Tour de France 2018 s pavé, Alpe d'Huez a tiež možným súbojom Froome - Dumoulin

Budúcoročná Tour de France (7.- 29. 7. 2018) bude mať vyše 3 300 km, povedie najprv Alpami, až v druhej časti sa cyklisti presunú do Pyrenejí. Pozrite si presnú mapu ako aj vyjadrenia jazdcov.

Jazdci absolvujú úseky zo slávnej monumentálnej klasiky Paríž-Roubaix, výstup na legendárny kopec s 21 serpentínami Alpe d"Huez, nemenej známy Col du Tourmalet, dovedna päť horských dojazdov, tímovú časovku a tiež kopcovitú individuálnu časovku v predposledný deň, ktorá zrejme definitívne rozhodne o víťazovi. Organizátori predstavili profil 105. ročníka Starej dámy s dôvetkom, že sa vynasnažia maximálne sťažiť cestu Britovi Chrisovi Froomovi (32) za piatym víťazstvom. Ak sa mu to podarí, dostane sa historicky na úroveň Belgičana Eddyho Merckxa, Španiela Miguela Induraina či Francúzov Jacquesa Anquetila a Bernarda Hinaulta.

Práve štvornásobný víťaz Froome, ale aj už len bývalý aktívny cyklista Španiel Alberto Contador, britský šprintér Mark Cavendish či Francúzi Romain Bardet a Warren Barguil, nechýbali medzi takmer 4 000 hosťami na utorkovej prezentácii Tour de France v parížskom Palais des Congrés. Podstatnou novinkou je aj o týždeň posunutý štart na 7. júla, aby sa predišlo väčšej termínovej kolízii s majstrovstvami sveta vo futbale v Rusku.

"Bude to komplexne náročná Tour de France s nepríjemnými kockami, etapami s výrazným vplyvom vetra, štrkovými cestami. Chýbať nebudú náročné horské dojazdy a tiež tímová a individuálna časovka. Za kráľovskú považujem etapu s cieľom na Alpe d´Huez," uviedol Christopher Froome. Jeho veľký kolumbijský súper Nairo Quintana k trase TdF 2018 poznamenal: "Veľa kopcov, to sa mi páči, ale tie kocky? To sa mi už tak nepozdáva." Za veľkého Froomovho vyzývateľa sa považuje aj Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb). Víťaz tohtoročného Giro d´Italia je podobný typ jazdca ako britský líder tímu Sky, ale má o 6 rokov menej. "Jeden sa bude snažiť prekvapiť druhého, aby uspeli. Sú to cyklisti podobných kvalít s približne rovnako silnou časovkou aj potenciálom v kopcoch. Bude to vzrušujúce," teší sa dlhoročný riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme.

Zatiaľ, čo v Alpách sa do programu vráti legendárny kopec Alpe d´Huez, v Pyrenejach čakajú na pelotón v 16. a 17. etape dĺžkové extrémy. Najprv 218 km z Carcassonne do Bagnéres de Luchon a o deň neskôr iba 65 km s Bagneres de Luchon do Saint Lary Soulan (Col de Portet), ale s prevahou kopcov. V prvej horskej etape na Col des Glieres sa chvíľu pôjde dokonca po štrkovej ceste.



Štart 105. ročníka sa uskutoční 7. júla v departmente Vendée na západnom pobreží Francúzska. Prvé kilometre začnú cyklisti ukrajovať na Passage du Gois, úzkej ceste spájajúcej kontinentálne Francúzsko s ostrovom Noirmoutier-en-l"Ile (189 km). Aj druhá etapa s cieľom v La Roche-sur-Yon (183 km) bude vyhovovať šprintérom. Treťou etapou bude tímová časovka na 35 km v Cholete. V prvom týždni budú cyklisti brázdiť cesty Bretónska a postupne sa dostanú až na sever krajiny, kde ich bude čakať aj finiš na krátkom a ostrom stúpaní Mur de Bretagne. Trasa sa neskôr zvrtne na východ, kde si zajazdia na obávaných dlažobných kockách, tzv. pavé, známych z Paríž-Roubaix v celkovej dĺžke 21,7 km. Deviata etapa s dĺžkou 150 km bude mať štart v Arrase a po 154 km finišovať na velodróme v Roubaix.

Po prvom dni voľna v Annecy bude TdF 2018 pokračovať v Alpách troma horskými etapami. Cieľovými miestami budú Le Grand-Bornand, lyžiarske stredisko La Rosiére a na programe bude aj stúpanie na Alpe d"Huez. Tam bude vrcholiť 12. etapa so štartom v Bourg-Saint-Maurice Les Arcs s dĺžkou 175 km.


Posledný týždeň tradičných júlových galejí sa odohrá v Pyrenejach, finišovať sa bude v Bagneres-de-Luchon, Saint-Lary-Soulan (Col de Portet) a Laruns. Práve 19. etapa z Lourdes do Laruns (200 km) bude nesmierne náročná, keďže bude prechádzať viacerými známymi horskými priesmykmi Col d´Aspin, Col du Tourmalet a Col d’Aubisque a končiť sa bude 20 km dlhým klesaním, ktoré preverí koncentráciu únavou zmorených jazdcov. V predposledný deň cyklistov ešte vytrápi časovka so zvlneným profilom zo Saint-pee-sur-Nivelle do Espelette (31 km) na juhozápade Francúzska a v nedeľu 29. júla sa vydajú na parížske Elyzejské polia.

"Stále považujem Frooma za najväčšieho favorita. Bude mať 33 rokov, ale stále sme od neho nevideli vrchol jeho možností. Je neskutočný odolný a adaptabilný, vie víťaziť viacerými spôsobmi s inými ľuďmi v tíme. Je inteligentný a stále tvrdo na sebe pracuje. To ho predurčuje k ďalším víťazstvám," povedal o Froomovi šéf pretekov Prudhomme.
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Peter Sagan a pamätné dni jeho kariéry

Slovensko malo priemerných športovcov. Malo dobrých športovcov. Malo vynikajúcich športovcov. A potom je tu Peter Sagan.
Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Video: Marco Pantani číha za každým stromom - cyklodovolenka Rimini a San Maríno

Taliansky región Emilia-Romagna našincovi veľa neprezradí, ale s pomocou doplňujúcich informácií sa každý hneď rýchlo zorientuje.
Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Tour de France 2023 (3. časť) - zaslúžené double Jumba

Rozhodujúci týždeň a celý 110. ročník „Starej dámy“ je za nami. Ako to nakoniec dopadlo?
keyboard_arrow_up