Hushovd (Credit Agricole) sa stal víťazom úvodného prológu na 93. ročníku prestížnych cyklistických pretekov Tour de France v uliciach Štrasburgu. S traťou dlhou 7,1 km si poradil v čase 8:17 min a o jednu sekundu predstihol amerického jazdca tímu Discovery Channel Georga Hincapieho, tretí skončil so stratou štyroch sekúnd David Zabriskie (USA, CSC). "Zajazdil som dobre, od začiatku som našiel ten správny rytmus. Pred dvoma rokmi som skončil v prológu piaty, odvtedy som nadobudol pocit, že mám šancu uspieť ešte lepšie. Bicykel na prológ som si pripravoval špaciálne a oplatilo sa," povedal víťazný Hushovd. Na nedeľňajšiu 1. etapu, merajúcu 184,5 km so štartom i cieľom v Štrasburgu, Hushovd odštartuje v žltom tričku vedúceho pretekára.

Výsledky - 93. ročník Tour de France:
Prológ (Štrasburg - Štrasburg, 7,1 km):
1. Thor Hushovd (Nór.) Credit Agricole 8:17 min, 2. George Hincapie (USA) Discovery Channel +1 s, 3. David Zabriskie (USA) CSC +4, 4. Sebastian Lang (Nem.) Gerolsteiner, 5. Alejandro Valverde (Šp.) Caisse D"epargne-Illes Balears, 6. Stuart O´Grady (Austr.) CSC všetci +5, 7. Michael Rogers (Austr.) T-Mobile +6, 8. Paolo Savoldelli (Tal.) Discovery Channel +8, 9. Floyd Landis (USA) Phonak Hearing Systems +9, 10. Vladimir Karpec (Rus.) Caisse D"epargne-Illes Balears +10.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Reportáž: Svätojurský MTB maratón v podaní WLRMcc – v jednote je sila

Typické aprílové počasie ukázalo všetky svoje tváre a potrápilo účastníkov na každej trati. S WLRMcc tímom sme sa 20. 4. postavili na štart prvého kola Škoda Bike Open Tour 2024 vo Svätom Jure.
Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Reportáž: Blinduro Podzim 2023 – back to the roots

Enduro je pre mňa v porovnaní s inými MTB disciplínami oveľa viac o komunite a užívaní si prírody a života s partiou na bikoch.
keyboard_arrow_up