No nie ze paci ale tak cakam ze to nastavia tak aby som bol efektivny a nic ma nebolelo. Ak to bude efektivne ale nevydrzim tak ani 10km tak taky fitting je mi na...
22.03.2021 - 15:59:47
00
Je to aj tom co od toho ocakavas, aky mas pripadne ciel, a pod. S najvacsou pravdepodonostou nesedis spravne a zmena posedu nebude na zaciatku vobec prijemna. Mne to napriklad trvalo si zvyknut asi mesiac ale potom sa mi skokovito zvysilo ftp o viac ako 10 perc co je dost podstatny rozdiel len na posede. Kedze rozdiel v povodnom a novom posede bol velky ja som sa rozhodol to robit postupne mesiac kym som sa tam dostal a potom mesiac kym som si zvykol. Co sa tyka pripadnej bolesti to ti nikto nevie zarucit - nikto nema sancu poznat presne tvoje svalstvo a slahy a pod. Opat zo skusenosti zjednodusene ja som sedel o 3 cm nizsie a o 3 cm kratsie. Dnes sedim o 0,5 cm nizsie, na dlzku podla fittingu a upravit som musel jeden kufor. Nie je to presne podla softwaru ale je to velmi blizko a mnohonasobne efektivnejsie ako pred tym. Pocas tej hodiny a pol nemas sancu zistit ci je ten posed uplne idealny. V BB je ale vyhoda ze mozes realtime vyskusat povodny a novy posed a okamzite v priebehu sekund vies porovnat rozdiel + skusenosti a znalosti cloveka co to robi - nema klapky na ociach a nerobi to striktne len podla softwaru. Pre mna najlepsie investovanych 150 eur. A mozno dlhodobo zo zdravotneho hladiska uplne najdolezitejsia zmena.
22.03.2021 - 17:06:49
10
hmm je to na zamyslenie, druha moznost je ze sedim spravne a nic mi nezmenia :D ale to je mala sanca
kazdopadne dik za postrehy
22.03.2021 - 17:22:01
00
Pred rokom som kúpil svoj prvý cesťák. S kamošom sme ho spolu nejako nastavili, aby mi sedel a celkom dobre sa mi na ňom šlapalo. Potom som zistil, že existuje bike fitting a rozhodol som sa, že do neho pôjdem. Popravde, bola to najlepšia investícia. Podotknem, že mi zmenili všetko, čo sa len dalo. Takže som to mal nastavené úplne inak, než by som mal. A výsledok. Po prvej jazde som bol v nemom úžase, ako dokáže pár cm spraviť zmenu. Testoval som to na kopci. Predtým som dokázal šlapať max. cca 15 km/h. A po bike fittingu som nemal problém dávať aj 22 km/h. v tom istom kopci. Samozrejme za rovnakých Wattov.

Pri fittingu sme našli aj ideálne sedlo pre mňa a nemám problém na ňom sedieť aj 8 hodín.

Za mňa vrele odporúčam. Navyše teraz si dám asi znova spraviť fitting, ale inde za pomoci Cycling 3DMA. V ČR to má jeden obchod. Neviem či to je aj na SR.
24.03.2021 - 10:51:56
01
pRo_lama napísal:
Po prvej jazde som bol v nemom úžase, ako dokáže pár cm spraviť zmenu. Testoval som to na kopci. Predtým som dokázal šlapať max. cca 15 km/h. A po bike fittingu som nemal problém dávať aj 22 km/h. v tom istom kopci. Samozrejme za rovnakých Wattov.


Si si isty? Lebo v tom pripade by si dokazal popriet fyzikalne zakony teda ak ak si medzitym neschudol tak odhadom 10kg....
24.03.2021 - 12:23:06
00
Nemám to presne odmerané. Určite to nebude na chlp presne. Ale zmena v mojom prípadne bola výrazná.
24.03.2021 - 12:24:45
00
Tak potom preco pises ze pri rovnakych wattoch? Pozri, ak berieme ze kopec je rovnaky, ak berieme ze tvoja vaha pred fittingom a po fittingu je +/- rovnaka, tak na to aby si zvysil rychlost z 15 na 22 tak si musel proste vyvinut vacsiu pracu, teda v tomto pripade, viac wattov. Ina sanca neexistuje a pri takomto rozdiely ten rozdiel vo wattoch musel byt podstatny. Co sa ti teoreticky zmenit nemuselo (alebo zmenilo len nepodstatne) mohli byt tepy pri vyssich wattoch, lebo si slapal efektivnejsie, ale aj tam pochybujem, ze pri takejto vyraznej zmene, by k ich zmene nedoslo, to by si musel sediet pred tym fakt velmi velmi zle.

EDIT: sorry este je moznost ze ti fuklo do chrbta tak odhadom 15 m/s ale tak to by si si asi vsimol.
24.03.2021 - 12:29:49
00
pRo_lamaJa sa tiez chystam na fitting, ked to bude mozne, a velice rad by som siel tam, kde pridavaju do kopca +7km/h ? Bolo by ale ozaj zaujimave porovnat tie watty, predpokladam ze tym novym posedom sa vyrazne zvysila efektivita sliapania a teda aj viac wattov sa dostalo do pedalov za pocitu rovnakej namahy. Predtym ta energia sa stratila niekde na ceste k pedalom a teda namaha rovnaka, rychlost nizsia, ale vykon na pedaloch musel byt predtym nizsi, ale celkova praca mohla byt podobna. Nieco ako ked vyladis techniku pri plavani, zrazu nizsia namaha a vyssia rychlost :)
24.03.2021 - 14:41:06
00
scarinko napísal:
aj vies poradit kde?

