:) ja negeokesujem.. chcem to cisto jasne na mapu-trasu-smer pocas bikovania.. bez elektronickeho kompasu sa zaobidem tak ako doteraz pri papierovej mape, kedze jazdim na biku tak jazdim po cestach a chodnikoch takze uz len zo slnka sa da urcit priblizny smer..
serinkat sa s mapami sa mi nechce topo pre CR a SR to isti..
oregony, dakoty, 705 su sice fajn ale stoja cez 300-400€, toto menej ako polovicu, inak by som sa na to cele mohol vy.. :)


wukie: tu recenziu som uz cital, ale dakujem..
29.12.2009 - 09:17:45
00
Len si treba uvedomiť, že pokiaľ chceš po GPSku ukázať že ktorým smerom ďalej z neznámeho miesta (kde nevieš kde je ktorá svetová strana), tak magnetický kompas je v podstate nutnosť, pokiaľ nie si v pohybe (pomerne rýchlom pohybe - aby bol "sever" určený zo smeru pohybu ako-tak presný tak je vhodná rýchlosť okolo 10-15 km/h, potom tá presnosť začne už dosť klesať).
Ako som napísal, mám s tým najazdené a nachodené množstvo hodín (niekoľkokrát do týždňa som s tým vonku) a ani raz som ten kompas a barometrický výškomer nepotreboval- ale niekto má iné požiadavky, tak to asi využije, súhlasím. Orientovať sa dá aj podľa vrstevníc- či si nakraji kopca, na vrchole, v doline, čo vidíš pred sebou (obec, cestu), či si napravo od cesty alebo naľavo, netreba sa toho báť, ale to sa niekomu nemusí páčiť.

Keď som kupoval Legend HCX (na Slovensku) tak doplatok za tie dve srandy vo Viste HCX bol okolo 1200-1300 SK (možno aj viac ak sa nemýlim), čo som považoval za dobrý vtip :) keďže to bola cena skoro tretiny celého gps Ale aby som to nehanil, kto to chce nech to má, ale byť to nemusí (skoro ako nejaký múdry výrok :) )

pre craobs: ak sa nevieš rozhodnúť, najlepšie je si to vyskúšať priamo v teréne. Či už tento "nedotykový" Legend HCX alebo tie dotykové s väčšou obrazovkou. Dosť ľudí tie druhé menované vlastní, ako som písal, mne to čo mám plne vyhovuje, ale naozaj záleží len na tých ktorých konkrétnych požiadavkách a cene :)

Či som ti pomohol? dúfam že aspoň trochu :)


Naposledy upravil wukie dňa 29.12.2009 - 11:16:53, celkovo upravené 1 krát.

29.12.2009 - 10:59:17
00
no rozdiel v cene legend-vista ostal stale cca 40-50€

teraz pouzivam autonavigaciu bud na PDA=dotykova, alebo mobil=nokia maps.. rozdiel nejako v ovladani nebadam, fungujem systemom zadam adresu pustim a idem..
zhruba rovnako to planujem aj na biku, nahodim si trasu, spustim a startujem.. v cieli vypnem a idem domov..
povodne som skor uvazoval nad smartmaps do igo8 ale PDA je dost krehke a nahovno sa umiestnuje na bike, a telefon zas nevydrzi cely den..
29.12.2009 - 11:12:31
00
:) ja negeokesujem..

Poznám nesmierne veľa týpkov, ktorí žvanili, že ONI nikdy nijakej droge neprepadnú :rofl:
Ale v podstate ide hlavne o to že rad eTrex je o odchádzajúcej technológii - dnešné mapy - žiaľ - tak trochu prekračujú HW možnosti aj Colorád a Oregonov. Myslím že už Topo Czech 2 Pro na eTrexy ani GPSMAPy nedostaneš. Podobne sa mi správala beta slovenskej Topo 3, ale tam je sľúbený aj ne-NT build pre staršie prijímače (len Garmin toho už nasľuboval, resp. Conan, hlavne čo sa termínov uvedenia na trh týka...).
Displeje tých modernejších GPSiek sú už tiež niekde inde... som mal požičaný Oregon a potom som mal z návratu k Viste kultúrny šok...
29.12.2009 - 14:41:10
00
:P tak kym nezacnem neprepadnem..

