Liv uvádza niečo pre ambiciózne cyklistky – model Langma

Ženy, ktoré hľadali pre seba špecifický, maximálne športovo ladený bicykel pre to najnáročnejšie použitie, nemali zase tak úplne široký výber – ale situáciu opäť o niečo mení Liv s novým modelom Langma.

Doteraz sa tento „problém“ riešil väčšinou tak, že sa upravil klasický unisex model, kde putovali kratšie predstavce a prebehli ďalšie úpravy. Ženy vyžadujú predsa len trochu inú geometriu, čo platí aj pre tie, ktoré majú radi športovú jazdu a samozrejme preteky. Ďalším faktorom je výška, pretože ženy sú v priemere výrazne nižšie a vtedy je hľadanie vhodného modelu ešte náročnejšie. Dva roky sa v Liv (špeciálne na ženy ladená sekcia Giantu) snažili vytvoriť model, ktorý by spĺňal tie najvyššie nároky. Teda ponúkol nízku váhu, celkovú aerodynamiku a potrebnú tuhosť, no zároveň dokonale vyhovoval ženám a ich špecifikám. Možno vo vás na prvý pohľad evokuje podobnosť s modelom Giant TCR s tým rozdielom, že sa použili špecifické komponenty ako sedlo a pod. Lenže Langma bola vytvorená kompletne od „začiatku“.


Základom bola filozofia značky Liv nesúca označenie „3F Design“ (skratka pre fit, form, function), čo môžeme v stručnosti charakterizovať ako vývoj všetkých častí a komponentov s hlavným dôrazom na ženské potreby. Pri tvorbe základnej geometrie bola použitá veľká databáza údajov a rovnako sa spolupracovalo s profesionálnymi jazdkyňami ženského tímu Sunweb. Cieľom bolo v prvom rade vytvoriť „nekompromisný“ stroj s tými najvyššími ambíciami.


Výsledok? V prvom rade zaujme nízka váha, ktorá sa pre set rámu a vidlice vo veľkosti S pohybuje na hranici 1 155 g. Pri výrobe bol použitý výrobný proces Advanced Composite SL, ktorý používa pri svojich top modeloch Giant. Nízka váha je len časť rovnice, k tomu sa pridáva aj aerodynamika, na ktorej sa pracovalo rovnako intenzívne a ktorej vplyv je jasne patrný z profilu trubiek. Ďalšími kľúčovými prvkami sú technológie PowerCore pre efektívny prenos sily v oblasti stredového zloženia a v prednej časti OverDrive 2, čo zabezpečí tuhosť pre dokonalé vedenie stopy. Cieľom nebolo vytvoriť najtuhší možný bicykel, ale taký, ktorý bude ideálnou rovnováhou aj vzhľadom na pohodlie, a teda celkový výkon. Verzia postavená na kotúčových brzdách nesie uchytenie „flat mount“ a samozrejme v tomto prípade nechýbajú pevné osky 12x100 mm vpredu a 12x142 mm vzadu.


Zaujme aj predstavec Contact SLR Flux, ktorý okrem agresívneho dizajnu poskytne výhodu v nižšom odpore vzduchu oproti „klasike“ a rovnako aj nízku hmotnosť a vysokú pevnosť – je totiž dutý. Sú k nemu dodávané špeciálne podložky, ktoré dokonalo ladia s „D“ profilom rámu a vytvárajú tak kompaktný celok. Navyše je možné predstavec bez problémov otočiť a vytvoriť z agresívnej geometrie komfortnejší variant. S komfortom súvisí aj možnosť bez problémov osadiť 28 mm plášte a vyraziť aj na menej upravené cesty. V reťazových vzperách je ukrytý senzor, ktorý dokáže poskytnúť údaje o rýchlosti a kadencii v kombinácii s akýmkoľvek ANT+ kompatibilným zariadením.


Ďalším špecifikom modelu Langma sú veľkosti, kde nechýbajú ani tie extra malé – konkrétne od XXS po L. Na najvyššom poste ponuky je model Langma Advanced SL, základ tvorí Langma Adnvanced 2. Podrobnejšie informácie sa dozviete na globálnej stránke Liv, neskôr sa objavia všetky dostupné modely aj na slovenskej verzii, vrátane cien pre náš trh.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Test: Liv Devote Advanced 2 - parťáčka na cesty aj necesty

Jeden bicykel a dvoje kolies? Recept na viac zábavy, ale nezabudnite aj na ďalšie detaily.
Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy PR článok

Liv Pique Advanced – cross-country špeciál pre dámy

Cross-country preteky sú čoraz komplexnejšia disciplína, no nielen tie – aj niektoré maratóny sú viac a viac náročnejšie. Prečo je nový Liv Pique Advanced schopný sa s nimi ešte lepšie popasovať?
Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
keyboard_arrow_up