MS bez Slovákov, novinkou omnium

Bez slovenskej účasti sa od štvrtka do nedele na novom velodrome v Palma de Mallorca uskutočnia majstrovstvá sveta v dráhovej cyklistike. Na jednom z najmodernejších cyklistických oválov súčasnosti bude denne súboje najlepších dráharov sveta sledovať 5000 divákov. Na drevenej 250 m dlhej dráhe sa predstaví celkovo viac ako 300 cyklistov z 26 krajín, ktorí budú bojovať o 17 medailových kolekcií.

Jedným z ťahákov šampionátu bude novozaradené omnium, ktoré sa uskutoční hneď v úvodný deň. Najvšestrannejší cyklista vzíde zo súbojov v piatich disciplínach - šprinte na 200 m, scratchi na 5 km, stíhacích pretekoch, bodovacích pretekov na 15 km a 1 km s pevným štartom.
Slováci šampionát vynechávajú z finančných dôvodov, keďže sa chcú sústrediť predovšetkým na ďalšiu sezónu a kvalifikáciu na olympijské hry 2008 do Pekingu. V ročníku 2007/08 by mali absolvovať čo najviac pretekov, aby si vybojovali účasť v Pekingu. V Palma de Mallorca mali slovenskí dráhari štartovať na základe výsledkov vo Svetovom pohári v piatich disciplínach - šprinte jednotlivcov, bodovacích pretekoch jednotlivcov, scratchi mužov i žien a na 1 km s pevným štartom. "Z hľadiska finančného projektu nasledujúcej sezóny, ktorá je pre nás oveľa dôležitejšia, sme sa rozhodli na MS neštartovať. Olympijská kvalifikácia do Pekingu sa oproti minulosti výrazne zmenila a tohtoročné majstrovstvá sveta nemajú vplyv na boje o účasť v Pekingu. Kým v minulosti sa rozhodovalo o štarte na OH na svetovom šampionáte či pretekoch Svetového pohára, teraz budú dôležité výsledky v celej olympijskej sezóne. Postupovať sa bude rovnako ako na ceste, jednotlivé preteky budú bodovo ohodnotené. Najvyššou kategóriou budú Svetové poháre a MS, ďalšie preteky sú zaradené do 2. až 4. kategórie. Čím viac súťaží absolvujeme, tým máme väčšiu šancu získať body do kvalifikácie o olympiádu," vysvetľuje neúčasť reprezentačný tréner Miroslav Burčík.
Medzi osobnosti šampionátu bude patriť domáci favorit Joan Llaneras. Šesťnásobný majster sveta, ktorý svoj prvý titul získal v bodovacích pretekoch v roku 1996, vie, že ho čaká ťažká úloha. Tridsaťsedemročný dráhar bude v domácich podmienkach bojovať aj za svojho kolegu Isaaca Galveza, ktorý minulý november po kolízii na dráhe v Gente tragicky zahynul. "Získať zlato bude veľmi ťažké, ale tento šampionát je dôvodom, prečo stále pretekám. Už po olympijských hrách v Aténach som myslel na koniec kariéry, potom však oznámili, že Palma bude dejiskom šampionátu. To bolo pre mňa motiváciou, aby som pokračoval," hovorí Joan Llaneras, ktorý za svojho najväčšieho súpera v bodovačke považuje vychádzajúcu ruskú hviezdu Michaila Ignatijeva.
Veľké nádeje do šampionátu vkladajú najmä Briti. Na poslednom Svetovom pohári doma v Manchestri vyhrali sedem disciplín a teraz dúfajú v reparát. Olympijský šampión Chris Hoy dúfa, že získa štvrtý titul na 1 km s pevným štartom. Bradley Wiggins, trojnásobný víťaz z OH v Aténach, sa na MS predstaví prvýkrát od roku 2003 a chcel by získať tituly v oboch stíhacích disciplínach. Pozornosť sa bude venovať aj Francúzovi Arnaudovi Tournantovi, ktorý má 12 svetových titulov, či na nemeckého špecialistu na stíhacie preteky Roberta Bartka. Na dreve zo sibírskej borovice sa bude v šprintérskych disciplínach chcieť presadiť lietajúci Holanďan Theo Bos. Svetový rekordér na letmých 200 m bude bojovať predovšetkým s Britom Craigom MacLeanom.

Program majstrovstiev sveta v dráhovej cyklistike v Palma de Mallorca:
Štvrtok 29. marca: omnium (šprint 200 m, scratch na 5 km, stíhacie preteky, bodovacie preteky na 15 km, 1 km s pevným štartom), tímový šprint mužov, tímový šprint žien (10.00 - 13.00 kvalifikácie a prvá časť omnia, 19.00 - 21.45 finálový blok)
Piatok 30. marca: stíhacie preteky žien, stíhacie preteky mužských družstiev, keirin mužov, scratch mužov na 15 km (10.00 - 15.40 kvalifikácie a repasáže, 19.00 - 21.55 finálový blok)
Sobota 31. marca: 500 m s pevným štartom žien, bodovacie preteky na 40 km mužov, šprint žien, scratch na 10 km žien (10.00 - 13.30 kvalifikácie a repasáže, 17.00 - 20.45 finálový blok)
Nedeľa 1. apríla: 1 km s pevným štartom mužov, madison na 50 km mužov, šprint mužov, bodovacie preteky žien na 25 km, keirin žien (10.00 - 11.45 kvalifikácie a repasáže, 15.00 - 19.15 finálový blok)
report_problem Našiel si v texte chybu?
SITA
© 2024, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry.
Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Pozvánka: Škoda MTB Maratón Rajecké Teplice – majstrák neďaleko Žiliny

Stálica v pretekovom kalendári v krásnom prostredí Rajeckej Doliny a Lúčanskej Malej Fatry napíše ďalší ročník a my tam nesmieme chýbať.
West Carpathian Challenge – bikepacking na Slovensku s pridanou hodnotou

West Carpathian Challenge – bikepacking na Slovensku s pridanou hodnotou

Bikepackingové preteky sú podujatie, ktoré kombinuje prvky bikepackingu s pretekárskym duchom. Účastníci musia prejsť určenú trasu na bicykli, pričom si nesú všetko potrebné vybavenie na prežitie a navigáciu.
Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Pozvánka: MTBIKER Sliezsky kráľ 2024 — tretia edícia tatranského „nárezu“

Sliezsky kráľ je medzi našimi pretekmi jedinečným podujatím. Nielen prekrásnou prírodou a náročnosťou trate, ale aj silnou zostavou, ktorá sa tu každoročne zíde...
keyboard_arrow_up