Zdroj: Irmo Keizer - FB Mathieu Van der Poel

2. kolo Svetového pohára v XCO – prekvapenia, pády a nové tváre v Albstadte

Prvé víťazstvo pre Ukrajinu, Schurter a nová generácia súperov na čele s hviezdou cyklokrosu alebo poriadne spektakulárna „držka“.

Vrcholom celého víkendu boli samozrejme preteky elitných žien a mužov. V nedeľu panoval v Albstate poriadny „výpek“ a teploty sa prehupli aj cez 30°C - takže chladiace vesty a neustále polievanie boli a dennom poriadku. Ako prvé nastúpili na trať ženy a veru bolo sa na čo pozerať. Poradie sa neustále menilo, najskôr viedla domáca nestárnuca legenda Sabine Spitz (45 rokov!), následne taktovku prebrala víťazka minulého kola v Novom Měste na Moravě – Annika Langvad. Tá si však pekne „ustlala“ a na jej pozíciu sa dostala Maja Wloszczowska ktorá si vybudovala mierny náskok a zostala tam až do posledného kola. Lenže v ňom sa cez ňu prehnala Yana Belomoyna z Ukrajiny, ktorá si na prekvapenie všetkých pripísala svoje prvé víťazstvo v rámci Svetového pohára. Druhá skončila Maja Wloszczowska a na treťom mieste Jolanda Neff.

Dramatický bol rovnako aj boj v mužskej kategórii, kde už od začiatku zasiahli „menej známe tváre“. Lenže v prípade mladého (22-ročného) Mathieu van der Poela zrejme nemôžeme hovoriť o takomto označení – Majster sveta v cyklokrose a jedna z jeho súčasných hviezd na seba upútal už v Novom Měste na Moravě, kde štartoval úplne zo zadných radov, predbehol takmer celé štartové pole a skončil na 8. mieste. Teraz už štartoval z prvej „lajny“ a všetci bol zvedaví, ako mu to pôjde. No a išlo mu to výborne, keďže od začiatku sa ujal vedenia spolu s Ninom Schurterom a Mathiasom Flückingerom. Všetko narušil až pád van der Poela v treťom kole a dvojica Švajčiarov zostala na čele. Lenže to bolo nič v porovnaní s tým, čo predviedol následne Flückinger, ktorého neuveriteľný pád nechal Schurtera vo vedení osamote. Samotný Flückinger nakoniec odstúpil pre poriadne zranené koleno a zrejme sa nikto nečudoval .


Nino Schurter si už následné víťazstvo nenechal vziať, na druhom mieste dorazil so stratou 26 sekúnd spomínaný Mathieu van der Poel, o ktorom budeme určite ešte poriadne počuť. No a tretie miesto bolo rovnako v znamení mladej generácie, pretože ho obsadil Anton Cooper (rok narodenia 1994). Tradičný rival Absalon skončil až na 7. mieste, Kulhavý ani nedokončil pre zranené rebrá, ktoré ho trápili už v Novom Měste na Moravě (okrem iného).

Kompletný záznam z celého podujatia si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Celkovo dalo 2. kolo celému „kolotoču“ pomerne zaujímavý náboj, pretože sa ukázali nové mená, čo je pre celkovú atraktivitu len dobrá správa. Aj keď medzi mužmi opäť vyhral Nino Shurter, aj jemu musí byť jasné, že ďalšia generácia pomaly vystrkuje rožky . Ďalšie, v poradí 3.kolo sa uskutoční 1. a 2. júla v Andorre, ktorá je známa svojou vysokou nadmorskou výškou a kde môže byť zase všetko inak...

[Foto na úvode: Irmo Keizer - FB Mathieu Van der Poel]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
keyboard_arrow_up