MTB celoodpružené modely do 2 000 € - zvoľte komfort a kontrolu

Možno sa práve rozhodujete, či pri výbere bicykla do terénu zvoliť celoodpružený model, alebo skôr ten s pevnou zadnou stavbou – najmä, ak je hlavným kritériom cena.

Dnešný prehľad vám môže trochu pomôcť, pretože aj v cenovej kategórii do 2 000 € už je v prípade celoodpružených modelov z čoho vyberať. Bicykle ponúkajú vyladený chod zadnej stavby a sú odvodené od svojich drahších kolegov. Najväčším rozdielom tak zostáva o niečo vyššia hmotnosť, daná odlišnou výbavou. To ale nemá vplyv na celkový komfort a kontrolu, ktorú vám celoodpružené modely vedia poskytnúť a najmä v prípade, ak vás to ťahá aj do náročnejšieho terénu.

Giant Trance 4

Bicykel ideálny na trail, postavený na 27,5-palcových kolesách so zdvihom 140 mm. Základ rámu tvorí vlastná zliatina Aluxx SL a hlavne osvedčené pruženie Maestro s novým kompozitovým vahadlom. Metrický Tlmič RockShox Deluxe R s uchytením Trunnion spolupracuje s vidlicou SR Suntour Arion, ktorá ponúkne až 150 mm zdvihu a dostatočnú rezervu pre technický terén. Zmena prevodov leží v rukách sady Shimano Alivio/Deore v prevedení 2x9, na poste bŕzd nájdete model Shimano M315. Veľká časť doplnkov nesie logo Giant, vrátane teleskopickej sedlovky, ktorá posúva jeho terénne schopnosti na vyšší level. Cena sa pohybuje okolo 1 899 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Corratec Inside Link 120 Z

Nemecká značka stavia na svojom vlastnom systéme odpruženia s názvom Inside Link. Jeho charakteristikou je zachovaná citlivosť, a pritom dostatočná opora pri šliapaní bez zbytočného pohupovania. Zdvih 120 mm a 27,5-palcové kolesá sú vhodnou kombináciou pre jazdcov, hľadajúcich univerzálny stroj na rýchlejšie presuny s obratnosťou v technickom teréne. Hliníkový rám tvorí zliatina 6061, vzadu pracuje tlmič Manitou Radium Expert, ktorý dopĺňa vidlica Rockshox 30 Silver so systémom Solo Air. Radenie a zmenu prevodov má na starosti sada Shimano Deore 2x10, na poste bŕzd je model Tektro Auriga. Zvyšok tradične dopĺňa dcérska značka komponentov ZZYZX. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Lapierre X-Control 227

Bicykel s vyladeným systémom odpruženia FPS +, ktorý pri jazde eliminuje nepríjemné pohupovanie a krotí zdvih 120 mm. Jedná sa o univerzálny model s využitím pre väčšinu výjazdov v bežnom teréne, ktorý sa nezľakne ani náročnejších chodníčkov. Pritom si na ňom môžete vyskúšať aj nejaký ten maratón. Hliníkový rám z vlastnej zliatiny Supreme 6 tvorí základ pre 27,5-palcové kolesá. Tlmič Lapierre Air spolupracuje s vidlicou Rockshox Recon Gold RL so zdvihom 120 mm. Ak máte radi najmä technický terén, oceníte 11-rýchlostnú sadu s jednoprevodníkom SRAM NX, na poste bŕzd pracuje spoľahlivý model od japonskej konkrencie - Shimano BRM 365. Nechýba ani teleskopická sedlovka JD YSP12L so zdvihom 125 mm. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Rock Machine BLIZZARD 30-29

Pod týmto názvom sa pri Rock Machine skrýva 29-palcový trailbike, ktorý sa nezľakne ani náročného terénu. Vďačí za to najmä svojej geometrii a prepracovanému systému zavesenia zadnej stavby s virtuálnym bodom otáčania. Bicykel sa pod vami nehúpe, a pritom stále efektívne spracuje rázy od terénu, v ktorom zároveň poskytne potrebnú oporu. Chod zadnej stavby následne krotí tlmič Rock Shox Deluxe RT DebonAir, vpredu nájdete vidlicu Recon RL od rovnakého výrobcu. Sada SRAM NX s jednoprevodníkom a kazetou v rozsahu 11-42 ideálne dopĺňa celkové zameranie biku, rovnako ako poriadne široké ráfiky WTB. Cena sa pohybuje okolo 1 799 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Canyon NEURON AL 7.0