hmm len sa mi do navigacie len na bike nechce vrazat 400€ fakt.. na tie topo czech som pocul len chvalu, sk tiez az take staznosti niesu.. okrem toho ak su v prijatelnej podobe tak mi to asi postacuje, mam pocit ze netreba az tak castu aktualizaciu ako u automobilovej.. aj papierove mapy ktore pouzivam maju 8-10 rokov a stale su dobre :)
keby to telefon vydrzal bol by som schopny fungovat kludne na trekbuddy-m, ale nezvlada to casovo moc, a pripevnovanie tiez neni len tak..

btw ked uz je to tak odchadzajuca technologia asi zacnem viac sledovat inzerciu ci nahodou nejaky extremista geokeser nepredava zachovaly slusny legend alebo vistu :P
29.12.2009 - 15:45:17
00
Vistu C s odliepajúcim sa tým gumovým lemom budem mať na predaj aj ja :D
Conan to má "zariadené" tak že u topomáp je update až ďalšia verzia po pár rokoch :( čo sa nevychytá v betateste, to zostane...
Topo SK 2ku do toho dostaneš a IMO sú to dobré mapy, aj keď na toto moje konštatovanie asi vyskočí pár fanoušov rastrových máp, ale otázka znie, či sa dá v rastrových mapách vôbec lepšie orientovať, o čom s úspechom pochybujem.
Topo CZ 1.2 aj 2 nePro do toho dostaneš tiež.

Oregoník 300 za 220 GBP:

http://cgi.ebay.co.uk/GARMIN-OREGON-300-OUTDOOR-GPS-HANDHELD-WALKING-SAT-NAV_W0QQitemZ250550396972QQcmdZViewItemQQptZUK_AudioTVElectronics_GPSSystems_GPSSystems?hash=item3a55f7a82c
29.12.2009 - 16:34:31
00
hmm a co ma ten oregon o tolko pre mna vyuzitelnejsie aby som zanho dal dvojbasobok legenda..


resp. doplnujuca otazka vseobecne: ako narocne je dostat do danych pristrojov mapy bez toho aby som ich oficialne zakupil.. funguje to ako klasicke navigacie ze len ctrl+c ctrl+v kopirujem do zlozky maps rozne mapy?
29.12.2009 - 16:41:55
00
Lepší displej, bleskurýchle ovládanie, obrovská interná pamäť (ešte máš možnosť ísť do Oregonu 200 - bez kompasu a výškomeru a internú pamäť by si suploval microSD)... a fakt sa nemusíš báť, že by najbližšie 2-3-4 roky vyšla mapa, ktorá by ti oznámila, že "sem ma nedostaneš". (Pochybujem aj o nie-NT builde SK Topo 3, kým neuvidím na vlastné oči... Conan je v tomto dosť veľká sľubotechna.)