Oslov Tomáša Cepku tu z MTbikeru, budeš spokojný.
24.03.2021 - 20:59:51
01
Je to trochu mimo moj dosah aktualne. Myslel som ci nie je nieco u nas tu na divokom zapade
24.03.2021 - 21:01:02
00
Hlavne nečakaj od toho zázraky.
24.03.2021 - 21:18:51
01
Este moze sediet uuuuuplne zle a potom to celkom zazrak vie byt :)
24.03.2021 - 21:36:42
00
Ziaden bikefiter nidy nesmie ist proti sugestivnemu pocitu jazdca. Ak bikefiting nevyhovuje jadcovi a ma potrebu si to prestavit spat, je ten bikefiting urobeny zle! Nejestvuje nic take, ako dobre spraveny fitting, ktory jazdcovi nevyhovuje. Je tam vzdy ista navikacia doba, to je pravda. Ale to nie je o tom, ze si na ten diskonfort jazden navyka. To je o tom, ze mu to najprv moze pripadat divne, ale cim viac na tom jazdi tym mu to pripada pohodlnejsie. Ak iejaky fitter povie, ze on to ale ladil na max FTP... tak to je tiez hlupost, lebo clovek nie je stroj. Ak ho das do biomechanicky idealnej polohy, ale on sa v nej neciti dobre, nepoda ani taky vykon ako v zlej polohe, kde sa citil dobre. Trocha seda zona je ked ladis polohu pre minimalny aero drag. Ale to je takmer vylucne domena TT a triatlon. U cestneho biku som za hranicu pohodlia nesiel ani u aerobikov. Proste to za to nestoji. To sa da na 30 min TT, nie na normalne jazdenie. Nikto neche Travit viac casu vo fitku a cvicenim jogy ako na biku, aby prezil sialnu aero polohu na preteku. To nechajme profikom.

Dobri fitting je proces, nie stav. Tak ako vyiyja jazdec, ci uz jeho vykonnost, alebo ciele, alebo porste len jeho vek, tak sa musi neustale menit aj nastavenie biku. Cize jednorazovy bikefit niekde, kde cloveka nepoznaju je platny skutocne velmi malo. Fitting je iteracny permanentny proces. Aj preto, vzdy po naviknuti jazdca na zmeny robim dalsie meranie. Inak bude totiz sliapt a drzat novu polohu 30 min po jej nastaveni a inak, ked na nej odjazdi 500km.


Naposledy upravil Kenai dňa 24.03.2021 - 23:46:08, celkovo upravené 1 krát.

24.03.2021 - 23:37:59
00
Kenai s tymto absolutne suhlasim. Kazdopadne pre vacsinu ludi je velkym posunom vpred uz len ten jeden fitting, malokto to absolvuje opakovane a vyladuje detaily a zmeny vramci vyvoja.
ale pridam jednu moju skusenost ktoru asi nema kazdy. Ja som bol v priebehu roka na dvoch na sebe nezavislych fittingoch. Spatne mi je jasne ze na tom prvom sa niekde stala chyba lebo pozicia sedlovky bola o 3 cm nizsie ako na tom druhom o par mesiacov. 3cm je naozaj velmi velmi vela. Vsetko ostatne +/- bolo velmibpodobne. Na tom druhom fittingu v BB som hned vedel porovnat ze ten prvy bol proste zly. Nebolo o com. Napriek tomu som sa v tej prvej pozicii aj v tej druhej citil komfortne. V tej prvej som dokazala odjazdit tisice km, 500km nonstop, niekolko vyjazdov cez 300km aj par dni za sebou a pod. Problem je ze som nemal ako vediet ze sedim uplne zle lebo som to nemal s cim porovnat a proste som tomu nastaveniu veril a moje telo si zvyklo. Dal som na sugestivny pocit ze je to ok. A pocas tych 30min na fittingu som to proste sugestivne nezistil. Cize suhlasim ze ist proti pocitu jazdca asi dobre nie je, ale na druhej strane ten jazdec nemoze vediet co je spravny posed pocas fittingu ak to nema s cim porovnat a vlastne niektori (ako ja) to nezstia ani pocas mnoho desiatok hodin v sedle ale az ked to maju s cim porovnat ale vravim takych asi vela nie je.
25.03.2021 - 07:22:17
00
ludia by na ten bike fitting mozno aj chodili, ak by to nestalo 150 eur,
vezmite si ze strasne vela ludi ledva naskriabe na bicykle do 1000 eur a rodicia, znami či kamoši sa tukaju po hlave ze si dal za bicykel liter...
taky clovek pozom uz neda za "obycajny" bikefitting 150 eur

moji kolegovia sa tukali po čele ked som sa potesil ze mi prislo sedlo za 120 eur, nerozumeli tomu ked v decathlone alebo v lidli sa da kupit sedlo za 15 eur :)
chapete co tym chcem povedat

pre mna je ten bikefitting fajn vec, nebol som ale chystam sa, uprimne si myslin ze je dost predrazena a kebyze im poviem v praci ze som zaplatil chalanovi 150 eur aby mi nastavil posed a riaditka tak ma vysmeju ci nemam doma srubovak?
25.03.2021 - 08:50:41
02
keyboard_arrow_up