Doplnky pre cestnú cyklistu – zopár tipov na zaujímavé produkty

Doplnky pre cestnú cyklistu – zopár tipov na zaujímavé produkty

Aj keď sa hovorí, že cyklistika je len jedna, sú rôzne špecifické doplnky, ktoré zaujmú konkrétnu skupinu – v tomto prípade milovníkov asfaltu.

Určite to ale neznamená, že niektoré nižšie spomínané produkty sa nedajú použiť v aj v teréne. Zaleží vždy od preferencií, no časť z nich zrejme zaujme viac tých, ktorí dávajú prednosť rýchlosti tenkých plášťov alebo galusiek. Celkovo môžeme povedať, že práve tu sa kladie väčší dôraz na ľahkosť, rýchlosť a aerodynamiku ako extrémnu odolnosť.

Santini Behot

Počas chladnejších dní je veľmi dobre poskytnúť nohám ochranu – najmä pri cestnej cyklistike to môže byť vďaka vetru skutočne nepríjemné, aj keď na prvý „pohľad“ veľká zima ani nie je. Preto sa hodí svoj šatník doplniť o pohodlné návleky, ktoré nájdu široké uplatnenie v podstate počas celého roka. Model Behot tvorí extrémne elastická a na dotyk jemná látka, ktorá by mala vďaka pohybu dokonca mierne generovať teplo – odtiaľ pramení aj názov materiálu Be-HOT. Nechýba im elastický pruh na stehnách a členkoch, ktorý ich drží na svojom mieste. Dostupné sú 4 farebné prevedenia a cena sa pohybuje okolo 50 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Eleven Mirror Thermo

Ak už je naozaj chladno, nezostáva nič iné ako sa spoľahnúť na klasické teplé cyklistické nohavice. Model Mirror Thermo tvorí kombinácia materiálov Stelvio + Lombardia, ktoré majú vysokú schopnosť udržať teplotu a pritom stále dostatočne dýchať. Ponúkajú anatomický strih doplnený o výstelku T.M.F. Active 3D. Nohavice sú zakončené silikónovou gumou, takže sa nebudú hýbať a budú držať aj pod návlekom na svojom mieste. Pohodlie pomáhajú zvýšiť ploché švy a bezpečnosť zase reflexné logá. Cena sa pohybuje okolo 75 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Juicy Lubes Frame Juice

Majiteľov krásnych rámov, prípadne tých, ktorí požadujú, aby stále vyzeral ich stroj ako nový, poteší prípravok Frame Juice. Okrem toho ponúkne aj dotačnú ochranu proti „chytaniu“ nečistôt. Jednoducho, na povrchu sa špina ďaleko horšie udrží, takže ďalšie umývanie bude o niečo rýchlejšie. Po umytí bicykla stačí počkať, kým uschne, nastriekať na miesta, ktoré chcete ochrániť (okrem bŕzd) a pretrieť suchou handrou. Balenie má veľkosť 400 ml s cenou okolo 11 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Prologo Scratch 2

Základom toho, aby vás cyklistika bavila, je v prvom rade komfort, čo vie veľmi dobre zabezpečiť kvalitné sedlo. Samozrejme, jeho výber je veľmi individuálny, no tvar sedla Prologo Scratch 2 umožní rozložiť tlak na čo najväčšiu plochu. Tomu napomáha aj vhodne zvolené polstrovanie, ktoré ponúkne veľmi dobrú oporu pri šliapaní a rovnako aj komfort. Celkový tvar napomáha prirodzenej rotácii panvy pri jazde. Navyše môžete zvoliť z 2 šírok, konkrétne 134 a 143 mm podľa toho, ktoré bude viac vyhovovať šírke vašich sedacích kostí. Lyžiny tvorí ľahká a veľmi pevná zliatina s názvom Tirox a hrúbkou 7 mm, povrch sedla je z mikrovlákna. Vďaka konštrukcii a materiálom má sedlo nízku váhu, konkrétne 211 g, resp. 213 g poľa šírky. Dostupné je čierne a biele prevedenie s cenou okolo 135.00 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Endura FS260

Ľahké návleky nájdu uplatnenie nielen u „profíkov“ na zvýšenie aerodynamiky, no veľmi dobre poslúžia aj bežnému cyklistovi. V prvom rade ako ochrana nohy a členku, ak sa mierne ochladí, prípadne nám pomôžu udržať špinu a piesok od chodidla, ak začne pršať alebo vyrážame po daždi. Endura F260 sú vyrobené z vysoko priedušnej lycry a veľmi dobre sa prispôsobia tvaru tretier, ich vyvýšený lem sa prekryje s návlekmi alebo dlhými nohavicami a poskytne dodatočnú ochranu. Navyše, ak jazdíte skoro ráno alebo podvečer, oceníte reflexné prvky, ktoré zvyšujú bezpečnosť. Dostupné sú v 4 veľkostiach s cenou okolo 27 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Lezyne Mini

Počítač od Lezyne je skutočne kompaktný, ľahký a pritom nabitý funkciami, ktoré majú štandardne oveľa drahšie modely. V prvom rade má veľmi výrazný a dobre čitateľný displej s nastaviteľnými dátovými poliami. Je kompatibilný s Bluetooth Smart a môže sa párovať s meračmi výkonu, hrudným pásom a senzormi rýchlosti / kadencie – teda skoro so všetkým, čo má Bluetooth Smart pripojenie. Okrem toho ho možno spárovať so smartfónmi s iOS a Androidom cez voľne dostupnú aplikáciu Lezyne Ally, čo umožní navigáciu, živé sledovanie trasy, službu Strava Live Segments a notifikácie o emailoch, textových správach a hovoroch. Silná batéria vydrží až 12 hodín a optimalizovaný nahrávací systém GPS sleduje všetky potrebné údaje o jazde. Cena sa pohybuje okolo 117 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Giro Foray

