Svetlá na nočné jazdenie

Na nočné výjazdy potrebujete v prvom rade výkonné svetlá a zopár takých modelov si dnes predstavíme.

Či už sa stalo nočné jazdenie vaším koníčkom (prípadne sa stane) alebo ho máte ako nutnosť z hľadiska dochádzania, tak v prvom rade potrebujete vhodné svetlo. V tomto prípade už nestačí byť len videní, s čím súvisí aj výkon a celková konštrukcia. Okrem samotného výkonu si dajte pozor aj na samotné prevedenie a tiež si premyslite, či ho chcete využívať iba na cyklistiku alebo aj iné aktivity. Nezabúdajte ani na zadné svetlo, ktoré síce nerozhoduje o tom, koľko uvidíte, ale postará sa v prvom rade o vašu bezpečnosť. Tomu všetkému treba prispôsobiť výber, no ponuka na trhu je dnes skutočne široká. Zopár tipov na osvetlenie pre aktívne jazdenie v noci vám prinášame nižšie.

Lezyne Led Deca Drive 1500 XXL

Svetlo vytvorené pre aktívne jazdenie v noci má kompaktné a odolné hliníkové telo optimalizované pre spoľahlivé odvádzanie tepla. Tri výkonné diódy poskytujú svetelný tok 1500 lúmenov a systém Optimized Constant Lumens udržuje konštantný výkon po celú dobu. Voliteľný Overdrive Race mód prepína na jedno kliknutie iba medzi Overdrive (1500 lúmenov) a ekonomickým režimom (250 lúmenov). Svetlu nechýba spoľahlivá optika s periférnou viditeľnosťou - MOR (Maximum Optical Reflection) a je možné ho dobíjať USB nabíjačkou, pričom výkonná Li-Ion batéria vydrží svietiť 9 hod. v ekonomickom móde (250 lúmenov) na jedno nabitie. Cena sa pohybuje okolo 144 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


BBB BLS-67 SCOPE 800

Svetlo BBB v sebe kombinuje vysoký výkon, no tiež veľmi kompaktné prevedenie. Svetelné LED XML T6 CREE diódy sa starajú o svetelný tok 800 lúmenov. Vodeodolný hliníkový obal so systémom Air Flow Cooling (ACS) sa postará o optimálnu kontrolu pred prehriatím. Vďaka konštrukcii ho môžete nosiť ako na riadítkach, tak aj na prilbe, kde vďaka hmotnosti 110 g nebude prekážať – všetky držiaky sú súčasťou balenia. Batérie majú samostatný a veľmi kompaktný obal, ktorý môžete na bicykel namontovať v rôznych pozíciách alebo tiež hodiť do dresu vďaka predlžovaciemu káblu. Celý systém je chránený proti skratu, prebitiu alebo úplnému vybitiu. Cena sa pohybuje okolo 150 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Silva Trail Speed 3XT

Ak máte radi nočné jazdenie, ale aj iné aktivity ako napr. beh, či turistiku v náročných podmienkach, oceníte konštrukciu čelovky Trail Speed 3XT. Základom je veľmi nízka hmotnosť - len 62 g (telo bez batérií) a ponúkaný svetelný tok 800 lúmenov. Optika sa postará o periférne videnie, ale taktiež ďaleký dosvit. Môžete ju nosiť ako klasickú čelovku so stabilným popruhom, na riadítkach alebo na prilbe vďaka dodávaným držiakom. Externá batéria je samozrejme súčasťou a vďaka obalu ju môžete uchytiť na rám alebo použiť predlžovací kábel a hodiť do batohu. Pri maximálnom výkone umožní svietiť po dobu cca 2,5 hod. a 10 hod. v úspornom režime. Regulačné tlačidlo je ľahko ovládateľné aj v rukaviciach. Dobíjať ju môžete cez USB alebo klasicky cez tradičnú zásuvku. Cena sa pohybuje okolo 233 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Knog Blinder Road 400

Model Blinder Road 400 už podľa názvu smeruje na „milovníkov cestnej cyklistiky“, pretože svetlo ponúka výborný pomer výkonu a malých rozmerov. Práve kompaktnosť je pre cestných cyklistov dôležitá, pretože nie každý chce veľké svetlo a veľký akumulátor, ktoré narušia celkový dizajn. Svetlo používa 2 svetelné diódy, ktoré ponúknu 400 lúmenov a kvalitnú optiku – navyše je možné voliť z 11 svetelných režimov, ktoré zahŕňajú aj rôzne kombinácie šírky svetelného kužeľa. Použitá LI-POL batéria sa nabíja cez USB integrovaný konektor. Elektronika a chladenie sa postará o to, aby vám svetlo „nevädlo“, pričom výdrž sa pohybuje od 8,5 hod. po 1 hod. v maximálnom výkone. Rovnako je možné vyberať zo štyroch farebných kombinácií. Cena sa pohybuje okolo 100 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Sigma Buster 2000 HL AKU