Model Neuron je výkonný a všestranný univerzál vhodný pre celodennú zábavu na obľúbených trailoch alebo na horách. Dve verzie rámu so zdvihom 120 mm (27,5") pri veľkostiach S a XS alebo 110 mm (29") pri M, L a XL ponúkajú optimálne vlastnosti pre takmer všetky typy terénu. Ľahký rám v kombinácii s efektívnym odpružením zaručí svižnú jazdu v tiahlych stúpaniach a zároveň dostatočnú kontrolu, ľahkú ovládateľnosť a istotu v náročných zjazdoch. Tlmič od FOX-u v prevedení Float Performance dopĺňa vidlica Rythm od rovnakej značky. Sada Shimano SLX v prevedení 2x11 ponúkne dostatočný rozsah prevodov pre náročné stúpania a tiež pre prípadné asfaltové presuny. Cena sa pohybuje okolo 1 999 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Orbea OCCAM TR H50

Španielka značka Orbea pri modeli s prívlastkom TR stavila na väčší zdvih, širšie kolesá a s tým spojený vysoký faktor zábavy v náročnom teréne. Môžete použiť ako 29-palcové kolesá do rozmeru 2,4, tak rovnako 27,5-palcové v pluskovom prevedení. Bicykel si tak môžete doladiť podľa chuti a jazdeckého štýlu. Ľahký rám z trikrát zoslabovanej zliatiny ponúka zdvih 120 mm a krotí ho tlmič FOX Float Performance. Vpredu na vidlici RockShox Recon RL nájdete ešte o 10 mm viac, čo len zvýrazňuje jeho terénne chúťky. Kľuky s prevodníkmi 26/36 spolupracujú s 11-rýchlostnou kazetou Sun Race v rozsahu 11-40 zubov. Všetko je pod kontrolou sady Shimano SLX, na poste bŕzd sa nachádza model M365. Niektoré komponenty si môžete ešte doladiť pomocou konfigurátoru pre individuálne prispôsobenie. Cena sa pohybuje okolo 1 940 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


GT Verb Expert

AK sa neviete rozhodnúť či siahnete po modeli s pevným rámom alebo celoodpruženým, Verb ponúka vďaka svojej cene a vlastnostiam jasnú odpoveď. Najmä, ak mierite na traily a lesné chodníčky, kde sa zdvih 120 mm odvďačí komfortom a spoľahlivou funkciou vďaka prepracovanému systému Independent Drivetrain. Progresívna geometria sa postará o kontrolu aj v náročnejšom teréne a vidlica RockShox Recon RL so systémom Solo Air sa dá jednoducho prispôsobiť hmotnosti a jazdeckému štýlu. Vzadu pracuje tlmič X-Fusion 02 PRO RL. Základom je rám zo zliatiny 6061-T6 a 27,5-palcové kolesá podtrhujú celkovú hravosť a obratnosť. Sada Shimano SLX spolupracuje s kazetou Sun Race v rozsahu 11-46, takže nebude núdza o dostatočne ľahké prevody smerom nahor. Cena sa pohybuje okolo 1 650 € a viac sa dozviete na tomto odkaze.


Ak vás niektorý model zaujal, prípadne sa chcete pozrieť na tie ďalšie, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov/dovozcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo PR článok

Celoodpružené bicykle do 3 000 € - k šťastiu stačí málo

Pre začiatky v náročnejšom teréne netreba hneď čo najviac „nadupaný“ stroj. Osloviť dokážu aj lacnejšie modely do 3 000 €.
XC bicykle - stvorené na maratóny PR článok

XC bicykle - stvorené na maratóny

Ak máš na pretekoch tie najvyššie ambície, treba mať natrénované. Ruku k dielu dokáže priložiť aj poriadny bicykel.
BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene PR článok

BULLS 2024 - nemecká kvalita v priaznivej cene

Dnes sa pozrieme na nemeckú značku BULLS, ktorá je menej známa v našich končinách, ale rozhodne má potenciál zaujať.
keyboard_arrow_up