ja som specialne tlacivo nepouzil - neviem ci take nieco existuje. Mal som len na papiery polozku po polozke s cenou + praca , vysledna suma a razitko servisu. V podstate nieco ako cenova ponuka. To som odovzdal panovy s poistovne ktory prisiel obzriet zvysok bicyklla.
12.06.2015 - 21:45:42
00
To si musíš zistiť na poisťovni. Prepokladám, že to pôjde z PZP vinníka - ak vieš jeho poisťovňu, tak si ju prelustruj na internete. Alebo si zavolaj na info linku poisťovne. Škodové udalosti v Allianz-SP napríklad môžeš nahlasovať cez internet alebo aj cez telefon. Ja som po nahlásení cez internet dostal inštrukcie, čo mám doložiť - zvyčajne stačilo nascanovať a poslať mailom. Minimálne pri nahlasovaní potrebuješ vedieť meno a adresu vinníka, ev. číslo vozidla, poisťovňu a číslo PZP vinníka.

Ak to pojde z PZP vinníka, tak dostaneš náhradu len vo výške časovej ceny, t. j. po odpočítaní amortizácie. Predpokladám, že od teba budú žiadať doklad o kúpe - z toho budú vedieť jeho hodnotu a vek. Ak si si ho vylepšoval (napr. kolesá), tak doložíš aj tento doklad(y). Takže ak máš niečo staršie, tak zapoj kamarátov, čo majú niečo podobné a novšie, prípadne aj vyššej ceny. Samozrejme, ak budú mať faktúry na meno, tak máš smolu Avšak mohol by si sa pokúsiť ukecať to, že ty máš podobný, rovnako stary, ale nemáš doklad.

Z PZP máš nárok aj na bolestné, náhradu na strate zárobku počas PN a prípadne aj náhradu za znížené uplatnenie - ak budeš mať trvalé následky. Ak budeš chcieť dostať vyššiu náhradu za škodu, resp. za úraz ako ti dá poisťovňa, tak musíš mať dobrého fiškála a vymáhať plnenie priamo od vinníka v občiansko-právnom konaní.
12.06.2015 - 21:56:22
00
Vysetrovatel urcil vinnika aj za ake tresty je stihany. Poistovna teraz caka, ci bude vinnik odsudeny, alebo sa dohodne s prokuratorom na vine a treste. Poistovna zacne konat az potom. Pekne sa to natahuje, vyzera to na este pekne dlho.

EDIT: prokurator obzaloval vinnika nehody, ten podal odpor, vytycuje sa sudne pojednavanie...
EDIT 2: sudne pojednavanie vytycene, snad sa to uz skonci
EDIT 3: vyplatene odskodne za poskodenie zdravia (uplne)
EDIT 4: prokurator sa odvolal, nesuhlasi s trestom pre vinnika, uz cakam iba odskodnenie za skody na zdravi a majetku. To pojde z PZP vinnika.
EDIT 5: vsetko ohladom nehody ukoncene 3.11.2014 pre moju spokojnost.



Ahoj,

aký trest nakoniec dostal vinník?
12.06.2015 - 22:22:57
00
Minimálne pri nahlasovaní potrebuješ vedieť meno a adresu vinníka, ev. číslo vozidla, poisťovňu a číslo PZP vinníka.
Poistovni je povinny to nahlasit ten, kto je poisteny (ten co sposobil skodu), s tebou sa jeho poistovna nemusi vobec bavit.

Ak budeš chcieť dostať vyššiu náhradu za škodu, resp. za úraz ako ti dá poisťovňa, tak musíš mať dobrého fiškála a vymáhať plnenie priamo od vinníka v občiansko-právnom konaní.

Vo finale je to aj tak tvoj pravnik vs. pravnici poistovne a ked uspejes, tak plnit to bude poistovna, nie vinnik.
12.06.2015 - 23:19:24
00
Ak si si ho vylepšoval (napr. kolesá), tak doložíš aj tento doklad(y). Takže ak máš niečo staršie, tak zapoj kamarátov, čo majú niečo podobné a novšie, prípadne aj vyššej ceny. Samozrejme, ak budú mať faktúry na meno, tak máš smolu


ehm, toto co spominas je poistny podvod, ktory okrem toho, ze je to trestny cin, je zaroven najlepsi sposob ako docielit ze poistovna zacne detailnejsie vsetko skumat s cielom vyplatenia co najnizsej sumy.
12.06.2015 - 23:44:40
00
Ahoj,

aký trest nakoniec dostal vinník?

Pokial viem, vinnik dostal 5 rokov natvrdo, ale za dobre spravanie ho urcite pustia skor + zakaz soferovat.
15.06.2015 - 12:40:26
00
Dobrý deň,

rád by som doplnil do diskusie ešte radu na obozretný postup voči policajnému vyšetrovaniu. Pokiaľ totiž vinník nehody nebol jednoznačný, stretávam sa niekedy s čudnými postupmi a výsledkami vyšetrovania. Treba si dať jednoducho pozor, aby z poškodeného zrazu nebol vinník.