Tie najvyššie nároky pravidelných nočných jazdcov spĺňa svetlo SIGMA BUSTER 2000 HL AKU. Pri maximálnom výkone ponúka až 2000 lúmenov a v tomto móde vydrží svietiť cca 2,5 hodiny. Vďaka dodávanému diaľkovému ovládaniu si môžete výkon pohodlne regulovať priamo z riadítok a môžete sa sústrediť len na terén pod kolesami a vďaka nízkej hmotnosti svetla - 105 g, ho môžete umiestniť aj na prilbu a pomocou predlžovacieho kábla spojiť s akumulátorom. Ten má kapacitu 6400 mAh a samostatný LED ukazovateľ stavu – vďaka popruhom ho môžete ľahko umiestniť na rám. Samozrejmosťou je spoľahlivé chladenie a elektronika, ktorá kontroluje, aby bol výkon svetla stále konštantný. Cena sa pohybuje okolo 200 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Infini Tron 800

Výkonné svetlo Tron 800 ponúka 800 lúmenov, čo veľmi dobre stačí na väčšinu ľahších terénov alebo tiež na každodenné dochádzanie. Tomu napomáha aj nabíjanie pomocou USB, takže ho môžete veľmi ľahko držať stále v pohotovosti a pripravené. Vďaka jednoduchému upevneniu na riadítka ho môžete veľmi ľahko nasadiť alebo naopak odmontovať v prípade potreby. Li-on polyméroá batéria je zabudovaná v tele a umožní rýchle nabitie na plnú kapacitu do 3 hodín. Svetlo je vodeodolné a nechýba mu indikátor slabého stavu batérie. Cena sa pohybuje okolo 75 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


MOST Red Edge Led USB

V prípade, ak máte aerodynamicky tvarovanú sedlovku, oceníte celkový tvar a konštrukciu zadného svetla Red Edge LED USB od MOST. Ideálne sa dopĺňa s modelmi aero sedloviek na Pinarello Dogma alebo GAN, no vďaka upínaciemu systému sa dá využiť aj na všetky ostatné sedlovky, vrátane tých s kruhovým prierezom. Celkovo obsahuje až 16 malých diód, vďaka ktorým budete viditeľný už z diaľky aj v zlých svetelných podmienkach a samozrejme v noci. Dobíja sa pomocou USB a za necelé 2 hodiny je plne nabité. Ponúka 5 svetelných módov a je dostupné v bielom alebo čiernom prevedení. Cena sa pohybuje okolo 33 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Kellys Nibiru

Zadné svetlo s označením Nibiru od Kellys je malé a kompaktné, no stále dostatočne viditeľné, a to vďaka trojici diód. Systém SideSafety sa postará o to, aby ste boli viditeľní nielen zozadu, ale aj z bokov, čo je pri pohybe v premávke veľmi dôležité. Nabíjanie je veľmi jednoduché a prebieha pomocou mini usb kábla, takže ho budete mať stále pripravené. Nechýba indikátor stavu batérie, ktorý sa po dosiahnutí kritického stavu rozsvieti na oranžovo. Svetlo je vodeodolné a vhodné na všetky typy sedloviek, kam sa montuje bez použitia náradia. Cena sa pohybuje okolo 20 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Blackburn Central 50 USB

Najvýkonnejšie zadné svetlo od výrobcu Blackburn disponuje celkovo 5 diódami, ktoré dokopy ponúknu 50 lúmenov. Celkovo je svetlo rozptýlené aj do šírky pod uhlom 180 stupňov, takže budete oveľa lepšie videní v rôznych situáciách. Zadnú časť tvorí pevný hliníkový obal a svetlo je vodotesné podľa štandardu IPX-4. Nabíja sa pomocou mini usb a plnú kapacitu dosiahne za 3 hodiny. Silikónový držiak pasuje na priemery od 15 do 35 mm a vďaka dodávanému klipu ho ľahko upevníte aj na oblečenie, či batoh. Cena sa pohybuje okolo 35 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.


Vybrané svetlá tvoria len veľmi malú časť súčasnej ponuky. Pre podrobnejšie informácie o všetkých dostupných modeloch a pre podrobné špecifikácie prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov / dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Netušil som, že pri výbere denného svietenia mám až 10 podmienok. Koľko z nich spĺňa svetlo od austrálskej značky Knog?
keyboard_arrow_up