Ako som sa dostal k videám a do MTBIKER-u?

Ak si niekto myslí, že robiť videá je malina, tak vás asi hneď na začiatku sklamem. Nie je všetko také ľahké, ako to vo finále vidíte v hotovom videu. Ale, aby som nepredbiehal, tak sa vráťme späť na začiatok...

Určite vám neunikol Imrov článok o jeho ceste k YouTube a tvorbe videí, ktorý ma inšpiroval k tomu, aby som sa aj ja podelil s mojím príbehom.

Všetko to začalo v januári 2016, keď sme s Olíviou šli trošku prevetrať bicykel. Následne som z toho spravil krátke video a postol na fórum. Samozrejme, videá som robil aj dovtedy, avšak neboli veľmi populárne a spravidla počet videní kulminoval okolo čísla 100. Na moje veľké prekvapenie mi prišla notifikácia s tým, že moje video má viac ako 500 pozretí. Vôbec som nechápal, čo sa deje, tak som šiel pozrieť na fórum a pri načítaní domovskej stránky MTBIKER, ma čakalo milé prekvapenie, moje video je na titulke.


Potrebujem zaujímavý obsah

Povzbudený týmto “úspechom” som začal rozmýšľať nad tým, čo by mohlo zaujať a priniesť mi viac a viac videní. Už som sa videl, ako dávam v robote výpoveď a žijem si jak pán z YouTube prímov . Po nejakom čase som potreboval niečo urobiť s vidlicou, ktorej chod bol úplne tragický, a tak som začal prehľadávať internet. Podľa hesla - raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť, logicky mierim na YouTube. Výsledok môjho snaženia končí fiaskom a nenachádzam nič. To, že po slovensky je všeobecne málo videí s MTB servisnou tematikou, je mi jasné, ale, že ani po anglicky som nič nenašiel, ma prekvapilo. Počkať, počkať to je ono, spravím video ja! V lete 2016 tak uverejňujem prvé video. V tej dobe už som bol v kontakte so Slavom, ktorému sa myšlienka servisných videí v slovenskom jazyku tiež páčila, a tak 17. augusta vyšiel prvý článok zo série - Ako na servis. Následne ešte do konca roka vyšlo 5 videí z tejto série na mojom kanáli a tešil ma veľký úspech, keď najlepšie video má skoro 23-tisíc videní a 250 páčikov. Na slovenské pomery to je celkom pekné a teší ma, že ste ma prijali tak dobre, aj keď podmienky a videá neboli úplne dokonalé.


Učíme sa za pochodu


Všetky dôležité míľniky mojej YouTube kariéry sa odohrali vždy na začiatku roka, a tak nie je asi prekvapenie, že aj začiatok spolupráce a produkcie pre kanál MTBIKER sa odohral v januári 2017.

Bola to vôbec prvá návšteva MTBIKER centra, a tak po dôkladnej prehliadke predajne sme sa so Slavom do toho pustili. Doteraz som vždy točil videá sám a zrazu tu je niekto, kto ma počúva.

Prvá návšteva MTBIKER centra


Videá robím snáď na 100 záberov a uvedomujem si, že to nie je také ľahké ako doma. Postrihať to bola nočná mora. To, čo si počas natáčania ani neuvedomím, zrazu počujem v každej vete. Zisťujem, že moje najobľúbenejšie slovo je "v podstate" a nie vždy sa to dá vystrihnúť. Citoslovce "ehm" ani nerátam, ale to sú veci, ktoré v bežne hovorenej reči odfiltruje mozog sám, avšak vo videu to je tak, ako keby ste si rezali uši, hlavne, keď pri strihaní to treba pozrieť veľakrát. Ok, nabudúce si dám pozor . Do poznámok si taktiež značím, že treba vypnúť chladničku a upozorniť Slava, nech hore nedupe . Postupom času to pomaly pilujeme aj s pomocou konštruktívnych komentárov a rád práve od vás.