Inšpiráciu u najvyššieho modelu Synthe si berie prilba Foray a prináša technológie aj do cenovo prístupnejšej roviny. Samozrejmosťou je odolná in-mold konštrukcia a vlastný systém upínania – Roc Loc 5, ktorý ponúka ako nastavenie obvodu, tak aj „hĺbky“. Úzky dizajn prináša nízku hmotnosť, výbornú ventiláciu a rovnako aj celkovú aerodynamiku – navyše vďaka piatim veľkostiam si vyberie v podstate každý dokonale padnúci variant. Vybrané farebné prevedenia majú systém MIPS, ktorý výrazne znižuje poškodenie hlavy pri páde a následnej rotácii. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Wrapper

Základom komfortu na cestnom bicykli bola už od nepamäti omotávka – a na tom sa nič nezmenilo ani s príchodom karbónu a rôznych „tlmiacich“ riešení. Kellys Wrapper je vyrobená z materiálu EVA, ktorý si dlhodobo zachováva svoj pôvodný tvar a vlastnosti. V balení nájdete aj samolepiaci gélový prúžok pre navýšenie už tak veľmi dobrého tlmenia vibrácií, čo oceníte najmä pri dlhých výjazdoch. Vonkajší povrch je mierne brúsený, vďaka čomu poskytne spoľahlivý úchop v horších podmienkach. Súčasťou omotávky sú zátky a ukončovacia páska. Dostupné sú 4 farebné prevedenia s cenou okolo 14 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Castelli Volo

Správnemu výberu krátkych nohavíc sa oplatí venovať väčšiu pozornosť, pretože práve oni z veľkej časti rozhodujú o celkovom pocite z jazdy. Castelli Volo určite nesklamú, sú odvodené od „profi“ modelu Free Aero Race, ale za dostupnejšiu cenu. Základom je výstelka Kiss Air poskytujúca pohodlie aj počas dlhšieho času v sedle a tiež materiál Affinity Lycra, ktorý ponúkne čiastočnú oporu pre pracujúce svaly. Všetky švy sú ploché a nechýba široký sieťový lem Giro Air, ktorý nohavice drží dokonale na svojom mieste vrátane prípadných návlekov – pritom neškrtí. Traky tvorí sieťovina a v zadnej časti nechýbajú reflexné prvky. Dostupné sú viaceré farebné prevedenia a s cenou okolo 90 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


ESI RCT Wrap

Tak trochu „inou“ omotávkou by sa dal nazvať model RCT Wrap od populárneho výrobcu gripov – ESI. Po vzore ostatných produktov z kolekcie pre MTB je tvorená 100 % silikónom, ktorý jej dodáva veľmi špecifické vlastnosti. V prvom rade výborný „grip“ za každých podmienok a skvelú schopnosť pohlcovať vibrácie. Výhodou je aj montáž, ktorá prebieha bez použitia lepidla, takže sa nič nedeje, ak vám prvý pokus nevyjde – navyše je aj obojstranná, takže po čase ju môžete otočiť a bude ako nová. Vyberať môžete zo širokej škály farebných prevedení s cenou okolo 40 € (súčasťou sú aj zátky). Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Weldtite TF2 Plus Dry

Pri jazdení na ceste vo väčšine prípadov panuje sucho a netreba tak „odolný“ olej ako na MTB. Použitím špecifického oleja na suché podmienky zabránime extrémnemu zachytávaniu nečistôt, ktoré najviac znižujú životnosť komponentov pohonu a zároveň sa bude celý systém ľahšie udržiavať. Vhodným produktom je TF2 Plus Dry s obsahom teflónu, ktorý poskytne dostatočné trenie a zároveň veľmi dobre odoláva prachu. Rovnako sa hodí aj na čapy prehadzovačky, lanká a bowdeny. Balenie má obsah 75 ml a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Sportful Bodyfit Pro

Byť trochu viac „aero“ sa oplatí práve na ceste. Netreba to samozrejme hnať do extrémov, no dobre padnúci dres je to podstatné. Model Bodyfit Pro bol špeciálne navrhnutý a vyrobený ako tréningový dres pre profesionálnych cyklistov, na tele výborne sedí, no pritom nijako neobmedzuje vďaka konštrukcii a elasticite materiálu. Strih je prispôsobený jazdeckej pozícii, ale nie je absolútne tesný, takže výborne poslúži na dlhé tréningové výjazdy, no nestratí sa ani na pretekoch – dôkazom môže byť pódium napr. na Tour of Flanders. Vrecká sú dostatočne veľké pre celodenné výjazdy a nechýba celorozopínací zips YKK. No a netreba zabúdať na základný materiál DryPro, ktorý ponúka výborný odvod vlhkosti. Dres je dostupný vo viacerých farebných prevedeniach s cenou okolo 80 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Je to len zlomok

Samozrejme sa jedná len o veľmi stručný výber z tak širokej ponuky, ktorú v súčasnosti máme k dispozícii. Ak vás niektorý produkt zaujal, prípadne sa chcete dozvedieť niečo viac aj o iných, navštívte stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou PR článok

Cestné bicykle do 3 000 € - prvé kilometre s radosťou

Tritisíc eur je suma, za ktorú si už dokážeš zaobstarať naozaj slušný cestný bicykel. Aké modely stoja za zváženie?
Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí PR článok

Oblečenie do dažďa aj vetra - v pohodlí aj v nepohodlí

Jar sa veľakrát nesie nielen v znamení otepľovania, no i nepríjemných prehánok a studeného vetra. A do týchto podmienok treba správne oblečenie.
keyboard_arrow_up