http://navigovat.mobilmania.cz/Testynavigaci/AR.asp?ARI=113956

Mapy sa posielajú do prístroja z programu MapSource. Musíš ich doňho normálne nainštalovať a potom odblokovať, len miesto od Garminu budeš mať unlock key z - diplomaticky povedané - iného zdroja.
Ešte doplním, áno, navigáciu vidíš ako externý disk. Ale map set sa špeciálne zostavuje - je to jednoliaty súbor, kam sa poskladá, čo potrebuješ, teda potrebné segmenty máp, dá sa modifikovať spôsob vykresľovania (TYP súbory), môžeš/nemusíš odoslať routovacie dáta, atď., takže to nie je iba nakopčenie súborov, ale do istej miery funguje ako taký linker predkompilovaných segmentov.
29.12.2009 - 17:03:35
00
no uvidime asi.. stale to je 2x tolko aj za oregon 200..
pockam si pekne do jari-> april/maj kedy sa zacne naplno jazdit aka bude situacia..
dovtedy sa mozno aj naspori viac penazi na vyhadzovanie na taketo pitchovinky :)
29.12.2009 - 17:18:29
00
K tým mapám jednoduchšie :)
Musíš ich posielať do gps naraz lebo sa to tuším stále prepisuje, ale keď si ich zo začiatku vyskúšaš, nebude potreba ich stále importovať.
Vkladanie trasy jednoducho napr. cez program Mapsource, ukladanie prejdených trás do PC (bez vlastných POI bodov) klasicky cez mass storage (ako usb kľúč), či ako sa to píše.
Ako som tu už písal radšej si tie mapy a gps vyskúšaj aby si mal aspoň predstavu o tom, čo je to zač tie vektory na turistickej mape :) a či ich budeš akceptovať.
Mne stačí kombinácia lesné cesty a topo 3 beta, kde mi ide hlavne o turistické značky, popripade názvy lokalít.
29.12.2009 - 19:28:19
00
chcem nieco co ma mapu, stiahnem si GPX (napr http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/ ) prasknem to do pristroja a idem.. a chcem mat pred sebou zobrazenu mapu+trasu+puntik/sipku/krizik kde som prave teraz.. aby som vedel ze teraz odboc ty truba nevnimava.. aktualnost resp podrobnost pristrojovej mapy mam pocit ze az taku rolu nezohra, kedze pojdem aj tak podla uz prejdeneho GPXu, resp naplanovaneho podla nejakej aktualnej podrobnej mapy..

v principe (papierova) mapa s pohyblivym krizikom, to je moj ciel..

no uvidim do tej jari co sa ako rozbehne.. mozno aj topo 3 uz budu :P
29.12.2009 - 19:40:27
00
Garmin etrex Legend Hcx ~ 160€ (ak chces aj barometer a kompas, tak si prihod na Vistu 40€ - mne to este nikdy nechybalo). Som s tym naprosto spokojny. Velmi citliva antena v porovnani s predoslym modelom Garmin etrex Legend). Pouzivam na dokumentaciu zaujimavych tras a orientaciu v neznamom terene.
Neznamy teren ak mam moznost pripravim si a natiahnem trasu. Pouzivam Oziexplorer. Ak nie alebo nemam cas tak aspon dolezite body. Uz som zazil narocny teren s viacerymi dolinkami, kde mi pomohlo, ze som vedel vzdy ktorym smerom je najblizsia krcma - orientacia na bod.
Samozrejme drahsie modely daju viac, otazka je ci to stoji za tie peniaze. Ja z ekonomickeho hladiska kladiem vyssiu prioritu kvalite bika a oblecenia.
Ak chces priklady pozri nasu stranku a ak mas konkretne otazky rad odpoviem, ale pisat prirucku sa mi nechce.
29.12.2009 - 21:31:46
00
Samozrejme drahsie modely daju viac, otazka je ci to stoji za tie peniaze.

presne toto riesim najviac.. mam pocit ze nic z toho "lepsieho" nevyuzijem, len zbytocne vyhodim prachy..
29.12.2009 - 22:03:25
00
pista: patch anténa u všetkých etrexov roky rovnaká, len chipset iný... z toho ten dojem (oprávnený) vyššej citlivosti (čo má ale aj nevýhody - fixy na odrazy a pod.)
29.12.2009 - 23:29:39
00
Legend a Legend hcx podla mna nemaju rovnaku citlivost. Rozhodne je citlivost vyssia. Na priklad novy mi chytne satelit v byte, stary ziadny ani na okne. Takisto vidim v terene, ze na miestach kde som nemaval signal, teraz mam. Ci je rozdiel v chipsete alebo antene neviem posudit. Nevyhody ktore spominas velmi nevnimam. Pre mna nie je GPS modlitebna knizka. :)
30.12.2009 - 08:29:35
00
keyboard_arrow_up