Jedno z prvých videí




Čas plynie a my makáme

Čo začalo ako nevinný koníček, prerástlo do peknej spolupráce a skoro mojej druhej práce. Niekedy je to náročné časovo všetko zmanažovať a skĺbiť rodinu, prácu, natáčacie dni, následne strihanie a podobne. A to nehovorím o tom, že na nejaké dlhé výjazdy na bicykli už vôbec nemám čas. Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, ale za každým jedným videom je veľa hodín práce a ľudí, ktorí robia, čo môžu, aby sa vám výsledok aspoň trochu páčil. Kde sú tie časy, keď som oprel mobil o knihu a natáčal video na jeden záber bez ohľadu na to, či mi to šlo alebo nie. Ak niekto skúšal postrihať dvojhodinové video, tak vie, aká sranda to je.




Postupne zisťujem, aké dôležité je svetlo. Takisto, že nič nevie pokaziť náladu, ako keď po hodine natáčania v exterieri zistím, že som nezapol mikrofón alebo vietor zničil moje celé úsilie. Výjazdy, pri ktorých robím nejaké video, sú vždy veľká zábava. Pomaly v ruksaku video techniku, náhradné baterky, statívy a podobne srandičky, nahradili niekedy potrebne veci, a tak sa mi už párkrát stalo, že síce mám tri SD karty a šťavy, že by som mohol napojiť malý dom, ale pri defekte nemám náhradnú dušu alebo pumpu a podobne.

Natáčanie mimo otváracích hodnín nebolo len tak





S odstupom času môžem povedať, že najťažšie video bolo to úplne prvé, kde som sa snažil prerobiť SR Suntour Auron vidlicu na olejové mazanie. Príprava na toto video spočívala v tom, že som si prečítal jeden článok, kde sa tak matne o tom hovorilo, ale konkrétne som vôbec nemal ani potuchy, do čoho idem a čo ma čaká po otvorení vidlice. Nakoniec to našťastie dobre dopadlo a vidlica funguje doteraz bez najmenšej chybičky. Domáce podmienky na začiatku boli veľmi ťažké a nedajú sa porovnať s natáčaním v MTBIKER servise.



Samozrejme, plne vybavená dielňa s profi náradím a kameraman Švaco vedia prácu veľmi uľahčiť, a tak niekedy, keď sme rozbehnutí, dáme za jeden deň viacero videí. Každé video pre natáčaním pripravujeme, konzultujeme, objednávajú sa potrebné veci a plno iných vecí.


Držte nám palce


Stále je čo zlepšovať, pretože každé video ma niečo nové naučí. Teší nás váš záujem aj o servisné videá a fakt, že stále viac a viac ľudí si chce svoj bicykel skúsiť opraviť sami. Určite si pozrite playlist so servisnými videami, ktorý sa nám stále rozrastá o veľmi zaujímave kúsky. Taktiež upriamte pozornosť na playlist s nástrojmi, kde môžete vidieť zaujímave kúsky od zvučných značiek, ktoré vedia prácu jednak uľahčiť a spresniť. Určite sa nezabudnite prihlásiť na odber a podporiť nás lajkom alebo komentárom s návrhom na nové video alebo nástroj.

Vidíme sa na YouTube alebo v Hrádku .
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozhovor: Ján Frátrik – keď bicykle viac opravuješ, ako na nich jazdíš

Rozbehol svoj vlastný servis a predajňu. Nakoniec sa ale rozhodol ísť inou cestou a skončil v našom tíme, konkrétne v žilinskej predajni.
Rozhovor: Jakub „Wechet“ Jankových - z MTBIKERu až na Majstrovstvá SSC mechanikov

Rozhovor: Jakub „Wechet“ Jankových - z MTBIKERu až na Majstrovstvá SSC mechanikov

O tom, že máme šikovných mechanikov, sa môžete presvedčiť pri poruchách vašich dvojkolesových tátošov a ich servise u nás. Ako však dať túto šikovnosť „na papier“?
Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Video: Výrobcovia olejov nechcú, aby ste toto vedeli - voskovanie reťaze

Pre koho má voskovanie reťaze zmysel a aké sú jeho výhody a nevýhody? Hodiť sa budú aj dlhodobé skúsenosti s voskom od značky Rex.
keyboard_arrow_up