vlastoch napísal:
akoze nejake "povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou BICYKLA" ?
moje nervy :D

??? Niekto tie škody zaplatiť musí.
Podľa mňa aj poisťovne vymáhajú tie škody od cyklistov, chodcov etc, pokiaľ mal vodič havarijné poistenie. Istotne to neplatia všetko zo svojho. Len sa to nejako nemedializuje. Keby sa o tom písalo, ľudia by sa sami poisťovali.
29.10.2020 - 21:56:32
00
a ja pisem niekde ze nemusi ?
zujimave ako sa tu laici vyjadruju ako by malo fungovat poistenie, pricom o poisteni nemaju ani sajnu ...
PZP tu je z nejakeho dovodu, tie dovody pre bicykel neexistuju, a nie, samotna "moznost" vzniku skody tym dovodom nie je ...
29.10.2020 - 22:14:07
00
Vo Svajci to donedavna mali
https://www.knowitall.ch/47-transport/swiss-transport/732-new-laws-for-bicycle-owners-in-switzerland-no-more-vignettes
Aj ked povinne to nie je, je samozrejme rozumne sa dat poistit.

Jano1987 aj ked by cyklista bol poisteny, nemalo by to na priebeh ziadny vplyv. Teoreticky by bol mozno cyklista ochotnejsi si priznat vinu. Poistovna sa do platenia hrnut urcite nebude, ked nemusi.
Ohladne urcenia viny/spoluviny spominany pripad asi nebude jednoduchy a jednoznacny. By ma zaujmalo, ci je voci tomu cyklistovi vobec vedene trestne konanie?
29.10.2020 - 22:16:46
00
Ale take poistenie je. Zodpovednost za sposobene skody je sucastou poistenia domacnosti.
29.10.2020 - 22:17:16
02
vlastoch napísal:
PZP tu je z nejakeho dovodu, tie dovody pre bicykel neexistuju,

Mozes tie dovody uviest?
29.10.2020 - 22:19:40
00
vlastoch napísal:
a ja pisem niekde ze nemusi ?
zujimave ako sa tu laici vyjadruju ako by malo fungovat poistenie, pricom o poisteni nemaju ani sajnu ...
PZP tu je z nejakeho dovodu, tie dovody pre bicykel neexistuju, a nie, samotna "moznost" vzniku skody tym dovodom nie je ...

Tak nás pouč aké sú tie dôvody, ak nie náhrada škody spôsobené motorovým vozidlom. A prečo cyklisti či chodci nemôžu spôsobiť škodu.
29.10.2020 - 22:20:22
00
Co by nemohli. Ked sa auto bude vyhybat cyklistovi ktory ide na cervenu a nieco rozbije pripadne niekoho zrani/zabije tak je to vina cyklistu.
29.10.2020 - 22:22:59
00
nahrada skody je následok ... nie pricina ... priciny zavedenia PZP su dve: miera rizika a výska skody
skratka pri prevadzke auta sú pravdepodobnost vzniku skody a potencialna vyska skody dost vysoke na to, aby stat nechal poistenie na dobrovolnej baze a riskoval, ze vodici budu bez poistenia a obete bez náhrady skody z dovodu nemajetnosti vinnika, alebo aby stat nechal "krachovat" ludi kvoli nemoznosti zaplatit skodu

pri bicykloch je riziko vzniku skody zavinenim cyklistu rádovo nizsie, rovnako ako potencialna skoda ... preto nikto neriesi POVINNOST takeho poistenia pre cyklistu, nehovoriac o zlozitosti administracie takej povinnosti ...
kto pocituje potrebu poistit si zodpovednost za skodu sposobenu bicyklom, nech sa paci, nikto mu nebrani dobrovolne ... :-)
29.10.2020 - 22:31:24
02
Joe70 napísal:
Tak nás pouč aké sú tie dôvody, ak nie náhrada škody spôsobené motorovým vozidlom. A prečo cyklisti či chodci nemôžu spôsobiť škodu.

