no tak co sa tyka studii na testak a spol, teda klasicke sypacske latky, tak tie si asi teda nehladal, lebo tych studii je nespocetne vela (vdaka tomu ze taketo sterace si dnes kupuju 15 rocne deti, zohnat to je asi tak tazke ako si kupit normalny proteinovy prasok).. ked som sa o to pred x rokmi zaujimal (iba z teoretickeho hladiska

) tak hadam na kazdy sterac boli aj realne studie, kde boli jasne vidno vysledky (predsalen prirastok sily a svalovej hmoty sa meria ovela lahsie, takisto chodit do fitka je ovela jednoduchsie ako simulovat 3 tyzdenny etapak), a takisto kvanta skusenosti ludi ktori presne popisovali davky aj ucinky (co sa vsak samozrejme za vedecku studiu povazovat neda, ale pre zaujemcu je to mozno este uzitocnejsie kedze tvorcovia studii sa casto tomu konkretnemu sportu nerozumeju).
co pozeram tak studie na vplyv trebars krvnych transfuzii, zvyseneho hematokritu a spol boli robene uz pred desiatkami rokov, s jasnym vysledkom, a teda ze to pozitivne vplyva na
vykon sportovca. Kazdy pretek je pri vytrvalostnom sporte trocha iny, podla mna dostatocnym dokazom ze liek pomaha, je ze zvysuje urcite krvne (alebo ine parametre), kedze uz bolo jasne preukazane ze zvysenie danych parametrov (ci uz legalnou alebo nelegalnou cestou) vedie k zvyseniu vykonu.
Co sa tyka sypania v profi, snad kazdemu je asi jasne ze sa tam sype hlava nehlava uz dlho (napr tenis je krasny priklad sportu ktory sa tvari ako najcistejsi na svete, djokovic odsudzuje LA pomaly ako vraha a pri tom jeho forma narastla nedavno o 30% vraj vdaka tomu ze objavil po x rokoch v profi sporte svoju alergiu na lepok, ha ha ha...). Ale doping sa tyka uz aj tych co sutazia pre idealy - ako tu uz matt neraz spominal, ked na amaterskom preteku o plastovy pohar starostu obce mas sypacov, tak by som povedal ze ten sport ma uz troska vacsi problem ...