Test: Brzdové svetlo Sigma Sport BrakeLight - malá, no užitočná vec určená pre cestné bicykle

Test: Brzdové svetlo Sigma Sport BrakeLight - malá, no užitočná vec určená pre cestné bicykle

Je to už dosť dávno, keď som prvýkrát nad použitím brzdového svetla na bicykli začal premýšľať...

Bolo to v skupinovej jazde na ceste, kedy niekto predo mnou dostal chuť, si pre mňa z nepochopiteľného dôvodu pribrzdiť a ja som mal čo robiť, aby som nielen nenabral zozadu jeho, ale aby ani zozadu nikto nenabral mňa. Kto jazdí v háku, tak pozná ten pocit, keď hypnotizuje zadné koleso alebo zadnú brzdu bicykla pred sebou a snaží sa držať v čo najtesnejšom závese, no byť schopný včas spomaliť, ak ten pred ním začne brzdiť. Toto sú presne tie situácie, kedy by svetelný signál o brzdení bicykla pred vami dokázal veľmi pomôcť a včas odvrátiť krízové situácie spojené s nečakaným brzdením.


Jedným z dostupných riešení je brzdové LED svetlo Sigma Sport BrakeLight. Výhodou tohto svetla je, že nepotrebuje žiadne káble, snímače, senzory alebo iné zbytočnosti. Vďaka jeho minimalistickej konštrukcii sa svetlo umiestňuje na klasickú zadnú ráfikovú brzdu, akú má drvivá väčšina cestných bicyklov. Svetlo je však možné použiť aj na mechanické kotúčové brzdy, no vtedy je umiestnené priamo na strmeni. Inštalácia je skutočne jednoduchá a podľa priloženého obrázkového návodu, ju zvládne naozaj každý. Budete k tomu potrebovať len imbusové kľúče a za 5 min. to máte hotové.


Princíp funkcie tohto svetla je mechanický a aktivuje sa pri stláčaní čeľustí, medzi ktorými je umiestnené na samotnom brzdovom lanku. Svetlo má dostatočne silnú červenú LEDku, ktorá upozorní osobu alebo automobil idúcu za vami na to, že práve spomaľujete alebo zastavujete. O napájanie sa stará miniatúrna batéria CR 1025, ktorá je súčasťou dodávaného svetla. Samotné svetlo váži len zanedbateľných 7 gramov, jeho konštrukcia je vodeodolná a je teda možné ho použivať aj počas dažďa. Nevýhodou je, že nie je nijako prepojené s prednou brzdou a ak teda brzdíte prevažne len prednou brzdou, človek za vami o tom nebude včas vedieť.


Na výber je farebných prevedení s cenou okolo 8 € a viac informácií nájdete na tomto odkaze.
report_problem Našiel si v texte chybu?
kimlo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Test: Knog Blinder PRO 1 300 - spĺňa všetkých 10 požiadaviek?

Netušil som, že pri výbere denného svietenia mám až 10 podmienok. Koľko z nich spĺňa svetlo od austrálskej značky Knog?
Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom PR článok

Doplnky na nočné jazdy – bezpečne mestom aj lesom

Jeseň je typická sychravým počasím, šerom a skorým stmievaním. Od jazdenia to však mnohých neodradí. Čo by sa mohlo zísť na takéto neskoré jazdenie?
Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti PR článok

Svetlá - vidieť a byť videný je základ bezpečnosti

Ako prilba patrí na hlavu, na bicykel patria svetlá. Zvlášť vtedy, ak jazdíte po cestách s premávkou alebo v „mestskej džungli“. Potrebujete ich? Môžete vyberať u nás.
keyboard_arrow_up