Zdroj: FB Tom Dumoulin

To najlepšie z Giro d'Italia 2017 – pozrite si najkrajšie momenty a víťazi súťaže o podpísané dresy

Aj keď Giro už je dávno za nami, určite nezaškodí malá rekapitulácia a top momenty, pretože podľa mnohých to bola jedna z najnapínavejších Grand Tour poslednej doby.

Veľké množstvo odborníkov očakávalo na 100. ročníku Gira v prvom rade poriadnu bitku v horách a medzi skupinu favoritov patrili skôr jazdci, ktorí vážia menej ako väčšina našich priateliek . Konkrétne sa skloňovali v prvom rade mená ako Nairo Quintana, Vincenzo Nibali či Thibaut Pinot. Tí pozornejší si určite všimli pomerne vysoký počet kilometrov v sólo jazde proti času, a tak si do tejto skupiny zaradili ešte meno Tom Dumoulin...

Najkrajšie momenty celého Gira mapuje nasledujúce video, kde nechýba ani skvelý anglický komentár a je sa na čo pozerať.


Už prvá „horská“ etapa s dojazdom na kopec Blockhaus (9. etapa) potvrdila, že stávka na meno Dumoulin vôbec nemusí byť zlá a kto na neho pred štartom stavil aj peniaze, zistil, že sa môže jednať o pomerne zaujímavú investíciu . No a keď prišla v ďalšej etape časovka, zrejme sa buchlo v tomto prípade aj šampanské, pretože štýl, akým Dumoulin deklasoval konkurentov na celkové poradie, bol pozoruhodný. Po tejto etape viedol celé Giro s náskokom 2:23 min. pred Nairom Quintanom, no ďalší veľkí favoriti boli zoradení do 3 min. – teda Pinot a samozrejme domáci miláčik Nibali.

Ďalšie etapy sa teda stále špekulovalo, či tento náskok bude dostatočný a či vydrží až do záveru, ktorý tvorila opäť časovka (dokonca úplne rovinatá) na 30 km. Takže bolo potrebné nielen tento náskok stiahnuť, no vytvoriť si ešte nejaký extra. Lenže 14. etapa s cieľom na kopci Oropa zavrela ústa aj najväčším pochybovačom, pretože sa v nej Dumoulin nielen ubránil, ale dokonca ju vyhral a získal ďalšie sekundy na konkurentov. Na ich tvárach bolo vidieť prekvapenie a komentáre dávali tušiť maličkú rezignáciu, aj keď samozrejme nikto to priamo nepovedal . Lenže potom prišla 16. etapa v podstate s dvojitým výjazdom Stelvia, kde lídra postihlo obyčajné „volanie prírody“. Lenže, ak sa to stane tesne pod druhým výjazdom na Stelvio a kúsok pred cieľom, je z toho poriadny problém. V pelotóne sa chvíľu čakalo, pretože nikto netušil, čo sa vlastne deje, no potom už sa ostatní chopili šance. Mnohí si mysleli, že je to koniec nádejí na celkové víťazstvo, pretože nevedeli, v akom stave sa ružový muž vlastne nachádza. Dumoulin nič nevzdal, limitoval straty a dokonca svoje vedenie ubránil a zostalo mu ešte 31 sekúnd pred Quintanom. Na treťom mieste už bol Vincenzo Nibali so stratou 1:12 min.

Nič na tom nezmenila ani ďalšia brutálna etapa v Dolomitoch cez priesmyky ako Passo Pordoi a pod – jedine priliala trochu oleja do ohňa, keďže v závere si vedúca trojica „brnkala“ na nervy, z čoho vyťažil najviac Thibaut Pinot, ktorý na jej konci strácal už iba 1:36 min. Navyše aj on patrí medzi výborných „časovkárov“, takže v poslednej etape mohol ešte niečo získať. Vyhlásenia po etape, ktorých sa samozrejme hneď chytili médiá o tom, kto komu mal alebo nemal striedať, vytvorili medzi vedúcou trojicou pomerne dusnú atmosféru pred ďalšou horskou etapou – čo samozrejme len pomohlo celkovej atraktivite . Lenže hneď v nasledujúcej 19. etape spravil Dumoulin chybu a na chvíľu sa ocitol na chvoste pelotónu, čo okamžite využili súperi k útoku. Nakoniec sa dokázal vrátiť späť, no vo finále na Piancavallo mu chýbali sily a v celkovom poradí klesol na druhé miesto, 38 sekúnd za Quintanom. V poslednej horskej etape opäť pokračovali útoky a po poriadne „bláznivej“ naháňačke na posledných kilometroch stratil na svojich súperov ďalšie sekundy.

Lenže poslednou skúškou bola časovka z okruhu v Monze do Milána, ktorá sa stala holandským dňom. Etapu vyhral Jos van Emden, no hlavne Dumoulin sa po úžasnom výkone obliekol späť do ružového. V hre o sekundy dokázala získať viac ako minútu na Nibaliho aj Quintanu a v celkovom poradí zvíťazil o 31 sekúnd (resp. 40 sekúnd) práve pred spomínanou dvojicou. Pinot trochu zaostal za očakávaním v časovke a nakoniec bral celkové 4. miesto. Holandsko tak po nádhernom finále získalo svoje prvé víťazstvo v celkovom poradí na Giro d"Italia.


Celkové poradie:
  1. Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb - 90:34:54
  2. Nairo Quintana (Col) Movistar Team - 0:00:31
  3. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida - 0:00:40

Samozrejme, prebiehal súboj aj o ďalšie cenné dresy, najviac napínavý bol zrejme ten o vedúceho jazdca do 25 rokov (biely), ktorý po záverečnej časovke putoval do rúk Boba Jungelsa (Quick-Step Floors). V bodovacej súťaži o fialový dres nemal konkurenciu Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), ktorý pre seba získal dokonca 4 etapy. Modrý dres pre najlepšieho vrchára získal Mikel Landa (Team Sky), ktorý dodal spolu s víťaznou etapou aspoň čiastočnú záplatu pre tím SKY, ktorým sa sny o celkovom poradí rozsypali v páde zapríčinenom policajnou motorkou v 9. etape na Blockhaus.

Vyhodnotenie: Súťaž s SMS Santini


No a keď spomínam cenné dresy, práve tie ste mohli získať aj vy v našej súťaži s SMS Santini - teda rovnaké, ako ste mohli vidieť na tých najlepších. Pamiatku na jubilejný 100. ročník Giro d"Italia získavajú: Vonkomerka (ružový - Tom Dumoulin), quoll (fialový - Fernando Gaviria), jamatoles (modrý - Mikel Landa) a AdMich (biely - Bob Jungels). Víťazi budú čoskoro informovaný cez MTBIKER správu vo svojom profile. Všetky dresy sú originálne a podpísane vítazom v danej kategórií. Gratulujeme!

[Foto na úvode: FB Tom Dumoulin]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ostrov Elba – malý/veľký (nielen) cyklistický raj – 3. časť

Ak niečo zrelo ako víno, tak to bol tento článok. Keď som pred dvomi rokmi dopísal druhú časť, vôbec som nepočítal s tým, že trilógiu dokončím až dnes.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Video: Najlepšia cyklo výstava v Európe? Italian Bike Festival 2023

Na najznámejšej výstave Eurobike neboli posledné ročníky ideálne. Svetových značiek, ktoré zaujímajú bežných cyklistov, ubúdalo, stále viacej vystavovateľov pochádzalo z Ázie.
keyboard_arrow_up