Ohľadom odškodnenia si treba skontrolovať ako zranenia obodoval lekár. Aj lekár je len človek, a počet bodov sa v jednom prípad od dvoch lekárov zvykne niekedy poriadne líšiť. Viac aj na stránke http://www.litis.sk/nase-vysledky/
15.06.2015 - 13:29:42
00
Obozretný treba byť pri všetkom. Ja som mal nehodu 3 roky dozadu, takisto mi nedala prednosť žena za volantom. Jasná vinníčka, na mieste jej bol odobratý VP, vyšetrovanie bolo tiež celkom rýchlo uzavreté a aj tak som čakal na odškodné viac ako 6 mesiacov. Aj to som musel napísať do poisťovne 3 sťažnosti, aby ma nakoniec kontaktovala riaditeľka odboru likvidácie poi. udalostí, aby sa mi ospravedlnila za pochybenie podriadených a odvtedy som celú záležitosť riešil s ňou. Takisto na pobočke poisťovne absolútne nulová pomoc, vždy iba telefonát na centrálu a prosba o trpezlivosť. Najlepšie bolo, ked asi po 6. návšteve pobočky vybehol von za mnou poisťovák, s tým, že mi nedal vizitku, a ak by som mal záujem o akékoľvek poistenie, mám sa ozvať.... Ďakujem pekne... jednalo sa o Generali.
Čo sa týka doktorov, súhlasím, treba si dať pozor, mne napríklad moj lekár tvrdil, že napriek 8cm jazve nad obočím, nemám nárok na odškodné za sťažené spol. uplatnenie( trvalé následky), nezabudnem ako mi na 5-krát meral jazvu kúskom zlomeného pravítka a nebol schopný vypočítať plochu na ktorej sa jazva nachádza. O zážitkoch z nemocnice ani nejdem písať, bolo by to na dlho, stačí spomenúť, ako sa dvaja doktori predomnou hádali kto ma zašije.
Jediný, na ktorých nemôžem povedať krivé slovo sú policajti, či už PMJčkari čo boli prvý pri nehode, ako aj vyšetrovateľ.
15.06.2015 - 20:13:55
00
rád by som doplnil do diskusie ešte radu na obozretný postup voči policajnému vyšetrovaniu. Pokiaľ totiž vinník nehody nebol jednoznačný, stretávam sa niekedy s čudnými postupmi a výsledkami vyšetrovania. Treba si dať jednoducho pozor, aby z poškodeného zrazu nebol vinník.

Aj jednoznacnost sa moze zmenit, ked su kontakty na policii +zabudol si sudcov spomenut. Ale k tej obozretnosti si mohol aj konkretnejsie, ked uz si si tu spravil reklamu :)
Ako sa spravat obozretne?
Aktivne sa zaujmat o pripad, nahliadat do spisu, fotit si veci zo spisu, osobne sa zucastnovat pojednavani... Niekedy to moze byt dost problem, ked je poskodeny v nemocnici a jeho blizky maju v tej chvily samozrejme ine priority.

Bohuzial, ked su "vyssie" zaujmy moc silne, obcan nema sancu :(
http://www.necenzurovane.net/14/vrazda.html
15.06.2015 - 21:32:12
00
K tým lekárom...Najlepšie je dať si vypracovať obodovanie zdravotného stavu na účely bolestného súdnemu znalcovi, ktorý sa venuje i takejto činnosti. U mňa sa v rámci vyšetrovania robil i znalecký posudok na zdravotný stav, v rámci ktorého znalec zdravotný stav i obodoval na účely bolestného...Následne som si kvôli poisťovni dal obodovať zdravotný stav od obvodnej lekárky na príslušné tlačivo, ktoré vyžadovala poisťovňa..Rozdiel medzi obodovaním bol 60 bodov v môj neprospech..Pani doktorka si peniaze/poplatok za obodovanie zobrala, ale očividne mala problém si i prečítať príslušný zákon, resp. takéto veci nezvykne robiť...Nakoniec som jej ja musel nadiktovať podľa znaleckého posudku, čo má ako obodovať...

Ako uviedol Palo TT, je potrebné nahliadať do spisu, otravovať vyšetrovateľa, atď....Zdanlivo jednoznačné veci a priznanie viny sa po porade s "vhodným" advokátom dokážu veľmi ľahko zmeniť...
15.06.2015 - 22:18:45
00
Palo TT v 50ke sa da hentak zosrotovat auto? sa mi nechce verit.... pekne svinstvo cely pripad
18.06.2015 - 13:43:29
00
Uvidim ako dopadnem ja a aky trest dostane ten pako vo ma zostrelil a dolamal.
21.06.2015 - 17:25:36
00
canopus Je to vyjadrenie matky, ktorá stratila syna. Treba to brať tak. Niečo o tom viem, som miestny, ale nebudem to riešiť. Mám synov v podobnom veku nedokážem si predstaviť takú stratu...
Videl som aj miesto nehody a mám predstavu o rýchlosti 50kmh... nuž aj laik videl, že to bolo viac... Chápem zúfalstvo matky
21.06.2015 - 19:04:48
00
hentak zosrotovane auto a zaseknuty tachac na cca 50ke? cudne
22.06.2015 - 17:44:47
00
Takže aj ja som sa pridal k rodine zrazených autom...lezim v Dunajskej Strede v nemocnici...zlomene dva stavce a prasknuty clenok
02.07.2015 - 21:10:31
00
keyboard_arrow_up