JoKo
Mesto:
Založený: 2. 2. 2006
Bicykle: Pinarello Prince | Wilier Lavaredo | hliníkový kros
Odjazdené '24:
5 391 km
D.A.S. - poisťovňa právnej istoty
Žiadni šuflikanti, hrubokrkí vymáhači ale pobočka nemeckej firmy... Samozrejme, musíš mať poistenie pred poistnou udalosťou, takže asi nič pre teba. Ale do budúcnosti? Kto vie?
Pred rokmi som bol vo firme, kde sme mali 5-6 áut a občas sa vyskytla nejaká tá nehoda, vykradnuté auto... Po poistení áut u nich (okrem havarijného a zákonného) sa urýchlilo vybavovanie poistných udalostí. Mali call-centrum dovolateľné 24 hodín 7 dní v týždni, ktoré pri prípadnej nehode poistenému poradilo, ako postupovať, aby neskôr neboli problémy s poisťovňou (havarijnou alebo zákonnou). Po ohlásení nehody do normálnej poisťovne sa ich zamestnanec pravidelne informoval ako postupuje vybavovanie náhrady škody, dokonca na základe splnomocnenia chodil kontrolovať, či likvidátor niečo nezabudol, neodflákal, nechcel pomôcť druhej strane. V prípade väčšej nehody rovnako cvičili s vyšetrovateľmi.
Akurát sa vyzúvali z pomoci vodičom, ktorí mali zistený alkohol alebo návykovú látku - tam bola výluka z poistného plnenia z ich strany.
Mne osobne pomohli pri riešení dopravnej nehody v Rakúsku. Jeden rýchly rakúsky junáčik ma trafil, policajti na zavolanie prišli, ale za protokol pýtali 500 šilingov. Keďže junáčik uznával vinu, tak sme to nechali tak - a zrazu mi prišlo predvolanie na rakúsky súd, pretože som spôsobil nehodu... Posunuli sme to na DAS-ku, na súd som išiel už len ako svedok. Vypovedal som, bol kvalitný tlmočník, ktorý mi šuškal, čo mám povedať a videl som, že k žalobcovi (junáčik, ktorý spôsobil tú škodu) sa sudca správa ďaleko horšie ako k žalovanému (moja havarijná poisťovňa). Rakúsky zástupca DAS-ky bol špicový, zástupca našej havarijnej poisťovňa sa mi potom na chodbe vyjadril, že bez neho by museli asi platiť, ale s ním to majú vyhrané... Teda, nevyhral to právnik DAS-ky, ale znalec, ktorého zavolala a zaplatila DAS-ka a ktorý jasne dokázal, že som v tom nevinne - totiž hrozilo, že podľa rakúskych zákonov budem platiť havarijnej poisťovni regres za to, že nebol oficiálny protokol od žandárov. Ten znalec dokonca našiel policajta, ktorého sme zavolali a ten písomne potvrdil, že vinník zaplatil pokutu a dal mu aj kópiu strán notesa s našimi údajmi a popisom nehody.
Dokonca isté obdobie stačilo mať na okne nalepené ich logo a policajti boli okamžite opatrnejší, dokonca možno aj miernejší - asi ich párkrát nachytali pri porušeniach postupov a pomohli vodičovi od pokuty, resp. ju dokázali skresať na minimum.
Ponúkali mi vtedy aj poistenie domácnosti (pomoc pri vybavovaní poistnej udalosti týkajúcej sa poistenia domácnosti, pomoc pri vymáhaní škôd spôsobených na domácnosti napr. po vytopení nepoisteným susedom, ale aj pomoc pri zodpovednosti - napr. po vytopení suseda).
A ponúkali mi aj osobné poistenie - právnu pomoc napr. pri riešení udalosti z úrazového poistenia, právne zastupovanie pri pracovno-právnych sporoch, pomoc pri riešení prípadov zodpovednosti za škody iným ale aj spôsobených inými osobami - opäť s nejakými výlukami.
Avšak už viac ako 10 rokov nemám na DAS-ku kontakt. Takže ani netuším, aké majú portfólio poistenia a či sú furt takí dobrí.