Nový Giant Trance 29 pre rok 2019 - na vlne veľkých kolies

V Giante nezaháľali a pripravili ďalšie prekvapenie. Ich dlhoročný model Trance.

Ten je určený pre vyznávačov trailového jazdenia a dočkal sa výrazných zmien - čím ďalej populárnejší 29-palcový rozmer sa presadil aj tu.


Geometria

Giant ide s dobou. O tom, pri pohľade na údaje pri geometrii rámu, niet pochýb. Ich cieľom, ako sami uvádzajú, bolo vytvoriť model s parametrami zvýrazňujúcimi hravosť bicykla. Teda bicykel, nad ktorým jazdec bude pociťovať kontrolu a istotu aj vo vyšších rýchlostiach.

Dopomôcť tomu má kratšia zadná stavba s hodnotou 435 mm, rovnakou ako pri tohtoročnom 27,5" modeli. Tá má dopomôcť lepšie zvládať stúpania a pohyb na singletrackoch. V prednej časti sa stavilo na 66,5-stupňový hlavový uhol, dovoľujúci prekonávať strmšie zjazdy s ľahkosťou, a zároveň dodávajúci jazdcovi pocit kontroly. K tomu mu sekunduje príkrejší, 74,5-stupňový uhol sedlovej trubky, umožňujúci efektívne zdolávať aj náročnejšie kopce. Predĺženia sa dočkal offset vidlice, zastavujúci sa na hodnote 44 mm.


Systém pruženia Maestro

Pracovalo sa aj na systéme pruženia - 130 mm vpredu a 115 mm vzadu, poskytujú dostatok zdvihu pre zdolávanie prekážok na väčšine bežných trailov. Prepracované uloženie tlmiča vďaka uchyteniu Trunnion Mount Shock, prináša menší vplyv na pedálovanie alebo brzdenie a celok je vo výsledku efektívnejší. Citlivosť systému Maestro dokáže pohlcovať široké spektrum nárazov – od jemných až po tvrdé kopance, následkom čoho je dosiahnutý výborný grip. Umiestnenie tlmiča a vahadla nižšie, prispieva k zlepšeniu pozície ťažiska, a tým aj ovládateľnosti. Zároveň sa zmenil aj materiál, z ktorého je vyrobené horné vahadlo. Ide o Advanced Forged Composite – ľahší a pevnejší než hliníková alternatíva.


Na kolesách záleží

Anglický preklad slova „Giant“ znamená "obor". Výstižné pomenovanie vo vzťahu k rozmeru 29". Veľké kolesá prinášajú veľa výhod: lepšia priechodnosť terénom, stabilita a vďaka prepracovanej geometrii sa odstraňuje najväčší nedostatok - obratnosť.

Nový štandard pribudol už globálne pre všetky modely Trance a jedná sa o prevedenie zadnej stavby schopné poňať 148 mm náboje, teda systém boost. Zjednotenia sa dočkali aj kolesá označené ako Giant Tubeless System a dodávané sú už s plášťami určenými pre bezdušové použitie.


Ostatné komponenty

Jednotnosť badať aj v špecifikách riadítok a predstavca – všetky modely sú osadené riadítkami s 35 mm priemerom a šírkou 780 mm, pri modeli Advanced Pro 0 je to 800 mm. Teleskopická sedlovka je už neodmysliteľnou súčasťou týchto agilnejších strojov.


Ambasádor značky Giant, Adam Craig, nešetril chválou. „Je skutočne úžasné, čo sa inžinierom podarilo dokázať. Vytvorili všestranný 29" bicykel, s ktorým je radosť jazdiť na akomkoľvek povrchu. Pripravenosť na strmé stúpania a technické zjazdy ho predurčujú pre enduro akcie, celodenné dobrodružstvá v odľahlých kútoch prírody alebo pre každodenné jazdenie na domácich trailoch.“


Modelové rady

Giant si pripravil dve varianty: hliníkové modely, alebo karbónový špeciál dokonca v troch verziách.

Trance 29 1 a Trance 29 2

Hliníkový základ označený ako ALUXX SL poskytuje výborný pomer hmotnosti a tuhosti. Trance 1 je osadený sadou SRAM GX Eagle spolu s 30 mm širokými karbónovými kolesami Giant TRX a brzdami SRAM Guide R. Verzia Trance 2 obsahuje spoľahlivý set SRAM NX Eagle, s pevnými hliníkovými kolesami Giant Tracker Performance s 23 mm šírkou ráfika, vo verzii Boost. Obutie dodáva Maxxis modelom Minion DHF a DHR.


Trance Advanced Pro 29

Tri vyhotovenia sa líšia najmä komponentmi v oblasti pohonu, bŕzd a odpruženia. Ostatné súčasti (plášte, kolesá, sedlo) sú zhodné s modelom Trance 29 1. Najvyššia verzia Advanced Pro 0 disponuje brzdami SRAM Guide RSC, sadou SRAM X01 Eagle (vrátane kľúk) a teleskopickou sedlovkou RockShox Reverb. Vidlica a tlmič sú od renomovanej americkej značky DVO.


Advanced Pro 1 sa pýši brzdami SRAM Guide T, pohonom SRAM GX Eagle a odpružením od značky FOX - Float Performance a Float DPX2. Sedlovka pochádza z vlastnej výroby a nesie názov Giant Contact Switch S. Posledný variant, Advanced Pro 2, sa líši oproti Pro 1 osadenou vidlicou FOX Rhythm 34, tlmičom Float DPS a lacnejšou sadou SRAM NX Eagle, ktorá stále ponúka kazetu s veľkým rozsahom.


Trance si svojím univerzálnym charakterom nájde fanúšikov najmä medzi jazdcami hľadajúcimi jeden bicykel pre väčšinu svojich výpadov do terénu, pričom mu nie je cudzí náročnejší terén, ani svižnejšia jazda. Viac podrobností o novinke sa dozviete na domovskej stránke giant-bicycles.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Trailové a all-mountain biky do 2 000 € PR článok

Trailové a all-mountain biky do 2 000 €

Užiť si trail či ťažký terén naplno a „nevysoliť“ za to majland? Tieto modely ti dokážu, že to ide.
keyboard_arrow_up