4.kolo Svetového pohára v XCO - konečne „sveťák“ aký sme si priali vidieť

4.kolo Svetového pohára v XCO - konečne „sveťák“ aký sme si priali vidieť

Napínavé súboje až do konca a množstvo prekvapení priniesla trať vo švajčiarskom Lenzerheide.

Po minulotýždňových, pomerne suverénnych predstaveniach (3. kolo Svetového pohára v XCO – Schurter a Belomoina si vytvorili vlastnú kategóriu) v oboch elitných kategóriách, sa celý kolotoč svetového pohára presunul do švajčiarskeho Lenzerheide. To už nemá takú veľkú nadmorskú výšku ako Vallnord v Andorre (konkrétne 1 473 m.n.m) a zároveň ponúka aj iný charakter trate. Je veľmi technická, no v prvom rade neobsahuje také extrémne stúpania a ani extra dlhé zjazdy, takže na nej treba stále „tlačiť do pedálov“. Budúci rok sa na nej budú konať majstrovstvá sveta, takže Švajčiari na čele s Ninom Schurterom mali v podstate generálku. Ten ovládol doteraz každé kolo v sezóne 2017 a po minulom týždni, očakávali domáci fanúšikovia ďalšiu spanilú jazdu plnú trikov pre fotografov .


Predtým sa vydali na trať ženy a už tam sa udiali pomerne zaujímavé veci. Yana Belomoina suverénne zvíťazila v predchádzajúcich 2 kolách a po úvode to vyzeralo na veľmi podobný scenár. Resp. najmä vtedy, keď v treťom okruhu zrýchlila a jej tempo dokázali držať len Gunn Rita Dahle-Flesjaa a Maja Wloszczowska, ktorá po chvíli odpadla. Mladá Ukrajinka navyšovala tempo, osamostatnila sa na čele a mierila za ďalším víťazstvom. Lenže medzitým majsterka Veľkej Británie - Annie Last – našla v sebe čerstvú dávku energie a začala poriadne sťahovať. Dorazila Gunn Ritu a nakoniec aj Belomoinu na čele. Lenže v pekelnom tempe pokračovala a nakoniec z toho bol doposiaľ jej životný úspech - prvé víťazstvo pre Angličanku vo svetovom pohári. Druhá dorazila skúsená Nórka a tretie miesto brala Belomoina. Kto občas sleduje GCN, možno už zaregistroval priezvisko víťazky „Last“. Nie je to vôbec náhoda a Annie je sestra jedného z hlavných predstaviteľov tejto show .

Výsledky ženy elite:
  1. Annie Last (OMX PRO Team) 1:29:10
  2. Gunn-Rita Dahle-Flesjaa (Team Merida Gunn-Rita) +0:13
  3. Yana Belomoina (Sandd American Eagle MTB Racing Team) +0:27


Medzi mužmi to po štarte vyzeralo ako také menšie deja-vu. Nino Schurter vyrazil dopredu a opäť sa ho držal iba mladý Holanďan Matthieu van der Poel. Spolu si vytvorili na čele náskok, lenže už prvý rozdiel nastal v tom, že van der Poel tempo stále držal. Nejeden fanúšik musel začať doslova „jásať“, keď sa na konci 4. kola vytvorila na čele početná skupina, kde nechýbal Maxime Marotte, Lukas Flückinger, jeho brat Matthias, Jorda Sarrou a... ruský jazdec Anton Sintsov. Práve posledne menovaný bol najväčším prekvapením a svojou jazdou neprestával udivovať. Hlavne vtedy, keď sa skupina opäť rozdelila a ostal vo vedení so Schurterom a Marottom. Dokonca v jednom momente Schurterovi nastúpil a dostal sa na úplné čelo, odkiaľ ho vrátilo späť malé zaváhanie na šmykľavom teréne. Práve terén bol po predchádzajúcom daždi poriadne šmykľavý, čo na celej atraktivite len pridávalo a bolo veľmi zaujímavé sledovať, aké stopy volia jazdci v početných traverzoch na koreňoch. Postupne sa na čele dokázal Schurter osamostatniť, vytvoril si malý náskok a smeroval za ďalším víťazstvom.


Lenže doteraz pomerne „nenápadne“ jazdiaci Jaroslav Kulhavý si stále razil cestu vpred a ako neviditeľná stíhačka Stealth sa razom prehnal okolo skupiny bojujúcej o 4. miesto. Patrili mu najrýchlejšie kolá a v poslednom okruhu sa prehnal aj okolo dvojice Marotte – Sintsov. V závere predviedol neuveriteľnú stíhaciu jazdu a s každým ďalším záberom na úsek trate bolo vidno, ako je stále bližšie a bližšie k samotnému Schurterovi. Ten sa už nervózne obzeral a nakoniec zvíťazil len o 3 sekundy! Škoda, že nebolo ešte jedno kolo, keďže pôvodne ich malo byť 8... Na treťom mieste dorazil spomínaný Anton Sintsov z poľského tímu JBG – 2 Professional MTB Team, čo znamenalo životný výsledok. Aj keď víťaz zostal rovnaký, samotný priebeh bol pastvou pre oko a bolo vidno, že aj samotní švajčiarsky „fans“ si tento súboj poriadne užili a nejeden možno prišiel o nechty na rukách .

Výsledky muži elite:
  1. Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing Team) 1:29:48
  2. Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) +0:03
  3. Anton Sintsov (JBG - 2 Professional MTB Team) +0:15

Všetko podstatné máte možnosť vidieť aj zo záznamu, vrátane finálových disciplín v zjazde na tomto odkaze.

Teraz si celý kolotoč na chvíľu oddýchne a následne sa presunie za oceán. Ďalším v poradí je Mont-Sainte-Anne v Kanade, ktoré začne 5. augusta. Dúfam, že opäť budeme sledovať podobne napínavé súboje, do ktorých už zasiahne aj zranený Julien Absalon. No po Lenzerheinde je okruh favoritov pekne široký a už to zďaleka nie je len o „svetej“ trojici - Schurter, Absalon, Kulhavý. A to je pre samotnú atraktivitu len dobre...

(zdroj fotiek: www.scott-sram.com)
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
keyboard_arrow_up