nauc sa citam s porozumenim, ja sim nic z toho co pises netvrdil ... ja nepisem o dovodoch existencie poistenia, ale o jeho povinnosti ... lebo to poistenie by mohlo kludne existovat bez toho prveho "P" v skratke ...
29.10.2020 - 22:34:05
00
A ty by si mohol zase pisat s porozumenim ;)
napr. Pre cyklistov z dovodu vysky rizika a skod, nie je dovod, aby poistenie bolo povinne.
29.10.2020 - 22:48:23
02
Palo TT Prípad je jednoznačný, známy to mal na autokamere. Cyklista si na ceste niekde na Zuberci dával downhill a rovno z lesa vyletel na cestu. Žiadne že nejaká lesná cesta, či niečo podobné, ozaj priamo z lesa zo svahu vyletel na cestu. Cyklista vyviazol s 50€ pokutou. Vyšetrovateľ sa vyjadril, že by ho nechal zavrieť za to, ale prokurátor sa vyjadril, že je to cyklista a nemôžu ho odsúdiť na nič iné. Teda môžu to skúsiť, ale na 99% mu sudca nedá ani podmienku. Navyše by sa toho chytili médiá, či cyklista s končil v base, lebo ohrozil človeka, kto to kde videl predsa a organizácie ako Cyklokoalícia a podobné by vyhlásili krížovú výpravu. Vodičský mu zobrať nemôžu a čo má známy vedomosť, podobne ohrozil ešte ďalšie 2 vozidlá o ktorých vie a u ktorých došlo k škodám a aj zraneniam. Žiaľ aj väčšina verejnosti to tak vníma, že cyklista nemá ako ohroziť šoféra auta, lebo všade sa vtĺka každému do hlavy, že je cyklista je ohrozený. To isté platí aj pre chodcov. Preto som si už pár razy zalietal v autobuse MHD, keď nejaký samovrah vkročil do dráhy autobusu. V jednom prípade 7 ľudí z autobusu brala sanitka, čo mi vyšetrovateľ potom povedal, tak bolo tam 9 otrasov mozgu, 1 zlomené zápästie, zlomené jabĺčko, nejaké vyrazené zuby, zlomené rebrá atď. V autobuse sa nachádzalo 127 cestujúcich. Ale ak to niekde poviete, nikto vám neuverí. Bývalú frajerku zrazil cyklista na Železnej studničke v BA, skončila na týždeň v nemocnici a 2 mesiace bola doma na PN, kým bola schopná pracovať. Cyklista je na súde už 5 rokov kvôli ujme na zdraví požaduje sa finančné odškodnenie a bolestné. Ono pre ženu nie je nič príjemné, keď vám pedálom niekto roztrhne časť brucha a boku a máte tam 29 stehov a jazvu na celý zvyšok života, prídete o 7 zubov, prerazený nos a zlomená lícna kosť a ešte kopa ďalších zranení. Žiaľ, tiež to je na dlhé lakte.

vlastoch PZP je tu z toho dôvodu, aby poškodený dostal náhradu škody, ktorú spôsobil vinník. Nemusí ísť len o poškodené auto, ale aj o zdravotné problémy, či poškodenie nehnuteľnosti, či napríklad bicykla. Cyklista je tiež účastník cestnej premávky a podľa štatistiky v Nemecku v 2017 či 2018 roku čo som čítal, tak boli pri skoro 8000 nehodách s osobným vozidlom a cyklisti zapríčinili 52% nehôd. Už dávno sú preč tie časy, keď predný svetlomet na auto stál 50€. Máte LED svetlá a rozbije vám 1 svetlo? Prosím materiál aj s robotou od 1500€ hore aj pri obyčajnom aute ako Peugeot, Škoda, Kia. Vyklepanie kapoty a lakovanie 250€, zničený nárazník (nový plus lakovanie a osadenie) kľudne aj 1500€. Máte v ňom nebodaj nejaké senzory? +500€ za robotu. Poškodili sa? +1000€. Rozbité predné okno? 300€ a viac. Zlomené spätné zrkadlo 300€ atď. To sa nebavíme o nejakých luxusných autách. Spôsobená škoda je spôsobená škoda.
29.10.2020 - 23:01:58
00
Teda môžu to skúsiť, ale na 99% mu sudca nedá ani podmienku. Navyše by sa toho chytili médiá, či cyklista s končil v base, lebo ohrozil človeka, kto to kde videl predsa a organizácie ako Cyklokoalícia a podobné by vyhlásili krížovú výpravu. Vodičský mu zobrať nemôžu a čo má známy vedomosť, podobne ohrozil ešte ďalšie 2 vozidlá o ktorých vie a u ktorých došlo k škodám a aj zraneniam. Žiaľ aj väčšina verejnosti to tak vníma, že cyklista nemá ako ohroziť šoféra auta, lebo všade sa vtĺka každému do hlavy, že je cyklista je ohrozený. .

Ze nedostane ani podmienku znamena co, ze ho oslobodi? V trestnom uplne staci, ze rozhodne o jeho vine. V obcianskom sa potom riesi uz len vyska nahrady skody. Toho sa uz nejaky pravnik za proviziu rad chyti. A cyklistu smiech prejde.
29.10.2020 - 23:31:09
00
Ja som už nehodu spôsobil. Poisťovňa zaplatila opravu auta - poistenie zodpovednosti pri poistke bytu. Vedel som, že sa mi niečo také môže stať, preto som si vylepšil staré nevýhodné poistenie.
29.10.2020 - 23:39:53
05
Palo TT prokurátor sa vyjadril tak, že sudca sa rozhodne buď, že to nie je trestný čin ale len priestupok, čo spadá pod policajný zbor, teda sa to má riešiť na dopravnom inšpektoráte, čo sa aj vyriešilo, alebo povolí súdne konanie, ale cyklistovi stačí argumentovať, že sa stratil, šmykol sa a nevedel v kopci zastaviť atď. Teda súd nebude vedieť dokázať úmysel, keďže nebude vedieť dokázať to, že to nebola nehoda zo strany cyklistu, ktorá viedla k tomu, že známy na aute kvôli tomu havaroval. V princípe legendárne, skutok sa nestal, alebo odloženie pre nedostatok dôkazov. Prokurátor sám povedal, že keby nemal kameru v aute, tak v danej situácii by to bolo tvrdenie proti tvrdeniu, čo sa stalo. Cyklista povie, že šiel celý čas po ceste a šofér na Subaru isto letel a nezvládol zákrutu. 400 koňová Impreza v očiach veľa ľudí nie je zrovna synonymom pomalej jazdy. A polícia by to na 99% uzavrela, že pravdepodobne neprispôsobil svojou rýchlosť svojím schopnostiam, stavu a povahe vozovky. Dokonca aj pár policajtov, čo sa pýtali, že nebyť záznamu, tak sa rozhodnú podobne.
30.10.2020 - 00:07:19
01
Zaujmave. Nevedel som, ze na trestne (z nedbanlivosti) nestaci velka materialna skoda a ze treba tazku ujmu na zdravy (napr. 42+ dni PN). https://www.minv.sk/?zakonny-postih-vinnika-dopravnej-nehody
Tak, ale ked je rozhodnutie policie a vinnik zaplatil pokutu, tak by sa mal byt schopny poskodeny k peniazom cez obciansku zalobu dostat, aj ked na sudoch to bude trvat. Poistenie pravnej pomoci veru moze byt tiez uzitocne.

Bez kameri by to bolo stratene, to je jasne. Pri byvalke bude asi problem prave s tym dokazovanim viny, kazdy zo zucastnenych si tvrdi svoje (= vina sa neda dokazat).
30.10.2020 - 07:41:28
00
keyboard_arrow_up